Acasă MediuDezvoltare Durabila Schweighofer a rămas fără certificarea FSC

Schweighofer a rămas fără certificarea FSC

de L M

fscGrupul Schweighofer a rămas fără certificarea FSC, decizia organizației fiind determinată de nerespectarea principiilor de exploatare durabilă a lemnului pentru care se acordă certificarea. Iar decizia a fost determinată de încălcarea normelor pentru lemnul din România. Dezasocierea se aplică pentru tot grupul austriac, dar fabricile din afara României au șanse mari să fie reprimite în cadrul organizației foarte repede. Pentru România, FSC intenționează se se implice mai profund, nu numai pentru fabricile de aici ale Schweighofer.

Forest Stewardship Council (FSC) a decis să revoce statutul de probațiune al Grupului Schweighofer și să se dezasocieze de grup, se arată într-un comunicat de presă al FSC. „Această decizie a fost luată de către Consiliul Internațional Director FSC după informații suplimentare cu privire la posibila încălcare a standardelor de măsurare a lemnului”, precizează comunicatul. La începutul lunii decembrie 2016, FSC decisese ca grupului austriac să i se aplice o perioadă de probațiune, până în februarie 2017, timp în care să analizeze dacă sunt elemente care să ducă la dezasocierea grupului. „FSC consideră că inițierea unei investigații suplimentare nu este compatibilă cu menținerea statutului de probațiune al companiei”, se arată în document, care precizează că un statut de probațiune prelungit ar prezenta riscul ca produse care nu respectă standardele și politicile FSC să fie comercializate prin lanțuri de aprovizionare, o situație care este considerată inacceptabilă pentru organizație”.

„Grupul Schweighofer a informat FSC că acceptă decizia și o recunoaște ca un semnal eficient pentru a răspunde așteptărilor părților interesate și a decis, în consecință, să pună capăt certificatelor sale cu efect imediat, ca o modalitate de a demonstra acceptarea și angajamentul său față de politica FSC pentru asociere”, se arată în comunicat.

FSC lasă deschise căile de „reconciliere” cu Grupul Schweighofer, apreciind eforturile pe care compania a început să le facă pentru a pune capăt dezasocierii. „În funcție de rezultatul progresului Schweighofer, Consiliul de administrație ar putea lua în considerare o abordare graduală a reasociere pentru fabricile grupului din afara României”, atrage atenția organizația.

„FSC va începe să construiască o prezență permanentă în România, să se implice în mod eficient cu membrii și părțile interesate pentru a asigura mecanismele potrivite, cum ar fi stabilirea unei soluții pe forum dedicat, pentru a identifica soluții pe termen lung la provocările gestionării pădurilor responsabile din țară. În acest scop se va angaja într-un dialog constructiv cu Grupul Schweighofer și toate părțile interesate din țară”, a declarat Kim Carstensen, director general FSC.

FSC este un organism de certificare a bunelor practici în industria forestieră, cu sediul la Bonn. Holzindustrie Schweighofer a primit certificare FSC prin care se recunoaște faptul că această companie utilizează lemn provenind din exploatări durabile. În urma investigațiilor făcute de societatea civilă, a reieșit că firma, timp de mai mulți ani, a cumpărat în mod sistematic lemn provenit din surse suspecte. Problema a fost semnalată FSC de către WWF Germania încă din 2015.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Holzindustrie Schweighofer februarie 20, 2017 - 10:27 am

Grupul Schweighofer primește decizia de disociere a FSC ca pe un prilej de a-și intensifica eforturile pentru implementarea și optimizarea sistemelor sale de control, în vederea asigurării unui lanț de aprovizionare sustenabil în România. La jumătatea lui ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă structură de control, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale. În 2017, Grupul Schweighofer investește aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control (Timflow), în ciuda faptului că grupul nu operează activități de exploatare forestiere. Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC și ceilalți factori interesați de eficiența acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer își propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil.
Pentru mai multe detalii, accesați următorul link: http://www.schweighofer-initiative.org/wp-content/uploads/2017/02/170217_Press_release_Holzindustrie_Schweighofer_FSC_decision_Ro.pdf

Comments are closed.