Acasă Economie Rusia trece la cumpărat de aur

Rusia trece la cumpărat de aur

de M G

Banca Centrală a Rusiei a achiziţionat 26,1 tone de aur în luna iulie 2018, cea mai mare cantitate comparativ cu oricare altă lună din acest an, pentru a face faţă sancţiunilor impuse de Statele Unite, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. De remarcat, în prezent este şi cel mai mic preţ al aurului din ultimii doi ani.

De remarcat, Rusia nu a mai cumpărat atât de mult aur într-o singură lună din noiembrie 2017. Astfel, Rusia a ajuns să deţină 2.170 de tone de aur, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI), agregate de Bloomberg. Cantitatea a fost evaluată la 77,4 miliarde de dolari, la sfârşitul lunii iulie, potrivit site-ului Băncii Centrale a Rusiei.

În aprilie şi mai, Rusia şi-a redus de 4-5 ori orice deţinere în dolari, preferând să cumpere mai mult aur, ceea ce a dus la speculaţii că ruşii renunţă la activele americane pentru a se proteja de riscul tot mai mare de a i se impune sancţiuni mai dure. Aurul reprezintă „o garanţie de 100% în faţa riscurilor juridice şi politice”, a declarat, la acea dată, prim-viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Dmitri Tulin.

„Este o mişcare foarte inteligentă din partea lui Putin. Rusia se află într-un război financiar. Renunţă la dolarii americani în favoarea aurului. Acest lucru protejează Rusia de sancţiunile în dolari americani”, a declarat Jim Rickards, editorul newsletter-ului Strategic Intelligence.

Presiunile asupra Rusiei sunt în creştere, în condiţiile în care SUA îşi intensifică sancţiunile, iar diplomatul britanic Jeremy Hunt a invitat, recent, Uniunea Europeană să îi urmeze exemplul, ca răspuns la otrăvirea unui fost spion rus pe teritoriul britanic anul trecut. „Aurul este cea mai lichidă investiţie, dacă nu doreşti să fii expus la dolar”, a declarat John Meyer, partener al SP Angel din Londra.

Preţ scăzut la aur

Cursul valutar pentru gramul de aur (XAU) actualizat este de 154,2 de lei, cel mai scăzut nivel din 2018 şi, totodată, cel mai scăzut nivel de după 10 februrarie 2016, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Pe 5 februarie 2016, preţul unui gram de aur era de 151,4 lei.

Preţul gramului de aur este calculat de BNR în funcţie de cotaţiile metalului preţios pe pieţele externe. Astfel că pe pieţele internaţionale, preţul unui gram de aur a ajuns la 33,2 de euro, un nivel la care nu s-a mai aflat din ianuarie 2016, potrivit Mediafax. Calculat în moneda americană, preţul unui gram de aur este de 38,4 de dolari.

Această evoluţie este continuarea unei tendinţe ce a luat startul la mijlocul lunii iunie, atunci când un gram de aur era cotat la aproximativ 35 de euro. De atunci, tendinţa a fost de scădere a preţului – cu mici întreruperi – până când a atins nivelul actual.

Cea mai scăzută cotaţie a aurului din ultimii trei ani a fost înregistrată în luna septembrie 2015, atunci când gramul de aur ajunsese la aproximativ 31,1 euro. Calculat în moneda americană, recordul minim al ultimilor trei ani a fost cel din decembrie 2015, atunci când valoarea unui gram de aur era de 34,3 de dolari.

De asemenea, cea mai scăzută cotaţie în euro ai ultimilor zece ani a fost cea din septembrie 2008, atunci când scăzuse şi la 17,8 euro. Calculat în dolari, recordul minim al ultimilor zece ani a fost cel din octombrie 2008, atunci când valoarea unui gram de aur era de 23,15 dolari.

În schimb, cea mai mare cotaţie în euro din ultimii trei ani a fost cea din iulie 2016, atunci când preţul unui gram de aur urcase la 39,7 euro. Tot atunci a fost înregistrată şi cea mai mare cotaţie în dolari, una ce a atins cifra de 43,9 de dolari. Iar cea mai mare cotaţie în euro de pe pieţele internaţionale din ultimii zece ani a fost înregistrată la începutul lunii octombrie 2016, atunci când ajunsese la 44,1 euro. În dolari, cea mai mare cotaţie a fost cea din august 2011, atunci când s-a atins cifra de 59,6 dolari.

din aceeasi categorie