Romsilva vrea să-și înnoiască toată conducerea. În mare liniște
septembrie 17, 2020
În cele din urmă, Ministerul Mediului, în mare liniște, a lansat procedura de selecție a întregului Consiliu de Administrație de la Romsilva. Mai puțin un membru, care este reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice. După o revocare plenară a vechiului CA, pus în funcție tot pe o selecție în baza OUG nr. 109, Ministerul Mediului vrea în Consiliul de Administrație numai silvicultori. Sau care au lucrat în structuri silvice. Ministerul Mediului își menține politica de secretomanie a procesului de selecție și ține ascunse lista scurtă și propunerile de nominalizare. Spre deosebire de recrutarea directorului general al Romsilva, unde aceste două documente, prin care se asigură transparența procesului de selecție, sunt publice, după cum se arată în Anunțul de recrutare.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a declanşat procedura de recrutare și selecție de candidaţi pentru nominalizarea în vederea numirii membrilor Consiliului de Administraţie la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Procesul de recrutare și selecție se derulează în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea nr. 111/2016 și HG nr. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi din OUG nr. 109/2011, precum și cu cele ale Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și ale Legii 46/2008.
În prezent, Romsilva are conducere interimară. Procesul de selecție pentru director general este la a doua procedură din acest an (n.r. – prima nu s-a terminat cu semnarea contractului de management), iar cea pentru Consiliu de Administrație a fost amânată pentru această toamnă.
Cele două selecții sunt făcute cu ajutorul consultantului Pluri Consultants România, ce s-a ocupat de toate selecțiile de șefi de la Romsilva în ultimii ani.
Comparativ cu procesul de selecție pentru director general, cel pentru Consiliul de Administrație se va face pe repede-înainte. Pe 28 septembrie este ultima zi de depunere a dosarelor de candidatură. Comisia de recrutare are la dispoziție doar două zile pentru elaborarea Listei lungi și alte două pentru Lista scurtă. Pentru întocmirea Propunerilor de nominale sunt rezervate 7 zile. Apoi este treaba Ministerului Mediului să-i stabilească pe cei 5 membri ai CA.
Condițiile generale pe care trebuie să le îndeplinească toți candidații sunt destul de simple, de la cunoașterea limbii române, la apți din punct de vedere medical. În plus, nu trebuie să se afle în litigiu cu RNP, iar la data acceptării mandatului, nu trebuie să dețină un contract individual de muncă activ încheiat între aceștia și regie. Și ca să nu se trezească cu candidaturi nedorite, ca la precedenta „ediție”, nu sunt acceptați cei care au fost „destituiți sau revocați dintr-o funcție de administrator sau director al unei societăți publice sau private sau al unei regii autonome din motive imputabile în ultimii 2 ani”, după cum apare în Anunțul de recrutare.
Specific, 4 dintre candidați trebuie să aibă „cel puțin 8 ani vechime în muncă ca ingineri cu studii superioare silvice in domeniul silviculturii și cel puțin 10 ani vechime în muncă și competențe profesionale dovedite prin minim 5 ani de experiență de administrare, management sau coordonare în cadrul unor societăți din domeniul silvic/regii din domeniul silvic/direcții silvice/ocoale silvice. Pentru cel de-al 5-lea administrator, concurenții trebuie să aibă studii economice și experiență de audit, dar și „cel putin 10 ani vechime in munca și minim 5 ani de experiență de administrare sau management in cadrul unor societăți/regii sau directii silvice/ocoale silvice”, potrivit Anunțului de recrutare.
De neînțeles este politica de secretomanie adoptată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în derularea acestei proceduri. „Lista lungă, lista scurtă şi propunerile de nominalizare au caracter confidenţial şi nu vor fi publicate”, precizează Anunțul, deși legislația prevede clar că numai Lista lungă este confidențială.
Și mai de neînțeles este această poziție în condițiile în care, în cadrul procedurii de selecție a directorului general al Romsilva, cele două documente, Lista scurtă și Propunerile de nominalizare, sunt publice și se publică pe site-ul Romsilva.