Acasă EconomieBanci & Asigurari Romsilva nu are noroc la șefi

Romsilva nu are noroc la șefi

de L M

Conducerea Romsilva naște mari pasiuni, dacă nu ar fi să luăm în calcul „potențialul” economic și electoral al regiei. Nici până acum, Ministerul Mediului nu a numit membrii Consiliului de Administrației, procedura de selecție trenând de vreo jumătate de an. Iar directorul general a fost schimbat după ce a semnat un contract de finanțare cu Ministerul Mediului, mai exact chiar cu ministrul Tanczos. Între timp, regia s-a mai redresat financiar, grație prețurilor mari cu care se vinde lemnul în ultima perioadă.

Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva, George Mierliță, a fost schimbat din funcție cu Daniel Nicolaescu, deținătorul unui „back-ground” variat în domeniu. Nicolaescu a activat în mai multe structuri, de la Ministerul Mediului și până la Consiliul de Administrație al Romsilva, trecând și pe la Asociația Administratorilor de Păduri Private. A cochetat chiar și cu funcția de director general, postul fiind pierdut în avantajul ultimului șef al regiei care a deținut funcția în urma unui proces de selecție organizat în baza OUG nr. 109/2011, Teodor Țigan.

Postul de director general a fost deținut interimar, timp de 8 luni, de către George Mierliță, care a pierdut sprijinul politic, fiind pus în funcție de echipa Cîțu. De remarcat este faptul că mandatul lui Mierliță s-a finalizat cu semnarea de către acesta a unui contract de peste 109 milioane de lei, fără TVA, pentru lucrări de corectare a torenților, cu scopul de a reduce riscurile generate de viituri torențiale în bazinetele amplasate în fondul forestier național administrat de Romsilva. Contractul a fost semnat și de ministrul Mediului, Barna Tanczos, ieri, pe 31 august 2022.

După această ceremonie, a urmat ședința Consiliului de Administrație al Romsilva, unde s-a votat schimbarea din funcție a lui Mierliță, care, oricum, era în ultima sa zi de mandat provizoriu.

Se pare că și Cezar Răduță, directorul general adjunct, a fost schimbat din funcție. Răduță a figurat multă vreme ca potențial ocupant al postului de șef al Romsilva, iar când lucrurile au devenit mai „solide”, a apărut un dosar penal de luare de mită. După un NUP (n.r. – neînceperea urmării penale), acum s-a ajuns la tribunal. Cezar Răduță era susținut de PNL. De menționat, postul de director general al Romsilva aparține PNL.

Procedură de selecție fără de sfârșit

De altfel, la Romsilva este o adevărată practică schimbarea conducerii, membrii CA și director general, la fiecare schimbare de „domnie”. De aceea, în prezent, RNP are conducere interimară. Pentru desemnarea membrilor Consiliului de Administrație, Ministerul Mediului, autoritatea publică responsabilă, a demarat procedura de selecție în baza OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat. Ultima procedură a început la sfârșitul lunii februarie, dar nu s-a finalizat nici în prezent.

Pe 20 iulie 2022, întrebat de Focus Energetic când se va finaliza selecția administratorilor la Romsilva, ministrul Mediului a declarat că totul va fi gata până la sfârșitul lunii august. Nu s-a întâmplat așa. Există și un precedent, când procedura demarată anul trecut nu s-a terminat. Ministrul a invocat faptul că nu s-a putut face departajarea între candidați.

Și cum selecția administratorilor nu s-a finalizat, ministrul Mediului a trebuit să numească membrii provizorii în CA. În mare sunt aceiași, dar au intervenit mici modificări. A fost numit membru provizoiu directorul general al Direcției Silvice Suceava, una dintre cele mai mari din țară. Și Corvin Nedelcu, secretarul general al Ministerului Mediului.

Acesta din urmă a făcut obiectul mai multor materiale de presă care au semnalat „conectarea” acestuia la posturi de stat, din poziția lui de pensionar SPP. Anul trecut, Nedelcu era membru în Consiliul de Administrație la cinci structuri de stat, adică maximul admis de lege. Între timp, a pierdut două dintre ele, cea de la Compania de Aeroporturi București și de la Eximbank. Totuși, a rămas cu portofoliile de la Meteo, Exploatare Sistem Zonal Prahova și Romatsa. Acum s-a ivit Romsilva.

din aceeasi categorie