Acasă MediuDezvoltare Durabila Romsilva își caută șef în foarte mare liniște

Romsilva își caută șef în foarte mare liniște

de L M

Regia Națională a Pădurilor își caută șef, în cele din urmă, după ce vechea conducere a fost demisă încă din toamna lui 2018. Procedura de selecție a fost demarată la începutul lui iulie, în foarte mare liniște, chiar dacă Romsilva este una dintre cele mai importante companii din România. În „pole position” este, cum era de așteptat, actualul director interimar al regiei, mai ales că, se pare, procedura de selecție a fost amânată până când acesta a ajuns să îndeplinească toate condițiile prealabile, obligatorii pentru înscrierea la selecție.

Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și expertul său în recrutare Pluri Consultants România SRL anunţă declanşarea procedurii de recrutare și selecție de candidaţi pentru nominalizarea în vederea numirii directorului general al regiei, se arată în anunțul postat pe site-ul Romsilva. Trebuie dat dovadă de perseverență pentru a găsi anunțul, postat încă de pe 10 iulie 2019. Selecția se face în baza OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu cumpletările ți modificările ulterioare.

Față de procedura anterioară, din 2016, acum sunt așteptate dosarele candidaților timp de 30 de zile, până pe 9 august 2019, ora 12.00.

Procedura de selecție urmează pașii stabiliți prin legislație. Evaluarea dosarelor de candidatură va fi făcută în două zile de la data expirării anunțului de recrutare, în urma căreia se va întocmi lista lungă definitivă. Selecția inițială va dura alte 2 zile, timp în care candidaţii aflaţi pe lista lungă definitivă vor completa chestionare electronice de evaluare și apoi vor fi intervievați. Se face o primă evaluare a competenţelor şi trăsăturilor şi o primă ierarhizare a candidaţilor. În urma acestei proceduri se va ntocmi lista scurtă.

Ultima etapă a procedurii va dura 5-8 zile, când „vor fi evaluate competenţele şi trăsăturile candidaţilor, atât pe baza interviului cât şi a declaraţiei de intenţie. La final se elaborează lista ierarhizată a candidaţilor din care se vor face propunerile de nominalizare”, se arată în anunț.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească viitorii candidați sunt cele clasice, de la cetățenia română sau domiciliu în România și cunoașterea „foarte bine a limbii române”, la studii silvice și deținerea cel puțin a gradului profesional de inginer inspector general silvic gradația a II-a. Nici cei care au fost dați afară din funcții deținute în instituții publice sau companii cu capital majoritar de stat nu pot participa la concurs.

Graficul de derulare a procesului de recrutare și selecţie la zi va fi postat şi pe pagina de internet http://www.rosilva.ro”, se arată în anunțul de selecție. Rămâne de văzut unde anume, mai ales că anunțul în sine nu este chiar ușor de găsit.

Legislația nu prevede, dar procedura de selecție va permite contestațiile din partea candidaților. În schimb, lista lungă, lista scurtă şi propunerile de nominalizare au caracter confidenţial şi nu vor fi publicate, astfel că vom afla direct rezultatul final, adică numele noului director general.

Începând cu septembrie 2018, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a dispus, în mai multe tranșe, revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al Romsilva și a directorului general. Toți aceștia au fost numiți în funcții în urma unui proces de selecție organizat tot în baza OUG nr. 109/2011. Între timp, a fost selectat un nou Consiliu de Administrație, posturile fiind ocupate în totalitate de cei care au ocupat provizoriu funcțiile după revocarea fostului consiliu.

De fapt, pentru deținerea controlului asupra Regiei Naționale a Pădurilor s-au dat, mereu, mari bătălii, având în vedere că Romsilva este una dintre cele mai bogate regii de stat, iar numărul mare de salariați reprezintă o masă de manevră electorală ce nu poate fi neglijată. Iar fiecare ministru de resort a găsit soluții ca să-și impună oamenii.

din aceeasi categorie