Acasă MediuDezvoltare Durabila Romsilva fără cap

Romsilva fără cap

de L M

Romsilva a rămas fără Consiliu de Administrație, după ce mandatul provizoriul al celor de acum a expirat. Iar Ministerul Mediului, autoritatea tutelară a regiei, nu a rezolvat problema. Între timp, se tot derulează procedură de selecție pentru Consiliul de Administrație, dar fără sorți de izbândă. Anul trecut, selecția s-a terminat în coadă de pește, așa că s-a mai făcut una, care trebuie să se termine de cel puțin o lună, dacă luăm în calcul calendarul anunțat de firma de recrutare. Se pare că încă nu s-a căzut la pace cine să ocupe aceste posturi. Regia Națională a Pădurilor a fost mereu un punct important de negociere politică, având în vedere „potențialul” său economic, dar și electoral.

Mandatele membrilor provizorii din Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva au expirat, iar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ca for tutelar, nu a numit alții. Sau cel puțin să prelungească mandatele celor de acum.

Potrivit OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, în baza căreia se stablește conducerea Romsilva, durata mandatelor provizorii „este de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni”. În cazul administratorilor RNP, ordinul de numire provizorie emis de Ministerul Mediului (n.r. – 140/2022) a fost dat pe 18 ianuarie 2022. Ordinul stipulează clar că mandatele provizorii sunt valabile 4 luni sau „până la finalizarea procedurii de selecție a membrilor CA”, în ideea că procedura se poate termina mai repede de cele 4 luni. N-a fost așa. Dar nici Ministerul Mediului nu a făcu nimic ca să respecte legea.

Administratorii provizorii „au intuit” poziția Ministerului Mediului și au avut grijă ca ședința din luna mai 2022 să fie în ultima zi de mandat legal, adică pe 17 mai. A fost stabilită așa cu o lună înainte, în condițiile în care ședințele ordinare ale CA se țin în ultimele zile ale lunii. Semn că membrii CA se așteptau la „inactivitatea” Ministerului Mediului.

Pe de altă parte, procedura de selecție pentru desemnarea administratorilor a fost demarată, termenul până la care candidații puteau depune dosarele fiind 30 martie 2022. Potrivit calendarului din Anunțul de recrutare, consultantul avea la dispoziție cel mult 11 zile ca să definitiveze lista cu Propunerile de nominalizare pentru forul tutelar, adică Ministerul Mediului.

Cum procedura este dominată de secretomanie, nu se știe în ce stadiu este selecția. Expertul ce se ocupă de selecție, Pluri Consultants, este o companie cu experiență în domeniu, având o vastă experință dacă luăm în calcul numai câte proceduri de selecție a organizat numai la Romsilva. De aceea, este puțin probabil ca Pluri să nu-și fi terminat treaba în timp util. Așa că problema tot la Ministerul Mediului este.

De la apariția OUG nr. 109/2011, conducerea Romsilva a trebuit să fie desemnată prin procedură de selecție. Acest fapt nu a fost o piedică pentru ministerul tutelar să schimbe șefii după cum a vrut. De aceea, au fost deschise multe procese prin care membri CA și directori aleși în baza OUG nr. 109/2022 au contestat deciziile de schimbare din funcții.

Surse din „piață” susțin că cele 6 posturi de administratori CA scose acum la concurs sunt împărțite în mod egal între partidele din coaliția de guvernare: 2 PNL, 2 PSD și 2 UDMR. Postul de director general este adjudecat de PNL, dar acum are mandat provizoriu. Procedura de selecție pentru CA la Romsilva nu s-a terminat, astfel că „luptele” pentru nominalizări continuă. E „cu prelungiri” dacă luăm în calcul faptul că a mai existat una la sfârșitul anului trecut care s-a terminat indecis, astfel că a fost nevoie de reluarea procedurii.

din aceeasi categorie