Acasă Analize Romgaz dă drumul la jumătate din Iernut până la sfârșitul anului

Romgaz dă drumul la jumătate din Iernut până la sfârșitul anului

de M G

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat cu reprezentanţii companiilor Romelectro, Hidroconstrucția, Hidroelectrica, CE Oltenia şi CE Hunedoara pentru a identifica soluţiile de dezvoltare a capacităţii naţionale de producere a energiei electrice, cu această ocazie fiind analizate măsurile de creştere a nivelului de independenţă energetică a României încă din acest an. Potrivit unui comunicat al Guvernului, la întâlnirea de lucru au participat şi secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, miniştrii Energiei, Virgil Popescu, Mediului, Tanczos Barna, şi Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„Astfel, din luna mai, CEO Oltenia îşi va creşte capacitatea de producţie cu 300 MW, iar până la sfârşitul anului, darea în folosinţă a Centralei de la Iernut va furniza alţi 210 MW. Investiţiile pentru obţinerea energiei din sistemul hidro vor asigura alţi 200 de MW începând cu anul viitor”, se arată în comunicatul Guvernului, pe care îl cităm întocmai.

Reamintim, pe 31.10.2016 a fost încheiat contractul de lucrări între Romgaz și Asocierea formată din Duro Felguera (Spania) și Romelectro, având ca obiect realizarea ”la cheie” a proiectului „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”. În data de 18.01.2017, Ministerul Energiei a aprobat cererea de finanțare din fondurile PNI, pentru un procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente investiției. Proiectul, în valoare de 269 milioane euro (fără TVA) presupune construirea unei termocentrale cu o capacitate de 430 MW și un randament minim de 55%. Inițial, termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit, de către părți, pentru data de 26 ianuarie 2020.

Conform comunicatului de presă al Guvernului, până la sfârșitul anului, la Iernut vor fi dați în folosință 210 MW. Ceea ce înseamnă că, practic, Romgaz va da drumul la jumătate din termocentrala Iernut.

În ceea ce privește Hidroelectrica, aceasta are câteva centrale aproape gata, puterea instalată a acestora apropiindu-se de 200 MW. Centralele Bumbești și Dumitra ale Hidroelectrica sunt finalizate în proporție de circa 90%, iar la Răstolița construcția este 100% finalizată. Și într-un caz, și în celălalt, hidrocentralele nu pot produce din cauza unor ”chichițe” de mediu. Cum comunicatul Guvernului precizează că, începând cu anul viitor, vor fi disponibili 200 MW hidro, înseamnă că se vor rezolva problemele cu mediul ale Hidroelectrica. De altfel, în Senat se dezbate un proiect de modificare a legii 158/2018 privind regimul ariilor naturale protejate, o inițiativă a senatorului PSD Daniel Zamfir, care prevede, printre altele, că ”modificarea limitelor ariilor naturale protejate este posibilă, prin scoaterea unor suprafeţe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă pentru suprafeţele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate, prin hotărâre a Guvernului sau Decrete de stat, obiective de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiectivele fiind in curs de execuţie sau demarate anterior acestei date, în temeiul legislaţiei în vigoare. Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul schemei de amenajare hidroenergetice, inclusiv al drumurilor de acces aferente amenajărilor hidroenergetice, staţiilor şi liniilor de evacuare putere aferente acestora să fie în afara ariei naturale protejate”. Sigur, mai durează ceva, pentru că, după Senat, urmează ca modificarea legislativă să fie aprobată și de Camera Deputaților.

La Oltenia se suplimentează producția, cu condiția să aibă cărbune

În ceea ce privește Complexul Energetic (CE) Oltenia, acesta își va putea suplimenta producția de energie electrică cu echivalentul unui grup energetic de la Turceni sau Rovinari (de câte 330 MW), dintre cele care nu mai produc în prezent, fie ca urmare a punerii în aplicare a Programului de restructurare, fie pentru că nu există suficient cărbune.

Reamintim, Planul de Restructurare presupune închiderea etapizată a cinci grupuri energetice (la Rovinari – grupul 3, la Turceni – grupurile 3 şi 7, iar la Işalniţa – grupurile 7 şi 8); externalizarea Sucursalei Craiova II cu cele două grupuri aferente; închiderea etapizată a trei cariere miniere (Husnicioara, Peşteana şi Lupoaia) şi trecerea în conservare a două cariere miniere (Tismana şi Jilţ Sud). Începând cu anul 2026, activitatea se va desfăşura în trei bazine miniere (Rovinari, Jilţ, Motru) şi 5 grupuri energetice (3 la Rovinari şi 2 la Turceni). Astfel, CEO are la dispoziție câteva grupuri energetice a căror producție ar putea fi reluată. Cu condiția să aibă cărbune! Iar pentru aceasta este nevoie ca autoritățile, în special cele centrale, să ia decizii privind exproprierile pentru utilitate publică a unor perimetre deținute de către persoane fizice sau juridice.

Dacă ar fi nevoie și de acordul Comisiei Europene (pentru că aceasta deja își dăduse avizul pentru un ajutor de stat în valoare de 2,66 miliarde euro pentru CEO, în vederea decarbonării producției de energie electrică), nu credem că ar fi o problemă! Având în vedere că Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european a transmis că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă și decarbonizare, cel mai probabil Bruxellesul, dacă va fi cazul, nu se va opune redeschiderii unor grupuri energetice la CE Oltenia!

Potrivit comunicatului Executivului de la București, Guvernul va intensifica planurile de investiţii din Fondul de Modernizare pentru dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile.

„Astfel, încă de la începutul acestui an, CE Oltenia a depus proiecte în valoare de 1,4 miliarde euro, din care 895 milioane de euro din Fondul de Modernizare. Alte 400 de milioane de euro vor fi alocate proiectelor depuse de Transelectrica, la care se vor adăuga cele 1,1 miliarde euro pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie a energiei electrice. În această lună, vor fi lansate apeluri de proiecte în domeniul energiei în valoare de 960 milioane euro, care vor genera o capacitate suplimentară de producere a energiei electrice de 260 MW. Din Fondul de Modernizare, în această toamnă vor fi puse la dispoziţie alte 2,8 miliarde euro pentru dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei”, se mai precizează în comunicatul Guvernului.

din aceeasi categorie