Acasă Stiri InterneHidro Romelectro se bate cu chinezii pentru Vidraru

Romelectro se bate cu chinezii pentru Vidraru

de M G

Consorţiul Romelectro împreună cu Litostroj Power (Slovenia) „se bate” cu chinezii de la PowerChina Huadong Engineering Corporation pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, proiect estimat la 80 de milioane de euro.

Hidrocentrala de la Vidraru are o capacitate instalată de 220 MW, iar contractul de retehnologizare ar putea fi semnat în luna septembrie, după parcurgerea etapelor privind evaluarea ofertelor. Lucrările se vor derula de către firma câştigătoare a licitaţiei pe parcursul a patru ani şi opt luni de la data atribuirii contractului de retehnologizare.

Reamintim, Hidroelectrica a lansat în anul 2016 prima licitaţie pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice de la Vidraru. Atunci, nu mai puţin de 45 de companii din 7 ţări (printre care Rusia, China, Slovenia, Cehia, Macedonia şi România) au depus oferte de participare. În anul 2017, licitaţia a fost anulată, potrivit unor informaţii din acel moment pentru că s-au primit doar oferte inacceptabile sau neconforme cu specificațiile din caietul de sarcini.

Reluarea licitaţiei se face în condiţiile reducerii cu circa trei milioane de euro a sumelor din devizul general anterior. De asemenea, cerinţele din Caietul de sarcini au fost actualizate cu acele prevederi rezultate în urma solicitărilor de clarificare şi a răspunsurilor date de către ofertanţi în cursul procedurii de achiziţie derulate anterior şi anulate.

Totuşi, şi acum unii dintre participanţi cred că unele prevederi din caietul de sarcini „alungă” investitorii. „De exemplu, Hidroelectrica şi-a bugetat în acest an 38 de milioane de lei, pentru plata avansurilor la lucrări. Ceea ce este un lucru normal în orice contract: plata avansului. Ceea ce diferenţiază Hidroelectrica de alte companii din lume este aceea că recuperarea avansului se face din prima factură. În general, recuperarea avansului se face treptat, etapizat pe toate facturile. Şi acesta este numai un exemplu. Dar, astfel de cerinţe, care ar putea implca oarece pericole la plată, determină departamentele de risc din marile companii să refuze participarea la licitaţii de acest tip”, au declarat surse apropiate procesului de retehnologizare.

În plus, acest proces implică unele costuri în plus pentru Hidroelectrica. De exemplu, pentru a realiza toate cerinţele din caietul de sarcini, producătorul de energie trebuie să golească lacul de acumulare şi să-l decolmateze.

Prin realizarea lucrărilor de retehnologizare se urmăreşte creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW, la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, realizarea lucrărilor va permite integrarea tuturor instalaţiilor deja modernizate (Staţie 220 kV, AMC Baraj Vidraru; grup electrogen 125 kVA Baraj Vidraru etc.) în noile sisteme SCADA de comandă şi control.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

Reamintim, Romelectro şi Litostroj sunt implicate şi în retehnologizarea hidroecentralei de la Stejaru, proiect aflat în curs de realizare.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din ţară, are în plan pentru acest an investiţii de circa 490 de milioane de lei, dintre care 412 pentru dezvoltare şi mentenanţă.

Compania a obţinut anul trecut un profit net de 1,36 miliarde de lei, cel mai ridicat din istoria companiei, iar în primul trimestru al acestui an a avut un profit net de 485 milioane de lei. Marja EBITDA a crescut de la 67% în 2016, la 69% în anul trecut şi la 74% în primul trimestru al acestui an.

din aceeasi categorie