Acasă Economie Românii se promovează la Dakar

Românii se promovează la Dakar

de GM

La Dakar, în Senegal, s-au pus bazele primului Centru privat de promovare a relaţiilor economice ale României cu ţările africane, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

La iniţiativa ANEIR, la încheierea misiunii economice de pe continentul african, la care au participat timp de o săptamână 40 oameni de afaceri, s-au pus bazele acestui Centru, care va funcţiona în parteneriat cu EximBank şi care se va implementa în infrastructura reprezentanţei locale a unei firme româneşti deja prezentă de mai mult timp în zonă.

« Prin intermediul Centrului se va oferi tuturor firmelor româneşti interesate posibilitatea de a-şi face cunoscută oferta de marfuri şi servicii către ţările din vestul Africii (Senegal, Guineea-Bissau, Capul Verde, Gambia, Guineea-Konakry şi Coasta de Fildeş),  cu perspective de extindere pe viitor şi în alte ţări », se ma9i arată în comunicat.

Domeniile prioritare ale Centrului, stabilite în acord cu solicitările autorităţilor locale, se vor concentra pe 4 sectoare distincte: dezvoltarea agriculturii (captarea resurselor de apă şi mecanizarea lucrărilor la produsele vegetale); punerea în valoare a resurselor naturale ale subsolului (prospecţiuni şi foraj); asigurarea necesarului de energie electrică (producere, transport şi distribuţie); implementarea sistemelor informatice moderne în administraţia publică şi în serviciile publice.

În cadrul noului parteneriat, EximBank România se va implica în garantarea, asigurarea şi finanţarea proiectelor convenite cu guvernele locale, atât pe baza garanţiilor suverane, cât şi prin intermediul instituţiilor financiare internaţionale implicate în zona.

“În cadrul întâlnirilor avute cu şefi de state, prim-miniştri, membri ai guvernelor locale, oamenii de afaceri din România au avut posibilitatea să constate interesul deosebit al partenerilor africani pentru lărgirea colaborării cu ţara noastră, de care se leagă momente importante din istoria continentului african, îndeosebi în privinţa formării tinerelor cadre în varii domenii”, se mai arată în comunicat.

Noul Centru de promovare de la Dakar se înscrie în suita de iniţiative din acest an ale parteneriatului ANEIR – EximBank (în cadrul Consiliului de Export al României).

din aceeasi categorie