Acasă MediuDezvoltare Durabila România are resurse naturale, dar încasează puțin pe ele

România are resurse naturale, dar încasează puțin pe ele

de L M

România are suficiente resurse minerale, valoroase prin prelucrarea lor utilizând tehnologiile actuale, dar încasează foarte puțini bani din redevențele pentru exploatările concesionate. Aceasta este concluzia experților prezenți la dezbaterea organizată de Comisia pentru industrii din Camera Deputaților. Cărbunele a fost vedeta dezbaterilor, considerat resursa energetică esențială pentru asigurarea securității energetice a țării, dar care prezintă anumite probleme ce trebuie înlăturate.

„Astăzi, România mai dispune în total de peste 15 miliarde de tone de rezerve geologice de diverse substanţe minerale utile, ceea ce prezintă o potenţială avuţie minerală de aproximativ 250 miliarde de euro, dată de valoarea produselor miniere utilizabile după extragerea şi prelucrarea acestora cu tehnologiile actuale”, a declarat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din cadrul Camerei Deputaților, joi, la dezbaterea privind mineritul. Participanții la dezbatere au ținut să precizeze că valoarea resurselor a fost stabilită luându-se în calcul utilizarea de tehnologii clasice, „care au fost la nivelul celor aplicate pe plan european şi mondial”.

Iulian Iancu și-a arătat nemulțumirea cu privire la nivelul redevențelor încasate de statul român pentru resursele concesionate. Întrebat de acesta, șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale a declarat că, în 2016, valoarea totală a redevențelor a fost de 1,6 miliarde de lei. ”Adică aproximativ 300 milioane de euro. Este foarte puțin. Este o poziție dezechilibrată a statului față de bogățiile sale”, a declarat președintele Comisiei pentru industrii.

Cărbunele rămâne de bază

„În acest moment, lumea se află într-o perioadă de tranziţie în domeniul resurselor energetice. Se încearcă să se folosească resurse regenerabile într-o proporţie din ce în ce mai mare, ca o alternativă la resursele clasice – cărbune, petrol şi gaze”, a precizat Iulian Iancu. Potrivit acestuia, „cărbunele din România a fost şi rămâne o sursă esenţială pentru securitatea energetică a ţării, dar la folosirea lui se pun două mari probleme care trebuie rezolvate: costul cărbunelui care ajunge la termocentrale și necesitatea reducerii dioxidului de carbon eliberat în atmosferă în gazele de ardere.

Se prefigurează ca, în viitor, din toată puterea instalată şi posibil de pus în funcţiune, de 23.500 MW, sectorul termoenergetic pe bază de cărbune va asigura 6.500 MW, sectorul hidro va asigura 6.500 MW, sectorul nuclear va asigura 1.413 MW. Restul de putere va fi asigurat de hidrocarburi şi resurse regenerabile nou intrate pe piaţă.

Țară bogată

România este o ţară bogată şi în zăcăminte de minereuri metalifere, substanţe minerale nemetalifere şi roci utile, care au o importanţă din ce în ce mai mare în cadrul economiei naţionale, au susținut participanții la dezbatere. Principalele concluzii se referă la necesitatea introducerii unui program naţional de cercetare şi cuantificare a rezervelor de substanţe minerale şi posibil de recuperat din toate iazurile şi haldele pe care le avem în teritoriu. Nicio ţară nu poate să-şi permită să nu ia în considerare acest potenţial de metale şi substanţe minerale utile existente în astfel de depozite”, a spus Iancu. Apoi, se impune ca, în cazul produselor miniere neenergetice din România, să fie dezvoltate cicluri complete de exploatare – preparare – prelucrare. O remarcă specială cu impact negativ asupra economiei româneşti este cea de referire la minereurile neferoase care, în prezent, sunt valorificate la export sub formă de concentrate, nefiind parcurse în ţară ciclurile complete de prelucrare metalurgică”, au mai susținut participanții.

„Pentru revitalizarea mineritului este urgentă şi necesară elaborarea unei „Strategii a industriei miniere” şi o „Lege a Minelor” care să corespundă cerinţelor actuale şi care să promoveze şi să consolideze rolul statului român prin instituirea unui sistem stabil, competitiv şi echitabil de taxe şi redevenţe miniere şi rolul companiilor private în promovarea proiectelor, asigurarea finanţării şi managementul activităţii miniere, cât şi de asumare a tuturor responsabilităţilor care le revin odată cu obţinerea licenţelor de exploatare”, a completat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii.

din aceeasi categorie