Acasă MediuDezvoltare Durabila România are peste 500.000 ha de pădure bună pentru păstrare

România are peste 500.000 ha de pădure bună pentru păstrare

de L M

România are jumătate de milion de hectare de pădure bună de pus la păstrare, pentru că este una dintre cele mai „bătrâne” păduri din Europa, este concluzia inventarului făcut de Fundația EuroNatur. Pentru aceasta, ar fi nevoie de unele modificări legislativ, pentru că criteriile actuale pentru definirea pădurilor virgine sunt mult prea dure, iar proprietarii ar trebui despăgubiți pentru că nu beneficiază de lemnul din pădurea astfel protejată. Banii, 200 de euro pe hectar și pe an, ar urma să fie asigurați din fondurile comunitare alocate României pentru agricultură și pentru mediu.

Inventarul, denumit Primofaro, care vine de la „Primary and Old Growth Forest Areas of ROmania – Pădurile Primare și Seculare ale României” arată că țara noastră încă deține cel puțin 536.000 de hectare de păduri potențial naturale și primare, mai mult decât orice alt stat membru UE, cu excepția Scandinaviei. „Însă, aceeași analiză ne arată că distrugerea pădurilor avansează într-un ritm deosebit de accelerat”, a declarat, joi, într-o conferință de presă Gabriel Păun, președintele Agent Green, organiație care a participat la realizarea inventarului.

 Inventarul Primofaro a fost conceput prin analiza vizuală a imaginilor satelitare și regionale. Mai mult, hărțile digitale Primofaro au fost validate prin vizite in teren, și în premieră, prin comparația amanunțită a imaginilor satelitare actuale și istorice, din programul declasat US Army CORONA (1960), a ținut să atragă atenția Păun.

„Pe hârtie, doua treimi – mai mult de 300.000 de hectare – din pădurile naturale ale României sunt incluse în rețeaua europeana Natura 2000, incluzând și parcuri naturale și naționale. Dar majoritatea acestor păduri nu beneficiază de niciun fel de protecție. Doar 6% dintre ele au fost incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine până în acest moment. Acesta include doar pădurile declarate cu strictețe „păduri virgine”, în timp ce restul pădurilor aproape la fel de valoroase sunt excluse complet și, în consecință, degradările sunt omniprezente în siturile Natura 2000 și în parcurile naționale. Primofaro arată că aproape 50% dintre pădurile virgine, care au fost identificate în proiectul „Pin Matra„ în anul 2005, au fost deja distruse sau degradate”, a susținut președintele Agent Green.

Potrivit inventarului, au fost identificate 526.000 ha, potențial naturale și primare. În prezent, în România este adoptată legislație privind identificarea și protejarea pădurilor virgine, păduri care au înregistrat intervenții minime din partea activităților umane. La bază stă un studiu olandez, făcut în 2005, numit Pin Matra, care a identificat 218.000 ha de păduri virgine. Primofaro arată că doar 116.589 ha (55%) din inventarul Pin Matra din anul 2005 apar să mai fie intacte astăzi, iar 332.844 hae (63%) se găsesc în situri Natura 2000, care se suprapun cu parcurile naționale.

„Am privit mai departe de criteriile stricte ale pădurilor virgine în mod intenționat, pentru că scopul a fost să identificăm păduri cu importanță biologică și climatică ridicată. Aproximativ 8% dintre pădurile României sunt încă într-un stadiu cât se poate de natural. Acestea pot fi denumite echivalentul pădurii amazoniene pentru Europa. Puținele păduri virgine care au mai rămas exclud păduri primare deosebit de importante. Pădurile primare și seculare au devenit extrem de rare în Europa, toate trebuie să aibă statut de protecție specială”, a declarat Matthias Schickhofer, co-autor Primofaro.

În aceste condiții, se consideră că este nevoie de schimbări legislative, astfel încât sub protecția legii să intre și alte păduri, nu numai cele virgine.

„Aceste păduri sunt foarte valoroase pentru că serviciile publice pe care le aduc”, a spus Păun, care a precizat că pădurile primare ar putea deveni „rezervoare de carbon”, pentru că au capacitate crescută de stocare a CO2. În aceste condiții, a propus la nivelul Comisie Europene ca proprietarii care nu pot beneficia de produsele pădurii care ar intra sub protecția legii să primească câte 200 de euro/ha/an. „Este echivalentul a 5 mc de lemn”, a spus Păun, care consideră suma acoperitoare pentru pierderile suferite. Statul român ar urma să aloce fondurile necesare, care provin din fondurile comunitare destinate României prin bugetul comunitar multianual.

Președintele Agent Green a ținut să-și arate nemulțumirea cu privire la lipsa de implicare a statului român în protecția pădurilor vigine și a celor primare, la fel de vechi precum cele virgine, dar care au mai suferit o mică intervenție antropică, dar nu semnificativă.

„Guvernul României a eșuat în protejarea pădurilor primare și seculare. În timp ce îi ținea pe ecologiști ocupați cu poveri birocratice în conjuncție cu Catalogul Pădurilor Virgine, zeci de mii de hectare de pădure naturală din situri Natura 2000 și parcuri naționale au fost distruse. Legislația europeană ne obligă să protejam toate pădurile în stare de bună conservare, nu doar câteva muzee de păduri virgine”, a completat Gabriel Păun.

Potrivit acestuia, mai multe organisme internaționale au fost sesizate: Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), care trasează criteriile de protecție a pădurilor cu statut special, precum pădurile virgine, UNESCO, unde România a înscris peste 24.000 ha, și Comisia Europeană. Pe 10 septembrie, Agent Green, EuroNatur și ClientEarth au înaintat o plângere la Comisia Europeană, despre încălcările sistematice ale legislatiei europene de către statul român, în domeniul pădurilor. Pe plan intern, au fost date în judecată Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, ocoalele silvice, indiferent dacă sunt de stat sau private.

din aceeasi categorie