Acasă Analize Români, mai bine faceți plinul la mașini la începutul anului!

Români, mai bine faceți plinul la mașini la începutul anului!

de M G

pompa carburantiPierderea alegerilor parlamentare din decembrie a fost „o palmă” pentru președintele Klaus Iohannis. Cu toată zbaterea lui, așa cum a înțeles el că trebuie să se desfășoare o campanie electorală, partidul său, PNL, a înregistrat cea mai usturătoare înfrângere. Scorul obținut de PSD a făcut ca liderul său, Liviu Dragnea, să aibă o atitudine de mare șef, căruia nu i se poate refuza nimic, iar președintele Iohannis a trebuit să înghită toate perorațiile liderului PSD. Dar a găsit o modalitate de răzbunare la care Liviu Dragnea nici nu voia să se gândească. Nici președintele ţării, nici președintele PSD nu vor să spună că, de fapt, marea bătălie se dă pe Codul Fiscal, iar desemnarea premierului a fost doar un mijloc de a-și atinge, fiecare, scopul pe care îl urmărea.

Azimutul președintelui României se pare că a fost acela de a amâna formarea unui nou Guvern până după 1 ianuarie 2017, când, deja, devine funcțională actuala formă a Codului Fiscal. Mai exact, de la începutul anului, trebuie să se scoată câteva taxe fundamentale pentru alcătuirea veniturilor bugerului 2017. Este vorba, în primul rând, de eliminarea celebrei supraaccize de 7 cenți pe litru de carburat şi a taxei de stâlp, precum şi scăderea TVA de la 20% la 19%.

Dintre acestea, cea mai importantă ca vizibilitate este supraacciza de 7 cenți pe litru, introdusă de Guvernul Ponta în 2014 și care ar fi trebuit să fie valabilă doar un an. Periodic, la sfârşit de an, decizia a fost amânată, ultima variantă a Codului Fiscal prevăzând eliminarea ei de la 1 ianuarie 2017. Chiar și Liviu Dragnea a cerut premierului tehnocrat Dacian Cioloș să amâne eliminarea supraaccizei pentru 2017, alături de celelalte două taxe, dar, după o ezitare taxată dur de presă, încă prim-ministrul nu i-a mai făcut pe plac lui Dragnea.

Așa că anul 2017 începe cu o reducere destul de importantă a prețului carburanților.

Prin urmare, a apărut marea problemă a lui Dragnea și ultima zbatere a lui Iohannis în acest an electoral. PSD, fără banii din aceste taxe, nu prea are cum să se descurce cu măririle salariale, mai ales că a decis să susțină cu fervoare și eliminarea a 102 taxe extrabugetare şi a promis şi excluderea sau diminuarea altora (precum TVA de 18%). Plus că trebuie să mențină deficitul sub 3% din PIB. Iar declarațiile liderului PSD sunt că va pune în practică toate promisiunile electorale.

Aici intervine „frumusețea” manevrei lui Iohannis. Pentru că a tot trenat desemnarea unui premier PSD, se ajunge în 2017 cu actualul Cod Fiscal, ceea ce înseamnă că prețul carburanților ar trebui să scadă cu aproximativ 40 de bani pe litru.

Imaginați-vă ce ar spune populația care, pe 1 ianuarie, cumpără combustibil cu mai puțin de 5 lei/litru, iar câteva zile mai târziu, noul Guvern PSD majorează la loc prețurile, reintroducând supracciza de 7 cenți pe litru!

Impactul de imagine ar fi devastator pentru PSD. Scăderea TVA cu un procent sau taxa pe stâlp nu au „mare trecere” la populație, pentru că nu se văd așa cum s-ar vedea fluctuația prețului la carburant.

Și președintele Iohannis, și Opoziția, ar avea la îndemână aceleași lozinci cu care PSD a mărșăluit în actuala campanie electorală – „Băsescu v-a tăriat pensiile și salariile, noi vi le-am crescut”. La fel va putea spune și Iohannis – „Noi v-am scăzut prețurile, PSD vi le-a majorat”. Capitalul de imagine pe care președintele Iohannis l-ar acumula ar putea atârna greu în viitoarea evoluție pe scena politică a țării.

Pe de altă parte, dacă nu va majora la loc prețul carburaților, PSD este pus în situația de a nu-şi putea respecta promisiunile din campania electorală, când a avut ca element fundamental creșterea salariilor. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: nu sunt bani. Sau, după ce va elimina sau diminua alte taxe, la fel ca şi Victor Ponta, „va inventa” noi biruri!

Trist este că toată această luptă politică se dă pe soarta românilor de rând.

Până atunci, români, faceți plinul la mașină la începutul anului, pentru că prețul carburanților va fi mai mic cu cel puțin 7 cenți pe litru! Măcar pentru câteva zile, pentru că apoi nu se mai știe!

din aceeasi categorie