Acasă Stiri InterneMinerit RenewAcad va instrui 8.000 de mineri în domeniul regenerabilelor

RenewAcad va instrui 8.000 de mineri în domeniul regenerabilelor

de M G

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a inaugurat ieri, 24 septembrie, RenewAcad, o școală pentru reconversia profesională a minerilor către domeniile regenerabilelor și distribuției de energie electrică. Este estimat că, în următorii 10 ani, un număr de 8.000 de mineri va beneficia de cursurile Academiei.

La ceremonia de deschidere au fost prezenți mineri din Valea Jiului, reprezentanți ai companiilor partenere și studenți din toată țara.

Deschis inițial la Constanța, la sediul Monsson, centrul de pregătire are ca scop instruirea a 8.000 de mineri pentru a-i califica drept tehnicieni în domeniile regenerabilelor și a distribuției energiei electrice. Un alt centru, la Petroșani, urmează să fie deschis săptămâna viitoare.

“Asociația pentru Energie Eoliană, împreună cu Monsson și CEZ au pus bazele Academiei pentru reconversie profesională pentru surse regenerabile de energie. Primul pas a fost făcut deja,  am obținut o finanțare de un million de euro pentru a pregăti primii 800 de angajați care să se reconvertească pentru industria regenerabilelor în eolian și fotovoltaic. Planul Asociației este să acceseze fonduri europene din diverse surse, ca Fondul pentru Tranziție Justă, și să pregătească 8.000 de mineri, câte 800 pe an, în următorii 10 ani, pentru a putea avea necesarul de resursă umană calificată. Se vor construi 12.000 MW până în 2030 și avem nevoie de forță de muncă calificată. Ei sunt una dintre cele mai bune resurse, care, pe termen scurt, pot fi recalificate”, a declarat Sebastian Enache, manager al proiectului și director al grupului Monsson.

Pregătirea inițală a unui tehnician pentru industria regenerabilă costă circa 8.000 de euro și, apoi, fiecare companie mai cheltuie, în fiecare an, circa 3.000 de euro. Pentru cine se va înscrie în RenewAcad cursurile de 8.000 de euro vor fi gratuite. Ulterior, cine le va absolvi, va avea un avantaj competitiv în momentul în care se va angaja în sector. Iar companiile membre ale RWEA îi vor selecta cu prioritate pe ei atunci când vor face angajări.

“În industria eoliană suntem entuziasmați să oferim atâtea oportunități pentru mineri. Acesta este viitorul pentru Europa, pentru România, pentru comunitățile noastre și vrem ca toți să fiți parte din asta”, a transmis online Giles Dickson, șeful Wind Europe. De asemenea, acesta a făcut cunoscută susținerea Comisiei Europene pentru proiect, primul de acest tip.

“Alte țări din Uniunea Europeană nu au capacități de reconversie a minerilor. În România, iată că există, sunteți înaintea tuturor”, a mai spus Dickson.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este una dintre cele mai active organizații din domeniul regenerabilelor pe piața românească și participă din anul 2008, în mod activ și constructiv, la procesul de transformare a pieței energetice românești.

 

 

 

din aceeasi categorie