Acasă Stiri InterneRegenerabila Regenerabili nu vor să se renunţe la cărbune

Regenerabili nu vor să se renunţe la cărbune

de M G

La cea de-a XI-a ediţie a “Zilei Energiei Braşov”, eveniment dedicat energiei regenerabile, organizat de compania REPOM (Renewable Energy Production – Operation and Management) şi care a reunit peste 100 de participanți din ţară şi străinătate, s-a afirmat că, în următorii ani, România nu poate renunţa la producţia de energie electrică bazată pe cărbune. Având în vedere obiectivele asumate de Uniunea Europeană, pentru trecerea de la combustibili fosili la cei regenerabili trebuie promovată o schimbare graduală, care să se desfăşoare pe etape. Pe de altă parte, Grupul Electrica vrea să investească în energiile verzi.

“Nu ne poziționăm prin a spune să închidem cărbunele mâine, ar însemna să închidem lumina. România are nevoie urgentă de un Plan de lucru pentru a parcurge tranziția energetică cu succes”, a declarat Martin Moise, director general REPOM, primvicepreședinte PATRES, la Ziua Energiei Brașov. “Energia produsă pe bază de cărbune este în acest moment soluția pentru siguranța sistemului energetic. Trebuie, însă, să ne gândim la viitor și să acceptăm că soluția este să investim în surse regenerabile de energie”, a afirmat și Viorel Lefter, președintele PATRES.

Reamintim, legislaţia Uniunii Europene prevede, pentru anul 2030, reducerea cu cel puțin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de 1990, utilizarea surselor regenerabile pentru a acoperi cel puțin 27% din consumul total de energie şi creșterea cu cel puțin 27% a eficienței energetice.

Prezent la conferința dedicată energiei regenerabile, Philipp Litz, membru al “Coal commission – Germania” și manager Agora Energiewende a afirmat: “Decarbonizarea se face în următorii 15 – 20 de ani pentru a permite o tranziție corectă. Planul Germaniei este să reducă la jumătate capacitățile de cărbune, dar și să elimine treptat energia nucleară. Germania are o Comisie guvernamentală specială, denumită “Comisia cărbunelui”, formată din 31 de membri, înființată în iunie 2018, care lucrează ca tranziția să aibă sens, să funcționeze. Avem în față noi provocări; decarbonizarea nu se poate face peste noapte. Comisia prezintă Guvernului o strategie de decarbonizare, cu următoarele obiective: decarbonizarea și eliminarea trepatată a cărbunelui până în 2038 – dacă e posibil, până în 2035. Reducerea producției de cărbune trebuie acoperită de creșterea producției de energie din surse regenerabile. Este necesar un sistem energetic bazat pe energie eoliană și solară, creșterea investițiilor în rețele și capacități de stocare. Însă angajații din minerit trebuie susținuți cu noi locuri de muncă, să găsim soluții pentru ei”, a spus Litz.

La rândul său, Jurgen Ludwig, consultant pentru REPOM, a precizat: “În Germania se discută să existe o taxare pentru CO2, pentru reducerea emisiilor. În Europa, 14 țări taxează deja CO2. O propunere pentru România este eliminarea taxei pe certificate verzi din facturi, care să fie înlocuită cu taxa pe CO2”.

“Tranziția este normală, dar e dureroasă. Trece o tehnologie, vine alta. Nu înțeleg de ce în România, când se vorbește de tranziție, se spune că omorâm cărbunele. Nu vrem asta. Cărbunele moare singur. Va fi din ce în ce mai scump să produci pe cărbune. Noi, energia regenerabilă, suntem soluția. În România, pe lângă aspecte tehnice, lipsesc aspectele de nivel cultural. Mă refer la acceptarea tranziției, dar și la faptul că trebuie înțeleasă corect. Într-adevăr, se discută la Bruxelles de introducerea de taxe ce reprezintă valorificarea costurilor indirecte pe care tehnologiile le produc și nu le vedem în facturi. Proiectul de strategie energetică și PNIESC (n.r. – Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice) nu demonstrează asta. Țara noastră dă semnalul că nu vrem regenerabile pe termen lung. Suntem singurii din Europa care venim cu proiecte noi pe cărbune. Este nevoie de contracte bilaterale, PPA (n.r. – Power Purchase Agreements). România este ultima țară din Europa care nu are PPA, însă suntem obliagați prin noua directivă să le avem. Doar așa putem da drumul la investițiile în sectorul regenerabilelor. Mai putem da drumul la agregare, managementul consumului, baterii”, a precizat Claudia Brânduș, președinte RWEA, director Affairs Enel Group.

”Este nevoie de reglementări, acceptarea tranziției și mai mult un dialog real. Să facem și noi o Comisie ca în Germania, să lucrăm la un Plan de măsuri aplicabile”, a concluzionat Brânduș.

“Nu putem face tranziția dacă nu acceptăm și la nivel de populație. Se tot spune că certificatele verzi umflă facturile, dar energia regenerabilă este cea mai ieftină. S-a demonstrat. Când românii vor deveni prosumatori vom asista la o schimbare de mentalitate”, a completat Martin Moise.

Un participant la eveniment a atras atenția că sunt țări în care se mai construiesc centrale pe cărbune, Germania fiind una dintre ele. Philipp Litz a explicat: “Este vorba despre construcția unei centrale pe cărbune a E.ON, ce a început în 2005 – 2006. S-au făcut niște greșeli pe parcurs. Comisia specială a cărbunelui a sfătuit Guvernul să nu permită ca centrala să funcționeze”.

În cadrul dezbaterilor conferinței, s-a discutat despre noul pachet „Energie curată pentru toți europenii”, începutul unor investiții esențiale în sectorul energetic românesc, precum și despre noile reglementări ale Comsiei Europene. “Începem să vorbim din ce în ce mai mult despre o Uniune Energetică europeană și, urmare a acordului istoric de la Paris, despre cei 3 D – decarbonare, digitalizare, descentralizare. Consumatorul este pus în centrul tranziției către o energie curate. În următorii doi ani va trebui să integrăm pachetul “Clean energy package for all europeans” în legislația naţională, proces care deja a început prin revizuirea Strategiei energetice naționale, dar și prin Planul integrat de acțiune în domeniul energie și climă. Profit de ocazie prin a spune că avem așteptări mult mai mari de la autorități pe linia de regenerabile, în conformitate cu direcția generală mondială și europeană”, a precizat Martin Moise în deschiderea evenimentului.

Electrica spune DA energiei regenerabile

“Electrica spune DA energiei regenerabile“, a afirmat Corina Popescu, directorul general al Grupului Electrica, la Ziua Energiei Brașov. “Dorim să montăm panouri solare pe sediile din grupul nostru. Vom intra în segmentul de producere energie”, a declarat Corina Popescu, adăugând că va oferi mai multe detalii pe această temă după finalizarea strategiei de business a grupului Electrica pe următorii 5 ani.

“Prosumatorii reprezintă un mare challenge. Consumatorul va avea un rol dinamic, se vor dezvolta ca mici producători de energie. Așteptăm lansarea programului de către AFM (n.r. – Administraţia Fondului pentru Mediu). Am aplicat și noi pentru instalatori cu o companie din grup. Suntem la început de drum. Ne dorim ca lucrurile să fie clare de la început și toată lumea să acționeze la fel și, pe cât posibil, să nu apară reclamații”, a spus directorul general al Grupului Electrica.

“Electrica are un plan de investiții ambițios: un nivel de investiții în reţeaua de distribuţie cu aproximativ 43% mai mare decât obligaţia impusă de ANRE. Ne pregătim cu planuri de investiții în automatizări, SCADA, Smart Metering. În prima parte a semestrului II vom ieși cu strategia de business şi investiții a grupului Electrica pentru următorii 5 ani“, a anunțat Corina Popescu.

din aceeasi categorie