Record climatic în România mai vechi decât Unirea
noiembrie 13, 2018
România deține un record mondial în materie de meteorologie, ministrul Mediului considerând că nu este unul cu care să te mândești, ci din care ar trebui să învățăm. Administrația Națională de Meteorologie a inventariat 100 de recorduri climatice, unele mai vechi decât Unirea.
„Din toate acele 100 de recorduri climatice pe care le-am deţinut trebuie să învăţăm ceva. Nu sunt recorduri cu care să ne lăudăm, care să rămână în timp în cartea de laude a Academiei Române sau a Ministerului Mediului, ci sunt 100 de recorduri la care trebuie să fim foarte atenţi şi care ne duc cu gândul şi cu fapta că trebuie să ne asumăm măsuri împotriva schimbărilor climatice, astfel încât viaţa noastră pe Pământ să fie cât mai lungă. Şi mă refer la generaţiile viitoare”, a declarat Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, la Academia Română.
„Avem recordul mondial cu cea mai mare cantitate de precipitaţii din lume, la Curtea de Argeş, în anul 1888, pe 7 iulie, respectiv de 206 l/mp în doar 20 de minute. Anul acesta, tot la Curtea de Argeş, am avut doar un litru de ploaie, în aceeaşi zi”, a spus ministrul, care a precizat că recordul de precipitații figurează în statisticile Organizației Mondiale de Meteorologie.
Pe de altă parte, în România s-au înregistrat cele mai multe zile tropicale consecutive, respectiv 107, la Giurgiu, în 2012. Cea mai mare temperatură medie a aerului, de 13,5 grade Celsius, s-a înregistrat tot la Giurgiu, în 2015. „Dacă ne uităm foarte bine la ultimul raport special al IPCC, din data de 8 octombrie 2018, limitarea procesului de încălzire globală la 1,5 grade Celsius necesită acţiuni şi măsuri specifice de prevenire şi diminuare a impactului în toate sectoarele socio-economice. Această aparentă insignifiantă diferenţă de la 1,5 grade la 2 grade poate aduce beneficii populaţiei şi ecosistemelor naturale şi ar asigura dezvoltarea unei societăţi durabile şi echitabile. Recifele de corali ar putea dispărea în proporţie 70-90% la o încălzire globală de 1,5 grade Celsius, iar ,dacă vorbim despre o creştere de 2 grade Celsius, recifele de corali ar putea dispărea în proporţie mult mai mare, de peste 99%”, a spus Graţiela Gavrilescu.
De altfel, oficialul de la Mediu a ținut să atragă atenția că face toate demersurile, împreună cu structurile de specialitate din cadrul ministerului, ca Administraţia Naţională de Meteorologie să fie dotată cu echipamente de ultimă generaţie. „Ca ministru, vreau să prezint realitatea şi să spun tuturor că prevenţia este în toate, nu numai în sănătate. Prevenţia în protecţia mediului include agricultura, pădurea, aerul, deşeurile”, a subliniat ministrul Mediului.
Ministerul Mediului, în parteneriat cu Academia Română şi Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a organizat, marţi, conferinţa cu tema „Schimbări climatice globale – 100 de recorduri climatice în România”, dedicată Centenarului Marii Uniri.