Acasă Analize „Războiul gazelor”, faza pe instanţă

„Războiul gazelor”, faza pe instanţă

de GM

gaze,jpegÎntre ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi şeful Comisiei de Industrii, deputatul Iulian Iancu, a izbucnit un adevărat conflict, cu acuzaţii de o parte şi de alta, conflict plecat de la preţul gazelor pentru consumatorii industriali şi efectele acestuia asupra consumatorilor casnici de energie termică. Pare că acest adevărat “război al gazelor” a atins punctul culminat: Nicolescu a anunţat că-l dă în judecată pe Iancu.

Răzvan Nicolescu a anunţat ieri că îi va acţiona în instanţă pe deputatul PSD Iulian Iancu şi pe Andreea Paul (PNL) pentru insultă şi calomnie: „În spaţiul public, dezbaterea a depăşit unele limite. Am luat decizia de a-i acţiona în instanţă pentru insultă şi calomnie pe domnul Iulian Iancu şi pe doamna Andreea Paul. Domnul Iancu răspândeşte în spaţiul public foarte multe calomnii la adresa mea. Nu am niciun fel de vină că dânsul nu este ministru al Energiei şi, probabil, nici nu va fi niciodată”, a spus Nicolescu într-o conferinţă de presă.

Cu câteva ore înainte, prezent la conferinţa „Piaţa de energie în lumina noii legislaţii. Schimbări majore din 2015”, organizat de BizLawzer şi BizEnergy, Iulian Iancu l-a acuzat pe Răzvan Nicolescu că a minţit populaţia, Guvernul şi Parlamentul în legătură cu preţul gazului şi costul gigacaloriei. Reamintim, cu câteza zile în urmă a izbucnit un adevărat scandal legat de preţul gazelor. Mai exact, preţul reglementat pentru populaţie rămâne neschimbat de la 1 ianuarie (53,3 lei/MWh). Populaţia foloseşte gazul la aragaz şi în centralele de apartament, pentru încălzire. În schimb, de la 1 ianuarie se liberalizează piaţa pentru toţi consumatorii non-casnici, ceea ce presupune că toţi aceştia vor cumpăra gaze de pe piaţa liberă, la preţuri de aproximativ 90 lei/MWh. Problema apare la gazele utilizate de termocentrale la producerea energiei termice (apă caldă şi căldură) livrată populaţiei. Fără o intervenţie legislativă, şi acest gaz ar fi urmat să fie achiziţionat la 90 lei/MWh, ceea ce ar fi însemnat că sunt discriminaţi românii care se încălzesc de la „radeţi”, faţă de cei care folosesc centrale termice de apartament.

De aici, o întreagă tevatură: creşte/nu creşte preţul gazelor, creşte/nu creşte preţul gigacaloriei, avem/n-avem aprobarea Comisiei Europene.

Ameninţările cu instanţa au apărut după ce, cu o zi în urmă, Nicolescu şi Iancu au avut, în plenul Camerei Deputaţilor, un schimb de replici, ministrul arătând că nicidată nu s-a pus problema creşterii preţului energiei termice în 2015, iar Iancu a spus că este „o intervenţie mincinoasă, care sfidează Parlamentul”.

Disputa a apărut la discutarea Ordonanţei de urgenţă 35/2014 care vizează creşterea trasparenţei pe piaţa gazelor naturale din România.

„Niciodată nu s-a pus problema ca în România să fie altfel, centralele de apartament să nu aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015. În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie, nr. 803, ANRE a publicat preţurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare, care ţine cont de preţurile la combustibil din anul 2013 şi anul 2014. Niciodată nu s-a pus această problemă, de a creşte preţurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc”, a afirmat Nicolescu.

Iulian Iancu, ce deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei de Industrii, a replicat că este necesară amendarea Ordonanţei 35 pentru a nu se ajunge la creşterea preţurilor la energie termică în 2015, iar intervenţia ministrului delegat este „o intervenţie mincinoasă”. „Puţin mai înainte, prin vocea ministrului delegat, aţi auzit că nu era nevoie de nicio intervenţie legislativă întrucât, prin Monitorul Oficial, preţurile pentru energia termică pentru anul viitor erau deja stabilite de către ANRE şi, în consecinţă, nu exista niciun risc de creştere de la 1 ianuarie 2015. Aş vrea să sancţionez de la această tribună în modul cel mai dur o astfel de intervenţie mincinoasă, pentru că este o intervenţie, pe de o parte, periculoasă, pe de altă parte, sfidează Parlamentul României. Am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, nu a venit la dezbateri. Pe Facebook, la postările domniei sale, referirile la adresa parlamentarilor sunt de genul corupţi, s-a terminat cu jaful”, a spus Iancu.

El a susţinut că, prin amendarea ordonanţei, se corectează această situaţie în urma căreia preţurile gazelor pentru consumatorii non-casnici ar fi crescut cu 40%, ceea ce ar fi determinat o creştere importantă şi al preţului gigacaloriei.

Cu demisia pe masă

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că va demisiona, dacă, la 1 ianuarie, vor avea loc creşteri de preţuri la gazele destinate populaţiei şi la energia termică.

“Garantez cu demisia că preţul gazelor nu va creşte, că preţul energiei termice pentru populaţie nu va creşte. Dacă se va întâmpla altfel decât am spus, sunt dispus să demisionez din funcţie. Ce garanţie mai mare vreţi de la mine?”, a declarat Nicolescu.

El a adăugat că are acordul Comisiei Europene, încă din august, pentru amânarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie până în 2021. Nicolescu a afirmat că a obţinut acordul (n.r. – verbal) al fostului comisar european pentru Energie, Gunther Ottinger, în urma unei discuţii care a avut loc la inaugurarea gazoductului Iaşi -Ungheni (Republica Moldova). „În 4 septembrie i-am transmis lui Ottinger o scrisoare în care i-am transmis că România va face un lucru corect pentru consumatorii casnici de gaze din ţara noastră”, a continuat Nicolescu. Totuşi, în luna noiembrie, noul comisar pentru Energie, Miguel Arias Canete, , împreună cu comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, trimiteau o scrisoare ministrului Nicolescu, în care, deşi se făcea referire la scrisoarea din 4 septembrie, se artăta că “am fost surprinși să aflăm că România – unilateral și fără consultarea prealabilă (n.r. – a Comisiei Europene) – a decis să modifice prevederile legale care reglementează eliminarea treptată a prețurilor reglementate pentru consumatorii casnici și a extins termenul limită de la sfârșitul lui 2018 până în 2021″.

Reamintim, Departamentul pentru Energie a anunţat, într-un comunicat, că preţul gazelor naturale produse în România şi consumate de populaţie nu va creşte până la 1 iulie 2015, iar Guvernul şi ANRE vor elabora un nou grafic de dereglementare a pieţei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.

În plus, ministrul Nicolescu a anunţat că preţul gazelor naturale înregistrează un trend de scădere, după ce preţul ţiţeiului s-a redus şi continuă să se reducă.

De asemenea, Răzvan Nicolescu a avut, la Bucureşti, o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale. Discuţiile au vizat continuarea implementării regulilor de guvernanţă corporativă în societăţile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare şi de continuare a eficientizării în unele companii de stat din energie şi liberalizarea pieţei gazelor naturale. Liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii noncasnici se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii CE, respectiv 1 ianuarie 2015.

În comunicatul Departamentului pentru Energie transmis cu câteva zile în urmă se precizează că, referitor la situaţia CET-urilor, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.

Guvernul respectă Parlamentul

Guvernul va respecta în primul rând decizia Parlamentului în ceea ce priveşte liberalizarea preţului gazelor, dar are şi o relaţie de colaborare cu Comisia Europeană, astfel încât România să-şi îndeplinească obligaţiile, însă ţinând cont de interesul consumatorilor casnici, afirmă premierul Ponta.

El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti cum comentează o scrisoare prin care Comisia Europeană transmite că nu ar fi de acord cu prelungirea calendarului de liberalizare a preţului la gaze, în condiţiile în care ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ar fi asigurat că există acest acord.

„Guvernul României în primul rând respectă legile adoptate de Parlamentul României şi în al doilea rând avem o relaţie de colaborare cu Comisia Europeană, în aşa fel încât România să-şi îndeplinească obligaţiile, dar să ţină cont şi de interesul consumatorilor casnici”, a spus Ponta, fără alte comentarii, transmite Agerpres.

Calendarul de liberalizare presupune creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.

din aceeasi categorie