Acasă Stiri Interne Raffel Volker: Piața trebuie bine pregătită înainte de a schimba schema de sprijin în energie

Raffel Volker: Piața trebuie bine pregătită înainte de a schimba schema de sprijin în energie

de M G

”Cred că am traversat una dintre cele mai furtunoase perioade din România (n.r. – pe piața energetică), în comparație cu alte țări, iar rețeta pentru ca acest lucru să nu se mai repete este să avem un dialog, care să se desfășoare în timp util cu toți actorii din piață. Din păcate, acest lucru nu a fost respectat tot timpul, cel puțin în trecut. Sunt, însă, ferm convins că aceasta este calea de urmat”, a declarat, recent, Raffel Volker, CEO E.ON România, prezent la Simpozionul Român al Energiei – SIREN, organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

”De exemplu, în prezent avem o schemă de piață, care cred că a fost singura soluție pentru a evita o catastrofă, care să ducă la falimentul cuiva. A fost introdusă în timp util, dar era clar de la început că era vorba de o perioadă de tranziție. În ceea ce privește redeschiderea pieței, aș folosi o comparație: am cumpărat, de curând, în Germania, o sticlă de suc de portocale, iar pe acea sticlă scria „Agitați sticla înainte de a o deschide, nu după aceea”. Cred că această recomandare poate fi foarte bine aplicată și în ceea ce privește redeschiderea pieței energiei. Trebuie să pregătim piața înainte de a expune din nou toți clienții. Iar în acest moment nu există o piață lichidă de energie electrică, nu există o piață lichidă de gaze naturale în România. De aceea, înainte de a expune clienții, trebuie să o pregătim temeinic. Acest lucru se poate face mai repede sau mai târziu, dar trebuie ca piața să fie bine pregătită înainte de a intra din nou într-o schimbare de schemă (n.r. – schema de plafonare/compensare a facturilor la energie și gaze naturale”, a mai spus șeful E.ON România.

Pe de altă parte, acesta a subliniat, în ceea ce privește strategiile de investiții, că, în prezent, sarcina maximă a rețelelor din România este de aproximativ 10 GW. Toate politicile energetice care sunt în curs de elaborare în acest moment prevăd o capacitate de 60-70 GW în 2050, adică de șase – șapte ori mai mult decât există în prezent în România. Aceasta arată că deja există multe necunoscute despre ce se va întâmpla.

”Dar ceea ce știu cu siguranță este ceea ce chiar se întâmplă astăzi. În 2020, am avut 67 de prosumatori în toată rețeaua Delgaz Grid, rețeaua electrică pe care o operăm în Moldova. În fiecare lună, conectăm la rețeaua Delgaz Grid în medie circa 1.000 de noi prosumatori. Repet, 1.000 într-o lună! Vom adăuga încă 5.000 în rețea în următoarele 5 luni, ceea ce înseamnă că vom avea în total în jur de 17.000 de prosumatori conectați în rețea la sfârșitul lui 2023! Am reușit să conectăm mii de clienți la rețea, chiar la timp, așa că sunt foarte mândru de ceea ce au făcut colegii mei. Întregul sistem de electricitate era reprezentat, în trecut, de centrale mari: precum CNE Cernavodă, Iernut, Craiova etc. Deci, avem centrale mari, în total cam o sută de unități, pentru a produce energie electrică pentru toată țara. La sfârșitul anului viitor, estimăm că vor fi în jur de 100.000 și la sfârșitul acestui deceniu vorbim de milioane de producători din România. Mă refer la prosumatori. Și acesta nu este doar un plan: asta se întâmplă deja”, a spubliniat Raffel Volker.

Potrivit acestuia, așteptările ANRE sunt ca, în fiecare an, să fie instalate cel puțin 700 MW în capacități fotovoltaice noi în România, aproape cât capacitatea unei unități de la Cernavodă. În fiecare an ar fi, deci, necesar să se conecteze 700 MW la rețelele de distribuție. ”Realitatea este că, pentru ca 700 MW să fie conectați suplimentar în fiecare an la rețele, trebuie să creăm un cadru de reglementare care să ne permită să investim corespunzător, pentru a putea integra aceste noi surse de energie.Dacă ar fi venit la mine un inginer să-mi spună: vreau să dezvolt o centrală cu o putere de 700 MW, dar am uitat să planific evacuarea energiei, bineînțeles, l-aș fi concediat pe acel inginer”, a mai spus șeful E.ON România.

Provocări pentru distribuții

”Așadar, m-am bucurat să văd în această dimineață că toată lumea vorbea și despre investițiile în distribuție. Dar avem un regulament în vigoare care ne permite doar să finanțăm, să înlocuim ceea ce are câteva zeci de ani vechime, și acesta nu este doar un subiect specific României. Acesta este un topic valabil în toată Europa și de aceea președintele Euroelectric spunea, recent, că la nivel european trebuie să schimbăm felul în care abordăm rețelele de distribuție. Avem în fața noastră cea mai mare provocare de investiții în distribuție de la electrificare încoace. La E.ON, am reușit deja să conectăm mii de clienți la rețea, chiar la timp, așa că sunt foarte mândru de ceea ce au făcut colegii mei. Asta se întâmplă astăzi, dar trebuie să evacuăm și energia și pentru asta trebuie să investim masiv în rețele”, a subliniat Raffel Volker.

”Vestea bună este că, dacă te uiți la costurile totale pe care consumatorii le plătesc pentru energie electrică, tariful de distribuție este de doar 10% din total. Pentru a crea un cadru care să stimuleze companiile de distribuție să investească ar trebui să vorbim de o ajustare a acestui tarif”, a conchis directorul general al E.ON România.

din aceeasi categorie