Acasă Stiri ExterneAsia Pacific Adio South Stream

Adio South Stream

de GM

South-Stream-BulgariaPreşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opunerii Bulgariei, relatează agenţia Tass, în pagina electronică. De altfel, şi directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anunţat că a pus cruce proiectului de gazoduct South Stream, după ce preşedintele rus Vladimir Putin vorbise anterior de obstacolele ridicate de Uniunea Europeană. Este al doilea proiect care ar fi trebuit să aducă gaze natural în zona Balcanilor şi la care se renunţă. Primul gazoduct „abandonat” a fost Nabucco, acţionarii proiectului Shah Deniz  preferând să aducă gazele din Azerbaidjan spre Europa prin conducta TAP (Trans Adriatic Pipeline) – Grecia, Albania, Italia, via Marea Adriatică.  

„Încă nu am permisiunea Bulgariei şi considerăm că în aceste condiţii Rusia nu poate continua realizarea proiectului”, a afirmat Vladimir Putin.

Şeful de la Kremlin a apreciat că poziţia Uniunii Europene în legătura cu proiectul South Stream nu este constructivă şi din acest motiv Rusia îşi va reorienta resursele către alte state.

„Consider că poziţia Comisiei Europene nu a fost constructivă. Dacă Europa nu doreşte realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat”, a subliniat preşedintele rus, citat de Mediafax.

„Proiectul este închis. Asta este”, a declarant, la rândul său reporterilor, Alexei Miller.

Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută ce ocolea Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate.

Uniunea Europeană se opune construirii South Stream, pe fondul îngrijorărilor că proiectul ar ajuta Rusia să îşi consolideze influenţa în estul Europei. De altfel, Comisia Europeană a apreciat că proiectul încalcă legislaţia UE în domeniul liberei concurenţe.

din aceeasi categorie