Acasă Stiri ExterneAfrica Putin devine şi preşedintele G8

Putin devine şi preşedintele G8

de GM

Rusia a preluat preşedinţia anuală a Grupului celor mai dezvoltate opt state (G8), propunând crearea de mecanisme eficiente de combatere a celor mai mari ameninţări cu care se confruntă lumea, precum terorismul şi traficul cu stupefiante, consemnează agenţia EFE, preluată de Agerpres. Principalul obiectiv al mandatului său, enunţat de preşedintele Vladimir Putin, este garantarea creşterii sustenabile a economiei mondiale, în lipsa căreia nu există stabilitate.

Grupul celor opt (G8) este format din statele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic şi militar: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

“Ameninţările la adresa dezvoltării stabile sunt tot mai diverse. Se multiplică focarele de violenţă şi de conflicte sociale, se epuizează sistemul de drept internaţional”, a menţionat Vladimir Putin, într-un mesaj difuzat cu ocazia preluării preşedinţiei G8. Liderul de la Kremlin a adăugat că lumea este afectată de convulsii economice, dezastre naturale şi catastrofe ecologice şi, având în vedere relaţiile de interdependenţă, “problemele unei ţări sau regiuni capătă, inevitabil, o dimensiune globală”.

După ce a avertizat că instrumentele de luptă împotriva crizei nu sunt îndeajuns de eficiente, Putin a spus că, în acest context, G8 trebuie să se concentreze pe provocările prezente şi pe cele care se prefigurează şi “să-şi asume responsabilităţi pentru viitor”.

Preşedinţia rusă a G8, preluată după ce diplomaţia de la Moscova a întregistrat anul trecut succese notabile, precum acordul privind eliminarea arsenalului nuclear sirian sau acordul preliminar asupra programului nuclear iranian, propune partenerilor săi “elaborarea de mecanisme colective pentru a pune sub control riscurile cele mai substanţiale”, a indicat liderul rus, subliniind că deviza acestei preşedinţii, “Gestiunea riscurilor pentru garantarea creşterii stabile într-o lume sigură”, reflectă priorităţile diplomaţiei ruse în acest mandat. “Este vorba despre lupta împotriva traficului cu droguri, terorismului şi a extremismului, soluţionarea conflictelor regionale, apărarea sănătăţii populaţiei şi crearea unui sistem global de gestiune a riscurilor în caz de dezastre naturale sau tehnologice”, a explicat Putin.

În acelaşi timp, liderul de la Kremlin a punctat că obiectivul principal îl reprezintă garantarea creşterii stabile a economiei mondiale, pentru că altfel va fi “greu de combătut instabilitatea la alte capitole”. “Avem în vedere să intensificăm activitatea comună pentru stimularea creşterii economice globale, pentru reducerea şomajului şi eliminarea barierelor protecţioniste în comerţ şi investiţii”, a detaliat Putin. El a mai subliniat că Rusia nu consideră G8 “un fel de club elitist al liderilor mondiali, care discută cu uşile închise despre destinele umanităţii”, ci “este deschisă dialogului şi cooperării”.

Summitul G8 de anul acesta este al 40-lea de la constituirea acestui grup informal în anul 1973, când a reunite, în G6, Statele Unite, Japonia, Germania, Italia, Franţa şi Marea Britanie, devenind apoi G7 în 1975, prin alăturarea Canadei, şi G8, prin primirea Rusiei, care face parte din grup din anul 1994, dar a devenit membră cu drepturi depline în anul 2002.

din aceeasi categorie