Acasă Stiri InterneGaze Prosumatorii ar putea ajunge în 2024 la o putere instalată cât 3 reactoare de la Cernavodă

Prosumatorii ar putea ajunge în 2024 la o putere instalată cât 3 reactoare de la Cernavodă

de M G

Gabriel ANDRONACHE

Fenomenul instalării panourilor fotovoltaice pe case a luat o amploare atât de mare încât anul viitor s-ar putea să ajungem, în România, la o putere instalată de circa 2.000 de MW, potrivit reprezentanților ANRE, a declarat Gabriel Andronache, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cu ocazia Simpozionului Român al Energiei – SIREN, organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Dacă este să forțăm o comparație, un reactor nuclear de la Cernavodă are o putere instalată de 700 MW (n.r. – ceea ce ar însemna că prosumatorii ar avea o putere instalată cât aproape 3 reactoare). Asistăm la acest fenomen deoarece pentru prosumatori a devenit o adevărată afacere instalarea de panouri fotovoltaice. Prosumatorul „trebuie să producă pentru el, dar începe să fie o mică afacere”, a mai spus Gabriel Andronache.

Acesta a afirmat că, în ritmul actual, se va ajunge la nivelul anului viitor la o capacitate instalată de 2.000 MW. Practic, sunt depășite toate estimările făcute până acum. În urmă cu doi ani, ANRE estima că se va ajunge la o capacitate de 2.000 MW la nivelul anului 2030.

Puterea instalată a crescut de peste 11 ori în 18 luni, ajunând la 973 MW în iunie 2023. Numărul prosumatorilor a crescut de la aproape 14.000 în ianuarie 2022, la peste 77.600 în iunie 2023 și se estimează să ajungă la circa 140.000 până la sfârșitul acestui an.

Însă, ar putea apărea probleme în păstrarea frecvenței sistemului energetic, așa cum s-a întâmplat și în alte țări, precum Polonia, a mai spus reprezentantul ANRE. De aceea trebuie găsite formule de echilibru și trebuie „să ne gândim la stocare, ca să scadă presiunea pe zona de distribuție”.

din aceeasi categorie