Acasă MediuDezvoltare Durabila Propunere-limită de la Mediu. Depozite de deșeuri fără consultare publică

Propunere-limită de la Mediu. Depozite de deșeuri fără consultare publică

de L M

Ministrul Mediului dă semne că și-a pierdut răbdarea cu gropile de gunoi și vrea măsuri radicale astfel încât să se rezolve situația. De aproape 20 de ani, autoritățile române știau că trebuie să închidă mai multe gropi de gunoi și să reformeze sistemul de colectare, dar fără rezultate prea convingătoare. Amplasarea depozitelor de deșeuri a generat cele mai mari discuții, pentru că nimeni nu vrea groapa de gunoi în preajmă. De aceea, ministrul Mediului vrea construirea de astfel de depozite fără consultări, cu expropieri fără discuții, dar cu stabilirea amplasamentelor optime din toate punctele de vedere.

De aproape 20 de ani, autoritățile române știu clar ce au de făcut în cee ce privește gropile de gunoi, măsuri stabilite prin tratatul de aderare la UE. În principiu, ele trebuie să fie închise, iar în locul lor să fie construite altele, după norme stricte de mediu. Pentru că nu au fost respectate angajamentele de aderare, România a și fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Acum se așteaptă decizia Curții în ceea ce privește penalitățile.

Gropile de gunoi moștenite nu au fost închise pentru că nu au fost construite altele. Cea mai mare problemă o reprezintă amplasamentul viitorului depozit de deșeuri.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, i-a informat despre situația gropilor de gunoi pe reprezentanții aleșilor locali, prezenți la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), care a avut loc la Brașov, în perioada 26-28 ianuarie 2022.

„Nu stăm foarte bine la SMID-uri (n.r. – sistem de management integrat al deșeurilor); statistic vorbind, sunt 19 județe unde acest sistem de management integrat al deșeurilor este funcțional. De asemenea, sunt județe unde este parțial funcțional, iar în 5 dintre acestea nu funcționează deloc. Chiar dacă sunt mai bine de 6 ani de la investițiile prin fonduri europene, nu s-a reușit punerea în funcțiune a acestor sisteme, astfel încât trebuie să se găsească soluții pentru pornirea lor. Concluzia este că fără colectare selectivă suntem pasibili amenzilor din partea CE. Dacă sunt propuneri, soluții, sunt deschis să le discutăm, dar este nevoie de implicarea serioasă și activă a operatorului regional și a companiilor care câștigă licitații”, a declarat ministrul Mediului la întâlnirea de la Brașov.

„Știu că sunt foarte multe județe cu probleme pe licitații, pe contestații, pe procese, pe contracte semnate acum 10-15 ani, pe problema depozitelor care, în unele județe funcționează, în altele nu. Dacă nu ajungem la soluții și la acest capitol, sigur vom ajunge în fața Curții de Justiție și vom fi sancționați”, a atras atenția ministrul, care a ținut să precizeze că și de la cele mai înalte niveluri ale statului „vin presiuni pe infringement-uri”.

Pentru rezolvarea situației, ministrul Mediului a pus problema exproprierilor, necesare pentru a dispune de terenul destinat construirii depozilor de deșeuri. „Noi am făcut propuneri de completare a Legii exproprierii pentru depozitele de deșeuri. Au ajuns la Ministerul Justiției și la Ministerul Transporturilor și stau de câteva luni blocate cu observații pe 17 pagini”, a spus demnitarul

„Părerea mea este că trebuie modificări la Legea exproprierilor, astfel încât pe partea de deșeuri și amplasamente de depozite să nu existe nici consultare publică, nici dezbatere. Se identifică locația ideală din punct de vedere al accesibilității tehnice, al protecției mediului și altele, se merge cu exproprierea, se dă drumul la proiect”, a venit cu soluția ministrul Mediului.

Totuși, se pare o foarte mare problemă este legată de cine își asumă responsabilitatea unei astfel de decizii, care poate fi decontată electoral. „Dacă sunteți de acord, putem să modificăm Legea construcțiilor pentru aceste cazuri, ca emiterea autorizațiilor de construire să fie mutată de la primărie unde vreți, la consiliul județean, la minister, mai sus, la Bruxelles, la Papă, unde vreți. Ca să nu mai avem discuții cu fiecare contestație. Pentru că nimeni nu vrea ca în localitatea lui, la 2 km de casă, 1a 10 km de casă să fie depozit de gunoi. Dar nici nu avem ce face cu cantitățile de gunoi, pe Lună nu le putem duce. Se depozitează aici. Asta e viața. Așa arată sistemul european, așa arată și la noi”, a punctat demnitarul.

„Sunt deschis la discuții. Nu putem aștepta închiderea capacităților actuale ca să construim altele Și nici nu putem să fim la mâna unor firme care au pus stăpânire acum 20 de ani pe județe și, printr-un monopol, practic dictează tot. Să încercăm să liberalizăm un pic această activitate”, a completat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

 

din aceeasi categorie