Acasă EconomieBanci & Asigurari Programul „Casa Verde Fotovoltaice” trebuie reformat

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” trebuie reformat

de L M

Debutul ediției din acest an al programului „Casa Verde Fotovoltaice” vine cu contestarea oportunității lui. Asociația Energia Inteligentă consideră că acest program ar trebui să fie dedicat persoanelor care, efectiv, nu au acces la energie electrică. Pe de altă parte, programul se adresează cetățenilor care sunt conectați la rețeaua de energie electrică și, mai mult, dispun de resurse financiare ca să susțină participarea la un astfel de program. De aceea, asociația vine cu propuneri care să reformeze programul.

Este penibil ca în secolul XXI, să vii cu un program prin care să dai bani unor oameni care au energie electrică și în mare parte au venituri importante (raportând la beneficiarii programelor anterioare), în timp ce nu ai nici nu program pentru 11.611 de români locuiesc în case fără energie electrică, folosind lămpi de petrol ca în Evul Mediu, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Energia Inteligentă.

„Este o aberație, să mai continui după 4 ani acest Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice – Casa Verde, prin care să impui soluții tehnice ”în orb”, prin hazardul apăsării unui buton, în absența inventarierii a caracteristicilor instalațiilor și rețelelor unde urmează să debiteze aceste echipamente. Este o anomalie să dai 30,000 lei, bani plătiți de populație (direct sau indirect), către familii care poate câștigă banii aceștia într-o lună”, precizează comunicatul.

Asociația a trage atenția că Programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-a dorit să fie un stimul pentru promovarea energiei verzi, într-o perioadă în care nu exista o atractivitate prea mare pentru energia regenerabilă. „Astăzi acest deziderat a fost îndeplinit, avem peste 130.000 de prosumatori, avem multiple probleme tehnice legate de aceste montării la întâmplare a panourilor fotovoltaice, am avut inițiative legislative de blocare a creșeterii numărului de prosumatori și atunci care mai este scopul programului. Este posibil să fie doar o dirijare de fonduri mascată, către anumite firme de construcții montaj, anumiți importatori, anumiți furnizori, sau chiar anumite categorii de persoane cu venituri ridicate etc.”, susține documentul.

Potrivit asociației, bugetul din acest an pentru program este unul record, de 2 miliarde de lei, aproximativ 400 milioane de euro. Pe de altă parte, „cu doar 7% din aceste fonduri ar fi putut să fie eradicată sărăcia energetică extremă și astfel România să nu se mai găsească în poziția unică europeană de mai avea oameni care trăiesc la lumina opaițului”, arată comunicatul. Mai mult, 16% dintre români, comform datelor Eurostat, sunt în imposibilitatea de a-și achita facturile la utilități. De aceea, asociația consideră că o mare parte din programul „Casa Verde” ar trebui dirijată către aceste persoane, prin panouri fotovoltaice montate, care să ajute să iasă din sărăcie energetică.

„Propunerea Asociației Energia Inteligentă a fost încă de la precedenta ediție, ca programul Casa Verde să urmeze pașii proiectului Prima Casă, prin care banii pentru montarea de panouri fotovoltaice să se acorde în baza unui dosar care să se depună la filiale CEC din fieacare localitate, iar dosarele să i-a în considerare atât realitățile tehnice ale locului unde se dorește montarea acestui sistem, validate de operatorul sistemului de distribuție energie electrică sau confirmarea de către UAT a lipsei rețelei de energie electrică, dar și vulnerabilitatea și nivelul veniturilor solicitantului. Astfel, exista șansa ieșirii din haosul generat de continuarea programului Casa Verde în forma actuală, de eradicarea sărăciei energetice extreme, de reducerea numărului de consumatori vulnerabili din România, de investiții fezabile economic și posibil tehnic”, susține documentul.

„Prin programul Casa Verde, în forma lansată astăzi, adâncim haosul din sistemul energetic, creștem sărăcia energetică și îmbogățim niște firme”, concluzionează comunicatul asociației.

din aceeasi categorie