Acasă EconomieIndustrie Profitul net al BVB a crescut cu 33% în S1 la 5,64 milioane lei

Profitul net al BVB a crescut cu 33% în S1 la 5,64 milioane lei

de GM

bvbBursa de Valori București (BVB) a obținut un profit net de 5,64 milioane lei în primul semestru din 2014, în creștere cu 33% comparativ cu perioada similară din 2013, când profitul net a fost de 4,24 milioane lei, potrivit raportului semestrial al BVB. Cifra de afeceri netă s-a situat la aproape 13,1 milioane lei, în creștere cu 47% față de prima jumătate a anului trecut, când nivelul acesteia a fost de 8,9 milioane lei.

”Per total, rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2014 reflectă îmbunătățirea treptată a valorii tranzacțiilor (inclusiv ofertele publice) și schimbări în structura cheltuielilor operaționale. Cifra de afaceri a fost de 13,1 milioane lei, în creștere cu 47% față de semestrul I din 2013, datorită creșterii notabile a activității de tranzacționare și ofertelor publice mult mai importante ca valoare executate prin piețele administrate de BVB. În ceea ce privește cheltuielile operaționale, cheltuielile de marketing și promovare au avut o pondere importantă, pentru îmbunătățirea vizibilității pieței locale fiind cheltuită o sumă de 3 ori mai mare în primele 6 luni ale anului”, se spune în raport.

Profitul operațional al primelor șase luni s-a cifrat la 5,88 milioane lei, în creștere cu 130% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul financiar a coborât cu 63% ca urmare a evoluției nefavorabile a cursului valutar pentru euro și dolar, a reducerii la zero a dividendelor încasate de la entitățile afiliate și a costurilor aferente investițiilor financiare pe termen lung deținute (obligațiuni de stat în lei și valută).

Profitul net obținut, de 5,64 milioane lei, reprezintă 57% din suma bugetata pentru întregul an 2014, potrivit Agerpres.

În primul semestru din 2014, BVB a plătit acționarilor săi dividende în valoare de 6,18 milioane lei din profitul anului 2013 și al anilor precedenți. Dividendul brut aprobat pentru anul 2013 este de 1,1777 lei/acțiune.

În trimestrul doi din 2014, cifra de afaceri a fost de 8,45 milioane lei, în creștere cu 82% față de trimestrul precedent și cu 75% peste nivelul trimestrului al doilea al anului 2013. Pe lânga intensificarea activității de tranzacționare, oferta publică inițială (IPO) Electrica în valoare de 1,56 miliarde lei (cel mai mare IPO din istoria BVB), plasamentul privat pentru acțiunile Romgaz și oferta de preluare a Biofarm au fost principalele tranzacții realizate în perioada de raportare.

La un nivel de 45,4 milioane lei/zi, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor pe piața reglementată de acțiuni (exclusiv ofertele publice) din trimestrul al doilea a fost cu 22% peste nivelul înregistrat în trimestrul precedent și cu 43% mai ridicată față de media anului 2013.

Profitul operațional a atins un nivel de 4,68 milioane lei, de aproape 4 ori mai ridicat față de trimestrul precedent și cu 148% mai mare față de trimestrul al doilea al anului 2013, datorită avansului semnificativ al veniturilor și a ritmului mai mic de creștere a cheltuielilor operaționale.

Profitul financiar al trimestrului doi a fost de 0,37 milioane lei, reprezentând în principal venituri din dobânzi. Rezultatul a fost mai redus față de perioada similară a anului precedent, când au fost încasate dividende în valoare de 0,36 milioane lei de la entitățile din grup, iar diferențele de curs valutar rezultate în urma reevaluării investițiilor financiare în valută nu au avut impact negativ semnificativ.

Profitul net pentru al doilea trimestru al anului 2014 a fost de 4,25 milioane lei, determinat de îmbunătățirea activității operaționale, și s-a tradus într-un profit net pe acțiune de 0,55 lei, în creștere cu 208% față de trimestrul precedent și cu 57% față de trimestrul al doilea al anului 2013.

din aceeasi categorie