Acasă MediuDezvoltare Durabila Profitul 2019 al Romsilva în picaj

Profitul 2019 al Romsilva în picaj

de L M

Profitul Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva se prăbușește în acest an, din cauza prețului scăzut al lemnului, ajungând pe la 40% față de 2018, susține Ministerul Apelor și Pădurilor. Proiectul de buget pentru anul 2019 prevede și scăderea veniturilor regiei față de anul trecut. Singurele care cresc sunt bugetele pentru salarii, fondul pus la dispoziție pentru conducerea regiei fiind mai mare cu peste 20% față de bugetul aprobat pentru 2018. De remarcat este și faptul că RNP intenționează să facă angajări, numărul de personal urmând să se majoreze cu aproximativ 750 de salariați.

Prin proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 se propune realizarea unui nivel al veniturilor totale de 2,44 miliarde de lei, rezultând o diminuare a acestora cu 8,4% comparativ cu valoarea preliminată a se realiza în anul 2018, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de HG privind bugetul de venituri și cheltuieli al Romsilva. Pe de altă parte, cheltuielile sunt estimate la 2,354 miliarde de lei, înregistrându-se o diminuare a acestora cu 3,8% comparativ cu anul precedent. Diminuarea veniturilor preconizate a se realiza în anul 2019 este cauzată de scăderea semnificativă a prețului mediu de vanzare al masei lemnoase”, precizează documentul. În aceste condiții, profitul brut prognozat este de 86 milioane de lei, reprezentând 40% din profitul brut preliminat a se realiza în anul 2018.

Datele financiare sunt fundamentate pe venituri realizate din recoltarea a 9,5 milioane mc de masă lemnoasă, la care se adaugă cele din comercializarea de fructe de pădure, ciuperci comestibile, plante medicinale, vânat și alte asemenea.

Ca de obicei, cele mai mari cheltuieli ale regiei vor fi cele cu personalul, evaluate la 1,3 miliarde de lei, cheltuieli ce vor înregistra o creștere de 6,5% comparativ cu valoarea preliminată a se realiza în anul 2018. Cheltuielile cu salariile vor fi majorate cu 3,5%, dar și numărul de personal va ajunge, în 2019, la 17.000 de angajați, comparativ cu 16.258 cât era stabilit a fi la sfârșitul lui 2018, potrivit HG cu bugetul regiei pe 2018. Câştigul mediu lunar pe salariat (lei/persoană) determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială recalculat conform Legii anuale a bugetului de stat este de 5.372,0 lei, precizează Nota de fundamentare.

Cel mai mare salt îl înregistrează capitolul privind cheltuielile aferente contractului de mandat și a altor organe de conducere și control, comisii și comitete, unde creșterea este de 38,2%.

Chiar și la această categorie, membrii Consiliului de Administrație sunt cei mai avantajați, având în vedere că valoarea indemnizației crește, din martie 2019, cu 55%, partea fixă, adică de la 6.024 lei/lună, la 9.350 lei/lună, la care se adaugă, pentru fiecare membru CA în parte, maximum 8.795 lei/lună, partea variabilă. Pe de altă parte, directorul general va beneficia de o majorare a indemnizației fixe de numai 13%, începând tot cu martie 2019. Adică, de la 24.816 lei/lună, la 28.050 lei/lună. Componenta variabilă plătibilă din bugetul 2019 se referă la performanțele de anul trecut, dar și valoarea unei singure remunerații crește de la 20.466 lei, pentru primele 9 luni, la 24.816 lei în ultimele 3, când a fost numit alt director. Într-un an, partea variabilă a indemnizației directorului general este stabilită la 24 de remunerații.

Pentru anul 2019, Romsilva nu prevede înregistrarea de plăţi restante către bugetele publice, iar creanţele restante rămân la nivelul prevăzut a se realiza în anul 2018.

„Pentru cheltuielile generate de administrarea parcurilor naturale şi naţionale, care în anul 2019 se ridică la 30 milioane de lei, precum şi pentru cheltuielile generate de susţinerea activităţii de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor ar fi necesar să se elaboreze acte normative care să permită suportarea lor de la bugetul statului, astfel acestea se suportă din veniturile proprii ale Regiei Naţionale a Pădurilor, influenţând în mod direct diminuarea profitului brut”, se mai arată în Notă.

În ceea ce privesc cheltuielile privind achiziţiile aferente anului 2019, RNP are în vedere reducerea la minim a acestora, în condiţiile menţinerii unei calităţi corespunzatoare a procesului de producţie, completează Nota de fundamentare.

din aceeasi categorie