Acasă Analize Producătorii de energie dau bani ca să scape ”de marfă”: prețuri negative la electricitate în România

Producătorii de energie dau bani ca să scape ”de marfă”: prețuri negative la electricitate în România

de M G

Pentru prima dată în istorie, în România, prețurile la curentul electric pe piața spot au valori negative. Adică producătorii de energie dau ei bani, ca să scape ”de marfă”! Pe 21 mai, adevărat, într-o zi de duminică, în care nu se prea lucrează (majoritatea fabricilor fiind închise), în miezul zilei, prețurile la energie au valori între – (minus) 2,02 lei/MWh și – (minus) 101,75 lei/MWh (circa – 20,5 euro/MWh). Aceasta după ce, cu o zi înainte, sâmbătă, pe 20 mai (tot zi de weekend), curentul electric a fost gratis, într-unul dintre intervalele orare (0 lei/MWh). Pe 21 mai, România are printre cele mai mici prețuri medii la electricitate din Europa: 28 euro/MWh.

Pe 21 mai am asistat la o premieră în România: prețuri negative pe piața spot (PZU – Piața pentru Ziua Următoare). Adică producătorii preferă să dea bani de la ei numai ”să scape” de energia electrică. Sigur, este mai mult ”o figură de stil”, pentru că, probabil, este vorba despre producătorii de energie din surse regenerabile, care primesc subvenții sub formă de certificate verzi (CV). De exemplu, producătorii de energie fotovoltaică primesc 3 certificate verzi pentru fiecare MWh produs și livrat în sistem. În prezent, un certificat verde se tranzacționează cu circa 144 lei, astfel că un producător primește 432 lei pentru fiecare megawatt oră produs. Ceea ce înseamnă că, deși pentru un megawatt oră de electricitate plătește 101,75 lei (prețul negativ al ”electronului”0, în final, un producător fotovoltaic rămâne cu aproximativ 330 lei/MWh (circa 67 euro/MWh).

Pe de altă parte, în perioada în care prețurile au fost negative, s-au tranzacționat 5-600 MWh pe oră, adică aproximativ un sfert din cât se tranzacționează în mod normal. În total, cele 6 ore de prețuri negative, s-au tranzaționat aproape 3.600 MWh, adică cam cât se tranzaționează în două ore, în mod normal. În aceeași perioadă de timp, instalațiile fotovoltaice au produs și aproape 750 MWh/h.

Adevărata problemă este dacă această energie foarte ieftină a fost exportată. Pentru că, potrivit legislației în vigoare, în România se plătesc certificatele verzi. Energia care pleacă în străinătate nu este ”purtătoare” de CV-uri. Altminteri spus, ”electronul” ieftin se exportă, iar românii rămân să plătească subvențiile!

Potrivit site-ului Transelectrica, toată ziua de duminică, 21 mai, România a exportat energie electrică, uneori și 2.200 MWh/h. Este adevărat că, dacă la începutul perioadei de prețuri negative se exportau circa 1.000 MWh/h, începând cu ora 14.00 s-au exportat între 100 și 300 MWh/h.

La fel de adevărat este și că aproape toată ziua consumul intern de electricitate s-a situat la circa 4.500 MWh/h. Pentru că este foarte multă apă, Hidroelectrica a produs și 3.500 MWh/h (chiar ar fi și păcat să lase apa să curgă, fără să o uzineze!). Totuși, având în vedere consumul foarte mic, au fost momente în care hidrocentralele au produs numai 1.200 MWh/h. Centralele eoliene, în funcție de cum a bătut vântul, au produs între 800 și 1.200 MWh/h. Cât a fost sorele sus pe cer, fotovoltaicele au produs aproximativ 6-700 MWh/h. O producție aproximativ constantă au avut-o termocentralele: cele pe cărbune au produs circa 7-800 MWh/h, iar cele pe gaze – aproximativ 400 MWh/h. Există și o centrală pe biomasă, care produce constant 38 – 40 MWh/h.

Astfel, aproape toată ziua, consumul de energie din România a fost acoperit din surse fără emisii de gaze cu efect de seră.

Pe de altă parte, România s-a aflat ”pe podiumul” țărilor europene cu cele mai mici prețuri la energie electrică. Prețul mediu pe piața spot din România, de 28,19 euro/MWh, a fost întrecut doar de cel din Olanda (23 euro/MWh) și Finlanda, Norvegia și Suedia (0,88 euro/MWh).

din aceeasi categorie