Acasă EconomieComunicatii & IT PRO TV, piaţa bateriilor şi auditorii, anchetaţi de concurenţă

PRO TV, piaţa bateriilor şi auditorii, anchetaţi de concurenţă

de GM

b chiritoiuPostul de televiziune PRO TV, retailerii şi piaţa acumulatorilor au intrat în vizorul autorităţii de concurenţă. Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de către Pro TV SA. În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul televiziunii, iar documentele ridicate în cadrul acestei inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

”Ivestigaţia are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă al SC Pro TV SA, manifestat prin modul prin care îşi comercializează canalele de televiziune începând cu luna iulie 2013, mai precis de la data emiterii Ofertei Generale a Pro TV pentru retransmiterea serviciilor de programe audiovizuale şi radio”, a anunţat Consiliul Concurenţei.

Investigaţia a fost declanşată în urma unei plângeri, spune preşedintele Bogdan Chiriţoiu, fără a menţiona însă cine a făcut această plângere.

„Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei nici în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderii investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate”, afirmă oficialii autorităţii de concurenţă.

Retailerii riscăriscă amenzi colosale în investigaţia de pe piaţa de retail

Un număr de 26 de companii riscă să fie amendate de către Consiliul Concurenţei în urma investigaţiei de pe piaţa de retail care vizează contractele dintre Metro, Selgros, Mega Image şi Interex şi furnizorii lor. Consiliul Concurenţei a anunţat la începutul săptămânii că a finalizat investigaţia pe piaţa de retail care a vizat grupurile Metro, Rewe (Selgros Cash & Carry), Mega Image şi Interex şi furnizorii acestora, iar inspectorii recomandă sancţionarea companiilor investigate, amenzile potrivit legii ajungând la 2-4% din cifra de afaceri.

„Direcţia de investigaţie a propus amendă pentru toate cele 26 de companii anchetate în acest caz. Decizia finală nu a fost luată. Audierea lor va avea loc pe 23 octombrie, iar Consiliul Concurenţei va lua o decizie finală în noiembrie”, a spus preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, retailerii au semnat contracte cu furnizorii prin care aceştia din urmă se obligau ca, pe perioada unor promoţii, de genul „primeşti de 10 ori diferenţa dacă găseşti produsul în altă parte mai ieftin”, să nu vândă produsul nimănui mai ieftin.

„Sper să avem câteva cazuri răsunătoare cu astfel de practici. Sunt convins că ţara e plină de astfel de înţelegeri, dar trebuie să dăm un semnal că această practică nu este acceptată. Până acum, simplul fapt că am deschis investigaţia i-a făcut să modifice practicile”, a adăugat Chiriţoiu.

Piaţa acumulatorilor, anchetată

De asemenea, Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă de unele companii active pe piaţa producţiei, distribuţiei şi comercializării de baterii şi acumulatori. Prima investigaţie are ca obiect posibile înţelegeri între SC Rombat SA Bistriţa şi unii furnizori şi vânzători finali privind stabilirea preţurilor de vânzare a produselor.

În cadrul acestei investigaţii, au fost efectuate inspecţii inopinate la nouă companii: SC Rombat S.A Bistriţa, SC Fast Consignaţie SRL Dej, SC Fado Trade SRL Oradea, SC Zetas Batrom Impex SRL Năsăud, SC Romprioxim Impex SRL Bistriţa, SC Nelson SRL Târgovişte, SC Rubin SRL Bistriţa, SC Dova Com SRL Bucureşti, SC Genamag SRL Braşov.

Cea de a doua investigaţie se referă la posiblie înţelegeri anticoncurenţiale între SC Caranda Baterii SRL Bucureşti şi distribuitorii săi pe piaţa producţiei, distribuţiei şi comercializării de acumulatori auto. Companiile la care au fost efectuate inspecţii, în cadrul acest investigaţii, sunt: SC Caranda Baterii SRL, SC Kovacs-Auto Moto SRL Odorheiu Secuiesc, SC Mecantu SRL Călăraşi, SC Marcat Invest SRL Piteşti, SC Alexandru Servcom SRL Sibiu, SC Auto Alex SRL Moldova Nouă, SC Euromaster Tyre & Services Romania SA Voluntari,precum şi în alte spații/puncte de lucru în care acestea îşi desfăşoară activitatea.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei, în special cele care privesc fixarea preţurilor de vânzare.

Consiliul Concurenţei precizează că este interesat în obţinerea de informaţii şi opinii referitoare la această investigaţie de la agenţii economici terţi, inclusiv concurenţi şi clienţi ai părţilor implicate.

Investigaţie şi la Camera Auditorilor Financiari din România

În plus, Consiliul Concurenţei a mai declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de Camera Auditorilor Financiari din România. Investigaţia se referă la o posibilă intervenţie în piaţă a asociaţiei prin încercarea de determinare a membrilor să practice un preţ unitar. Mai mult, au fost aplicate măsuri sancţionatorii prin eliminarea de pe piaţă a unei firme pentru practicarea unor preţuri considerate prea mici.

„Rolul concurenţei prin preţ este tocmai acela de a menţine preţurile la cel mai scăzut nivel posibil. Practicarea unor preţuri foarte mici, nu este nocivă pentru piaţă decât în condiţiile în care o companie deţine o poziţie dominantă de care abuzează prin practicarea unor preţuri de ruinare. Orice altă abordare prinind practicarea unor preţuri considerate de competitori sub nivelul pieţei contravine principiilor unei economii de piaţă funcţionale” a declarat preşedintele Bogdan Chiriţoiu.

Odată cu declanşarea investigaţiei s-a efectuat o inspecţie inopinată la sediul Camerei, inspecţie autorizată de Curtea de Apel Bucureşti şi justificată de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor legate de posibila practică anticoncurenţială analizată.

din aceeasi categorie