Acasă Economie Priorităţi la Energie

Priorităţi la Energie

de M G

bec - efic energMinisterul Energiei a inclus printre priorităţile sale încurajarea producţiei de resurse energetice primare din surse indigene, dezvoltarea de noi perimetre de producţie în Marea Neagră, precum şi continuarea pregătirii Hidroelectrica şi Complexului Energetic Oltenia pentru privatizare, conform listei de priorităţi strategice ale instituţiei.

La capitolul Securitatea aprovizionării cu energie şi siguranţa funcţionării sistemului energetic naţional, documentul menţionează: „Încurajarea producţiei de resurse energetice primare din surse indigene, ca parte a politicii energetice; proiect de HG şi Ordin de Ministru privind programul de constituire a stocurilor de combustibili pentru funcţionarea în siguranţă a SEN; dezbatere privind introducerea obligativităţii de stocare a gazului natural la nivelul capacităţilor de depozitare operaţionale existente la nivelul ţării; continuarea interconectării sistemelor naţionale de transport energie electrică şi gaz natural cu Republica Moldova şi cu celelalte state vecine; promovarea activă a proiectului de gazoduct BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) şi a Coridorului Vertical (Grecia-Bulgaria-România) şi dezvoltarea unor noi perimetre de producţie în Marea Neagră”.

De asemenea, ministerul şi-a mai propus continuarea proiectelor de eficienţă energetică şi monitorizarea îndeplinirilor asumate în ceea ce priveşte reducerea gazelor cu efect de seră.

Va continua şi procesul de eficientizare şi restructurare a companiilor unde statul deţine participaţii, odată cu promovarea unui set de reguli pentru prevenirea faptelor de corupţie, odată cu depolitizarea managementului. Totodată, ministerul va continua pregătirea companiilor Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia în vederea privatizării.

Patru mari proiecte vor fi analizate, în vederea perspectivelor de realizare: reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa, cablul submarin România-Turcia, precum şi un nou grup de producere a energiei la termocentrala Rovinari.

În perioada ianuarie – martie, ministerul şi-a asumat realizarea unei analize-diagnostic a sistemului energetic românesc pe întregul lanţ producţie – transport – distribuţie – furnizare, se mai arată în document.

În plus, până în septembrie – octombrie, ministerul şi-a propus definirea consumatorului vulnerabil de energie şi modificarea legislaţiei în vigoare pentru definirea consumatorului protejat.

O măsură deja anunţată de minister este şi finalizarea Strategiei energetice 2016-2035 până în luna septembrie a acestui an.

din aceeasi categorie