Acasă Stiri InterneGaze Prețurile pe piața gazului se vor reduce în continuare

Prețurile pe piața gazului se vor reduce în continuare

de M G

Adrian Volintiru (foto), directorul general al celui mai mare producător intern de gaze naturale Romgaz, a declarat, într-o videoconferință, că se fac pregătiri pentru continuarea activității în condiții optime în această perioadă dificilă, pentru ca, după trecerea pandemiei de coronavirus, proiectele să poată fi implementate cu succes. Pe de altă parte, acesta crede că prețul gazelor naturale va continua să scadă.

“Este clar că prețurile actuale de pe piața gazului se vor reduce în continuare, după ce am avut o iarnă caldă, avem pandemie de coronavirus, s-a redus activitatea unităților productive”, a spus Volintiru, în cadrul conferinței online.

Potrivit acestuia, într-unele dintre diviziile companiei (precum cea de producție) angajații vor lucra în ture de câte 12 ore, după care vor fi cazați în hotelurile pe care Romgaz le deține la Bazna și Sovata sau în alte locuri de cazare.

„Ne preocupă, la nivel strategic național, ca producția de gaze să nu se oprească. Extragem în fiecare zi la capacitate maximă: 14,7 – 15 milioane mc. Încercăm să ținem piața cât de bine putem”, a completat directorul general al Romgaz.

Adrian Volintiru a spus că Romgaz trebuie să folosească această perioadă pentru a pregăti investițiile viitoare: due-dilligence, studii de piață, business plan etc. “Din fericire, Romgaz are debite zero, are posibilitatea să acceseze finanțări de pe piața internă și din piața internațională”, a mai spus Volintiru. Totul depinde de cum vor ieși băncile din această criză și de costul viitor al finanțării. “La momentul respectiv vom fi pregătiți să luăm orice decizie de investiții”, a completat directorul general al Romgaz.

Acesta a precizat că, după ultimele estimări, cu toate efectele crizei, finalul anului este cel mai fezabil termen pentru finalizarea centralei de la Iernut (cea mai mare investiție de după 1990 a unei companii în care statul român este acționar majoritar), dar cu toate testele făcute, la cheie. Reamintim, Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Ministerul Economiei, Energiei şi al Mediului de Afaceri a propus un proiect de HG pentru decalarea termenului de punere în funcțiune a noii centrale de la Iernut de la 30.06.2020, termen prevăzut în legislație, la 31.12.2020, pentru ca Romgaz să poată beneficia de fonduri din Planul Național de Investiții (PNI).

Adrian Volintiru a reamintit că investițiile prioritare sunt achiziția unui parc eolian, instalația de matanol, termocentrala Mintia și termocentrale mai mici în zonele cu consum industrial mare.

Pe de altă parte, Romgaz a anunțat că a oferit suport financiar în valoare de 3.980.000 lei Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu pentru extinderea şi dotarea secţiei clinice Anestezie Terapie Intensivă în vederea pregătirii pentru tratarea pacienţilor COVID 19.

„Continuăm lupta împotriva noului tip de coronavirus prin investiţii constante pentru sănătatea comunităţii locale. Am decis să alocăm aceşti bani pentru a susţine personalul medical şi pentru a-i ajuta pe pacienţii afectaţi de COVID-19. Suntem alături de autorităţile locale, de administraţia centrală şi de toţi factorii implicaţi la nivel naţional pentru că, doar împreună, prin coagularea eforturilor, putem să depăşim această perioadă de criză. Pe aceasta cale doresc să mulţumesc în mod special preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu şi directorului spitalului judeţean pentru buna colaborare şi implicare în susţinerea comunităţii locale. Exemplul domniilor lor este unul de urmat! Trebuie să schimbăm paradigma şi să ne asigurăm că investiţia constantă, susţinută în sănătatea comunitară va continua pe termen lung. Este momentul să investim mai mult în sănătate pentru a putea oferi un climat propice dezvoltării generaţiilor viitoare. În perioada următoare vom susţine şi alte unităţi medicale care au nevoie de tot suportul în această luptă cu un inamic nevăzut, dar redutabil”, susţin reprezentanţii Romgaz.

Contribuţia financiară prezentă continuă seria de sprijin financiar pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care a beneficiat în ultimii trei ani de sume pentru achiziţia de echipamente şi aparatură medicală secţia Oftalmologie, secţia ATI şi Cardiologie II, de circa 2.600.000 lei.

De la începutul declanşării stării de urgenţă, Romgaz a sprijinit Crucea Roşie Română pentru a achiziţiona şi distribui 1.000.000 de măşti medicale pentru protecţia împotriva COVID-19 şi a intensifica efortul de combatere a răspândirii noului Coronavirus pe teritoriul României, prin amplificarea campaniei naționale de informare și conștientizare a populației privind metodele de prevenire a infectării cu noul COVID-19.

Ministerul Economiei a recomandat companiilor din subordine ca donațiile să nu depășească 1,5 milioane de lei pentru fiecare județ în care activează.

SNGN ROMGAZ SA este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

din aceeasi categorie