Acasă Economie Preţurile la electricitate sunt în continuare foarte mari. Nimeni nu ştie de ce. Sau nu spune.

Preţurile la electricitate sunt în continuare foarte mari. Nimeni nu ştie de ce. Sau nu spune.

de M G

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), piaţa spot, cea mai mare din România, cu tranzacţii ce ajung şi până la jumătate din consum, continuă să înregistreze preţuri la energie foarte mari, aproape duble faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Până acum, nimeni nu a ieşit public să explice de ce sunt preţurile atât de mari. Fie nimeni nu ştie, fie  responsabilii nu vor să spună! Pentru că nici cererea nu a crescut, nici oferta nu a scăzut (elemente ce ar fi putut conduce la majorarea preţului), furnizorii şi distribuitori cer o analiză a pieţei, care a devenit, din punctul lor de vedere, nefuncţională. Mai mult, până la finalizarea analizei, se cere plafonarea preţului, potrivit legislaţiei în vigoare. Opinia noastră este că preţurile mari sunt cauzate de … certificatele verzi (CV). Reamintim, producătorii de energie din surse regenerabile primesc certificate verzi pentru fiecare megawatt produs şi livrat în sistemul energetic naţional. Certificatele verzi aveau o perioadă de valabilitate de 16 luni. Dacă acestea nu se vindeau (şi multe nu se puteau vinde!), producătorii le pierdeau, pur şi simplu. Înainte de expirare, unii dintre producători se pare că au fost dispuşi să le vândă cu discounturi foarte mari, chiar de 50% – 60%. Cum preţul unui certificat este fix, discountul se acorda, de fapt, la preţul energiei. Astfel, la un preţ al CV de aproximativ 132 lei, jumătate înseamnă 66 lei. În luna noiembrie a anului trecut a fost lansată în dezbatere publică Ordonanţa de Urgenţă ce modifică legislaţia privind susţinerea surselor regenerabile de energie. OUG 24/2017 (care a fost aprobată în luna martie a acestui an) prevede, printre altele, că valabilitatea unui certificat verde se prelungeşte pe toată durata de aplicare a mecanismului de subvenţionare, adică până în anul 2032. În aceste condiţii, producătorii n-au mai avut niciun interes să vândă certificatele cu discount. Astfel, dacă la preţul de anul trecut al energiei electrice adăugăm cei 66 lei (jumătate din preţul unui CV), ajungem la un preţ apropiat de cel anunţat de Opcom pentru lunile mai – iunie: de circa 190 lei/MWh!

Încă de la începutul anului, în lunile ianuarie şi februarie, preţurile energiei pe piaţa spot au luat-o pur şi simplu “razna”, ajungând până la niveluri de 680 lei/MWh, de la 235 lei/MWh în aceeaşi zi din anul 2016, adică de aproape 3 ori mai mult. Totuşi, majorările au avut o explicaţie: gerul puternic, care a afectat nu numai România, ci întreaga zonă, ba chiar întreaga Europă, pe o perioadă mai îndelungată, a determinat creşterea puternică a cererii, iar seceta, vântul, problemele de la unele termocentrale nu numai de la noi, ci şi din zonă, au afectat oferta. Astfel, cererea a fost mai mare, iar oferta mai mică, rezultatul fiind o creştere a preţului energiei. Totuşi, nici atunci nu s-a putut explica de ce această “combinaţie” a jocului între cerere şi ofertă, care nu a fost exagerată, a scumpit “lumina” cu aproape 300%!

Toată lumea se aştepta ca, începând cu luna martie, preţurile să-şi revină: încep să se topească zăpezile, să plouă, să bată vântul, adică să funcţioneze mai mult hidrocentralele şi eolienele, cei mai ieftini producători de energie din ţară. Dar nu s-a întâmplat aşa: potrivit Opcom, în luna martie 2017 preţul mediu ponderat pe PZU a crescut cu 46% faţă de martie 2016, de la 116,42 lei/MWh, la 170,26 lei/MWh. În aprilie 2017, majorarea faţă de aceeaşi lună din 2016 a fost de 33% (de la 129,41 lei/MWh, la 172,38 lei/MWh); în luna mai, creşterea faţă de anul trecut a fost de 60% (de la 120,83 lei/MWh, la 193,61 lei/MWh), iar în iunie – cu 43% (de la 135,10 lei/MWh, la 193,61 lei/MWh). Nici luna iulie nu consemnează vreo îmbunătăţire: anul trecut, preţul mediu ponderat pe PZU a fost de 139,70 lei/MWh, în timp ce zilele acestea preţul mediu pe PZU a ajuns la aproape 275 lei/MWh.

În aceste condiţii, nu-i de mirare că distributorii şi furnizorii cer măsuri urgente, una dintre variante fiind plafonarea preţului! În costurile distribuitorilor, circa o treime este reprezentat de energia achiziţionată pentru consumul propriu tehnologic. Cum Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) aprobă o singură dată pe an tarifele de distribuţie, pierderile sunt greu de acoperit de către distribuitori. Pe de altă parte, furnizorii încheie contracte cu clienţii din piaţa liberă cu un an înainte; o majorare a preţului de achiziţie al energiei se va reflecta fie în pierderile furnizorilor, fie în creşterea costurilor clienţilor. Cum economia românească este, încă, dominată de producători energofagi, o majorare atât de puternică a preţului, precum cea consemnată în ultimele luni, va afecta competitivitatea produselor româneşti şi, de aici, majoritatea indicatorilor macroeconomici: deficitul comercial, deficitul de cont curent, inflaţia şi, cel mai probabil, cursul de schimb (care se va majora, pentru ca produsele româneşti să mai aibă o şansă pe pieţele externe!) etc.

De altfel, recent, Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, spunea că preţurile pe piaţa de energie au crescut semnificativ în ultimele luni, afectând atât distribuitorii şi furnizorii, dar posibil şi alte industrii, iar eventualele măsuri pentru revenirea la normalitate ar putea lua în considerare o echilibrare a cererii cu oferta, produse de tip forward sau, în măsura în care autorităţile consideră necesar, o măsură administrativă, cum a fost cea luată în cazul RCA privind plafonarea tarifelor.

„Din punctul meu de vedere este esenţial să înţelegem ce se întâmplă şi să luăm măsuri de normalizare. Trebuie să te uiţi la un echilibru între cerere şi ofertă. Dacă acest echilibru nu mai există, să încerci să determini cauzele. Totodată ar trebui să se creeze produse forward. De ani de zile se aşteaptă aceste produse. Aceasta este marea noastră rugăminte către Opcom, trebuie să ne uităm la produse mature de risc, cum sunt pe pieţele europene. Şi, probabil pe termen scurt, ar putea fi luate în calcul şi măsuri administrative, până la clarificarea situaţiei din piaţa”, a spus Stancu.

Potrivit acestuia, o astfel de măsură ar putea fi similară celei luate în cazul RCA, când preţurile au fost plafonate, însă o astfel de măsură poate fi luată doar de către ANRE şi Consiliul Concurenţei.

„Până înţelegem ce se întâmplă, trebuie cumva să ne ferim de efectele pe termen lung. Trebuie făcută o analiză serioasă. De exemplu, anul trecut a fost la RCA aceeaşi problemă. O industrie a atras atenţia că nu mai suportă costul şi autoritatea competentă a decis ca până analizează ce se întâmplă, se pune un fel de stop, ca să se poată analiza problema şi să decidă ce măsuri sunt necesare . […] asta însă este o măsură pe care doar ANRE şi Consiliul Concurenţei, dacă o consideră justificată, o pot lua. Eu nu am date să spun dacă ar trebui luată sau nu”, a explicat directorul Electrica.

El a subliniat, însă, că, din punctul de vedere al Electrica, situaţia este serioasă şi, dacă acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor jucători de piaţă, dar şi în alte industrii, se strâng suficiente elemente pentru o astfel de măsură.

„Din punctul meu de vedere, pentru noi, Electrica, situaţia este extrem de serioasă. Acum, întrebarea este cât de serioasă e pentru toată lumea. Dacă toată lumea pe partea industriei spune, “da, e serioasă”, şi dacă şi cei din industriile care depind de costul energiei spun că e serioasă, cred că se strâng elemente…Nu ştiu să spun care ar fi preţul. Preţul corect este preţul de piaţă. Singura întrebare este dacă piaţa e funcţională sută la sută. Dacă e, ăsta e preţul”, a precizat Cătălin Stancu.

Directorul Electrica a explicat că astfel de creşteri ale preţurilor la energie se datorează fie unei creşteri semnificative a cererii, fie faptului că nu se ofertează pe piaţă.

,,În mai-iunie, pe piaţa centralizată, pe PZU creşterile sunt de peste 50% comparativ cu anul trecut. O situaţie ca aceasta se întâmplă în mod normal din două motive: ori ai o creştere semnificativă de cerere, dar noi nu vedem asta […], ori nu se mai ofertează în piaţă, din motive care pot ţine în primul rând de producere”, a mai spus directorul general al Electrica.

Acesta a subliniat că aşa s-a întâmplat în iarnă, când a fost o situaţie excepţională, când au fost afectate simultan trei surse: hidro, partea de energie regenerabilă şi o centrală importantă de producţie energie pe bază de gaze naturale (n.r. – centrala Petrom de la Brazi).

În urmă cu două săptămâni, la cea de-a XVIII-a ediţie a Conferinţelor FOCUS ENERGETIC, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara că instituţia pe care o conduce monitorizează situaţia de pe piaţa energiei electrice, unde există suspiciuni cu privire la cauzele care au dus la creşterea preţurilor iarna trecută, şi va deschide o investigaţie dacă vor exista suficiente indicii de încălcare a legii. El s-a referit la situaţia din lunile ianuarie – februarie, când preţul pe piaţa spot a bursei de energie Opcom s-a dublat faţă de nivelul de la începutul anului. „Există suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au întâmplat în iarnă şi modul în care se repercutează ele în continuare în preţul electricităţii. Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acţiune. Momentan suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră şi nu ignorăm semnalele pe care le primim din piaţă”, a spus el.

Întrebat dacă există posibilitatea ca producătorii de energie să se fi înţeles între ei pentru a creşte preţul, Chiriţoiu a răspuns: „Pisica cu clopoţei nu prinde mulţi şoareci, deci niciodată nu vă vom spune pe cine suspectăm, ar fi absurd”. „Pe fondul unor condiţii climaterice excepţionale, preţul electricităţii a crescut la începutul anului. Vedem pe Piaţa pentru Ziua Următoare că lucrurile s-au stabilizat, iar preţul a revenit la cel din anii anteriori, dar nu ne uităm doar la PZU. Sunt o serie de actori de pe piaţă care ne-au contactat şi vor să aibă discuţii privind evoluţia preţului. OK, vom culege elemente din discuţiile cu ei şi, dacă vom considera că sunt elemente şi avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigaţii, vom deschide. Împotriva cui, nu pot să spun acum”, a adăugat el.

Legea permite plafonarea preţurilor

De remarcat, legislaţia în vigoare permite plafonarea preţurilor. Există şi varianta suspendării tranzacţiilor pe PZU, după modelul deja adoptat de ANRE pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), adică pentru clienţii casnici. Reamintim, ANRE a suspendat licitaţiile pentru trimestrul 3 pe PCSU, practic, după ce a constatat că nu se acoperea cererea, ofertele având preţuri mai mari decât cele prevăzute de autoritate.

Totuşi, o plafonare a preţurilor ar putea avea consecinţe “perverse”: aceeaşi legislaţie prevede şi recuperarea costurilor, ceea ce ar putea determina o creştere şi mai mare a preţului energiei, după perioada de amânare!

Potrivit art. 80 al legii 123/2012, preţurile şi tarifele pot fi limitatea. “(1) În situaţii de dezechilibre majore între cerere şi ofertă şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei de energie electrică, Guvernul, la propunerea ANRE şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea excesivă a preţurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, perioadă ce poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanţele ce au determinat adoptarea respectivei decizii, prin: a) fixarea unei limite superioare a preţului pe o piaţă centralizată; b) limitarea venitului din activitatea reglementată”. Punctul (2) l aceluiaşi art. 80 precizează, însă, că “costurile recunoscute şi amânate, potrivit prevederilor alin. (1) lit. b), se recuperează integral, în conformitate cu procedura emisă de autoritatea competentă”!

Cert este că ANRE nu ia în consideraţie, deocamdată, propunerea de plafonare a preţurilor, pentru că, potrivit preşedintelui autorităţii, Niculae Havrileţ, în prezent nu există elemente din care să reiasă că piaţa nu este funcţională.

„Deocamdată nu luăm în considerare această propunere de plafonare a preţurilor. Nu avem date privind nefuncţionalitatea pieţei. Considerăm că Opcom acţionează cu maturitate şi asigură funcţionarea pieţei”, a spus Havrileţ, potrivit Agerpres.

Şeful ANRE a arătat că plafonarea preţurilor ar însemna măsuri extreme privind funcţionarea pieţei de energie, precum suspendarea unor platforme bursiere, suspendarea cuplării pieţei spot a bursei Opcom cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia, precum şi stabilirea unor preţuri reglementate, conform Legii 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic.

„Cel mai greu de stabilit ar fi măsurile de recuperare a pierderilor cauzate producătorilor”, a adăugat preşedintele ANRE.

 

 

din aceeasi categorie

1 comentariu

vlad229 iulie 19, 2017 - 7:15 am

Eu cred ca raspunsul e foarte simplu la intrebarea de ce e mai scumpa energia electrica anul acesta fata de perioada similara a anului trecut. Daca ne uitam pe site-ul transelectrica vom vedea ca se obtine mult mai putina energie hidro si mult mai multa energie termo, in special pe hidrocarburi, gaze naturale. Daca anul trecut in aceeasi perioada exportam peste 1000-1500 MW, acum importam in jur de 500-800 de MW. Pentru toate aceste motive, e limpede ca energia electrica e mai scumpa. Domnul Petcu si-a propus revitalizarea termocentralelor pe carbune in devafoarea hidrocentralelor si asta costa.

Comments are closed.