Acasă Economie Preţul scăzut al energiei cauzează firmelor de utilităţi

Preţul scăzut al energiei cauzează firmelor de utilităţi

de M G

becuri 5Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a pus sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingurile a zece companii europene de utilităţi, printre care Engie (fosta GDF Suez), E.ON, CEZ, Centrica, EDF, RWE, Vattenfall şi Verbund, din cauza reducerii preţurilor la materiile prime şi al preţului ultra-scăzut al energiei, transmite site-ul cityam.com, preluat de Agerpres.

Ratingul pe termen lung al grupului german E.ON, ”Baa1”, a fost plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative, în timp ce Moody’s a confirmat calificativul pe termen scurt P-2.

Acţiunea Moody’s vine pe fondul restructurării companiei şi reflectă expunerea E.ON la un mediu economic caracterizat printr-un preţ scăzut al energiei şi al materiilor prime, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară. Mai mult, câştigurile înregistrate la subsidiara E.ON din Rusia sunt afectate de deprecierea rublei. Totuşi, Moody’s scoate în evidenţă eforturile considerabile ale companiei de a-şi reduce datoria şi a-şi îmbunătăţi nivelul lichidităţilor în ultimii ani.

Cea mai mare companie de utilităţi din Germania, E.ON SE, va renunţa la centralele pe bază de combustibilii fosili. În urma divizării E.ON, se creează o nouă companie, Uniper, cu sediul în Dusseldorf, Germania, care preia centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert din angajaţii E.ON. Activele Uniper vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON. Sediul E.ON va fi la Essen, Germania. Compania a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, vânzarea energiei către clienţi, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

Moody’s a plasat ratingul ”A1” atribuit grupului francez de utilităţi Engie sub supraveghere, cu implicaţii negative, şi a confirmat calificativul pe termen scurt Prime-1.

Acţiunea reflectă flexibilitatea financiară limitată a Engie şi expunerea la un mediu economic caracterizat printr-un preţ scăzut al energiei şi al materiilor prime, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Ratingul pe termen lung ”A3” atribuit CEZ a fost plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative, din cauza expunerii grupului ceh la un mediu economic caracterizat printr-un preţ scăzut al energiei, a anunţat Moody’s.

Companiile de utilităţi E.ON, Engie şi CEZ sunt prezente pe piaţa din România.

din aceeasi categorie