Acasă Analize Prețul plafonat al gazelor și curentului ar trebui să scadă

Prețul plafonat al gazelor și curentului ar trebui să scadă

de M G

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze au scăzut timp de opt săptămâni la rând şi sunt acum sub 25 de euro pentru un Megawatt-oră. Ceea ce înseamnă un preț de aproximativ 125 lei/MWh. Pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) de la București, prețul gazelor a ajuns la aproximativ 133 lei/MWh, peste cel de la Amsterdam. Chiar și așa, prețul plafonat al gazelor în România (stabilit prin OUG 27/2022) a ajuns mai mare decât cel de pe piețele internaționale. Ba chiar și decât cel de pe BRM. Ceea ce înseamnă că ar trebui să scadă! La fel, și prețul curentului electric, plafonat prin același act normativ, ar trebui să scadă! Ceea ce nu înseamnă neapărat că românii vor avea facturi mai mici, ci că bugetul statului va fi mai puțin solicitat pentru compensare!

Potrivit OUG 27/2022 și a legii 358/2022 ”în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale au obligația să vândă, cu prețul de 150 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici, pentru a asigura în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025 necesarul de consum al clienților casnici din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, precum și necesarul de gaze naturale pentru constituirea stocului minim necesar pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025”.

Același preț, de 150 lei/MWh este stabilit, tot până la 31 martie 2025, pentru producătorii de energie termică pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, precum și pentru acoperirea a 75% din consumul tehnologic al distribuitorilor și transportatorului de gaze naturale.

Astfel, prețul final, cu TVA, plătit de consumatorii casnici este de 0,31 lei/kWh (310 lei/MWh). Consumatorii non-casnici, inclusiv producătorii de energie termică, plătesc gazul cu 0,37 lei/kWh (370 lei/MWh), cu toate componentele incluse (transport, distribuție, TVA etc.). De remarcat, în prezent, tariful de transport este de 12 lei/MWh, iar cel de distribuție – de circa 50 lei/MWh.

În ceea ce privește prețul energiei electrice, și acesta este pe cale să scadă sub plafonul stabilit de legislație, de 450 lei/MWh. Prin OUG 153/2022 s-a introdus Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), prin care OPCOM cumpără de la producători cu 450 lei/MWh electricitatea pe care o distribuie apoi, la același preț, către furnizorii care au contracte încheiate cu clienți finali, către Transelectrica și către distribuitori, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT). Sigur, prin MACEE nu este acoperit integral consumul intern, dar nici pe celelalte piețe prețurile nu sunt mult mai mari.

Potrivit OPCOM, pe piața spot (PZU – Piața pentru Ziua Următoare), în luna aprilie 2023, prețul mediu în PZU a fost de 481,24 lei/MWh. În prima săptămână din luna mai, prețul mediu pe PZU a fost de 454,42 lei/MWh, în a doua săptămână – 491,63 lei/MWh, iar în a treia săptămână – 398,64 lei/MWh. În săptămâna a patra, prețurile ar trebui să continue să scadă, având în vedere că s-au consemnat inclusiv prețuri negative pe PZU.

În aceste condiții, și prețul în MACEE ar trebui să scadă și, în consecință, prețul plătit de către consumatorii finali.

Reamintim, până acum, potrivit legislației privind compensarea/plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, diferența între prețul din piață al gazelor și curentului și cel reglementat era suportată de la bugetul statului, în doi pași: în primul pas, furnizorii suportă toate cheltuielile, iar în pasul doi – de la buget le sunt decontate furnizorilor cheltuielile făcute.

Potrivit ANRE, suma totală verificată și transmisă spre decontare pentru plafonare/compensare a depășit 15,4 miliarde lei.

Poate că, în final, factura pe care o plătesc clienții casnici și industriali nu se va micșora. În schimb, dacă scad prețurile plafonate, efortul bugetar se va diminua considerabil!

din aceeasi categorie