Acasă Analize Preţul energiei ar putea creşte cu 22 euro/MWh

Preţul energiei ar putea creşte cu 22 euro/MWh

de M G

verde-becUn studiu studiului întocmit de PricewaterhouseCoopers (PwC), intitulat „Impactul schemelor de sprijin a energiei regenerabile în România şi lecţiile învăţate din ţările UE”, prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de către Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) arată că actuala schemă de sprijin a energiilor regenerabile adaugă 8,2 euro/MWh la preţul final al energiei electrice. O dată cu intrarea în piaţă a certificatelor verzi amânate, începând cu anul viitor, impactul va fi de 11,5 euro/MWh în perioada 2017 – 2024.

În prezent se discută noi modificări la Legea 220/2008 privind sprijinul acordat energiilor regenerabile. Conform studiului PwC, prin implementarea unei scheme alternative, asupra căreia se discută în prezent, impactul ar fi de 22 – 23 euro/MWh în preţul final al energiei în perioada 2017 – 2024. Studiul precizează că schema alternativă presupune eliminarea cotei obligatorii de regenerabile (în prezent 12,15% din consumul final brut de energie), vânzarea tuturor certificatelor verzi (CV), fixarea preţului CV la minimul stipulat în actuala legislaţie (27 euro, la care se adaugă inflaţia din zona euro – în prezent preţul este 132,4 lei/CV) şi recuperarea certificatelor amânate pe o perioadă de 6 ani. „Implementarea schemei alternative ar creşte cu 95% costurile cu sprijinul acordat energiei din surse regenerabile pentru perioada 2018 – 2024”, se arată în studiul PwC.

Conform aceluiaşi studiu, valoarea investiţiilor în sectorul energiei regenerabile din România este estimată la şapte miliarde de euro, cele mai multe dintre acestea fiind realizate în echipamente importate. Potrivit documentului, aproximativ 25% – 35% din totalul investiţiilor consemnat în sectorul energiei regenerabile generează efecte de multiplicare în economia românească. În acest sens, în 2014, au fost create 5.250 de locuri de muncă, dar numai o mică parte dintre acestea vor fi păstrate pe toată durata de funcţionare a echipamentelor.

Din punct de vedere al impactului economic şi social, datele arată că marii consumatori de energie electrică au contribuit cu 8,1 miliarde de euro (aproximativ 5,8%) la Produsul Intern Brut (PIB) al României, în 2011. Tot ei şi-au adus aportul cu 930 de milioane de euro la bugetul de stat şi la bugetele locale, în decursul aceluiaşi an, generând peste 5% din veniturile statului din impozitul pe profit, impozitul pe proprietăţi, accize şi redevenţe.

Raportul PwC arată, totodată, că, în 2014, România avea al treilea cel mai mare impact al schemei de sprijin asupra preţului consumatorului în rândul celor 28 de ţări din Uniunea Europeană (UE28), precum şi al doilea cel mai mare impact al costurilor de transport/distribuţie asupra consumatorului final.

Conform Raportului PwC, între anii 2011 şi 2015 exporturile de electricitate au crescut cu mai mult de 300%, iar, în acelaşi timp, consumul intern final a rămas la un nivel constant. Totodată, impactul tarifelor de reţea, cumulat cu cel al taxelor de mediu, era, în 2014, cu 232% mai mare decât preţul en-gros al energiei electrice din România.

La nivelul anului 2014, România era în linie cu ţările industriale, nivelul costului după măsurile de protejare fiind similar cu cel din Polonia, Marea Britanie şi Italia, dar mai mare decât cel din Germania şi Franţa, se notează în document.

Raportul de specialitate relevă că majoritatea ţărilor analizate au creat scutiri pentru marii consumatori industriali, astfel încât aceştia suportă mai puţin din costul schemei de sprijin, exemple în acest sens fiind Germania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Italia şi, mai recent, Republica Cehă şi Polonia.

Analiza „Impactul schemelor de sprijin a energiei regenerabile în România şi lecţiile învăţate din ţările UE” a fost realizată cu scopul evaluării impactului schemelor de sprijin pentru energia din surse regenerabile din România, în contextul schemelor similare din Uniunea Europeană.

Schema de sprijin a energiei produse din surse regenerabile a fost introdusă prin legea 220/2008, pentru a susţine atingerea ţintei UE 2020 privind consumul de energie verde. Ţinta UE 2020 privind cota de energie din surse regenerabile în consumul final de energie (24%) a fost deja atinsă de România încă din anul 2013 şi depăşită în 2014. Începând cu anul 2013, schema de sprijin a energiei produse din surse regenerabile a fost ajutată în numeroase rânduri.

din aceeasi categorie