Acasă Analize Prețul energiei a depășit pandemia: aproape s-a dublat față de luna martie a anului trecut

Prețul energiei a depășit pandemia: aproape s-a dublat față de luna martie a anului trecut

de M G

Prețul mediu la curentul electric a fost, în luna martie a acestui an, aproape dublu față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Reamintim, la mijlocul lunii martie 2020 s-a instituit starea de urgență pe întreg teritoriul României, ceea ce a făcut ca multe companii să-și sisteze activitatea. În aceste condiții, a scăzut și cererea de energie, cu efecte puternice asupra prețului, care s-a diminuat consistent. În prezent, activitatea economică se îndreaptă spre normal, ceea ce face și ca prețul electricității să-și revină. Pentru anul viitor, tranzacțiile se efectuează la prețuri și mai mari.

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 265 lei/MWh în luna martie 2021, cu 85,9% mai mult faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 143 lei/MWh, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 669,2 milioane de lei, în creştere cu 85,1% faţă de martie 2020 (361,5 milioane de lei). În schimb, volumul tranzacţiilor a crescut cu doar 0,82%, până la 2.481.785 de MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 47,9%, în scădere cu 6,9%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din consumul net de energie al ţării a fost tranzacţionat pe PZU în luna martie.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 365 de participanţi, dintre care activi au fost 293.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

Pe de altă parte, prețurile pe OPCOM încep să crească. De exemplu, prețul energiei în bandă, pentru anul viitor, a depășit 360 lei/MWh.

din aceeasi categorie