Acasă MediuDezvoltare Durabila Pregătiri pentru „Casa Eficientă Energetic”

Pregătiri pentru „Casa Eficientă Energetic”

de L M

Program „Casa Eficentă Energetic” este în linie dreaptă, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansând în dezbatere publică ghidul de finanțare. Suma pusă la bătaie de Fondul pentru Mediu este considerabilă, de 100 milioane de euro, dar numărul potențialilor beneficiari este destul de redus, de numai 9.000, pentru că și subvenția este mare – 15.000 de euro. Acest program este o „metamorfoză” a mai vechiului „Casa Verde”, dar pe timpuri noi.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat astăzi lansarea în dezbatere publică a ghidului de finanțare a programului Casa Eficientă Energetic, se arată într-un comunicat de presă al ministerului. Programul este derulat de Administrația Fondului pentru Mediu(AFM) și se adresează proprietarilor de case deja construite din România. Aceștia pot beneficia de o primă de maximum 15.000 de euro, dar nu mai mult de 60% din valoarea investițiilor pentru eficientizarea energetică a propriei locuințe.

„Obiectivul principal al programului este să sprijinim mediul și economia din România cu investiții inteligente! Investiții atât de inteligente încât, pe de-o parte, să-i ajute pe români să rămână cu cât mai mulți bani în buzunar și, pe de altă parte, să pompeze bani în industriile care pot crea locuri de muncă pentru ei”, a declarat, la lansare, ministrul Costel Alexe.

„Cei care aplică la programul Casa Eficientă Energetic pot opta pentru sisteme de termoizolație, centrale în condensatie, eficiente energetic, ferestre izolante, panouri solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi și alte echipamente care îmbunătățesc eficiența energetică a casei. Țintim reducerea pierderilor de energie din casele oamenilor de la 40% până la peste 60%, în funcție de nivelul finanțării. Aceasta ar înseamna o scădere automată a facturilor locuințelor în care vor avea loc aceste investiții. Gândiți-vă că o casă care nu e bine izolată poate avea pierderi de până la 30% doar prin pereții exteriori. La acestea se adaugă și pierderi de până la 25% prin geamuri și până la 25% prin acoperiș. Deci, mulți bani aruncați pe geam, lună de lună! Programul nostru vrea să întrerupă această risipă”, a declarat Costel Alexe.

Programul Casa Eficientă Energetic va demara imediat după perioada dezbaterii publice (30 de zile) și după publicarea în Monitorul Oficial.

Potențialii beneficiari vor putea depune online cererea pentru prima energetică însoţită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare. Asta înseamnă că au la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.

„E important ca noi toți să începem să ne gândim locuințele în cheia eficienței energetice. Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie și cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. 50% din consumul de energie este generat de clădiri și 40% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt generate tot de acestea. Cred că eficiența energetică este cea mai rentabilă formă de a lupta cu emisiile și cu schimbările climatice. Apoi, investițiile în eficiență energetică au o rată de multiplicare foarte puternică în economie. Pentru fiecare 1 euro investit se mobilizează cel puţin alţi 3 euro în economie din stimularea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă, bani mai mulţi rămaşi pentru consum la beneficiari si cheltuieli reduse pentru sănătate”, a spus ministrulMediului, Costel Alexe.

 

din aceeasi categorie