Acasă Inedit Pregătirea cadourilor – o artă

Pregătirea cadourilor – o artă

de GM

cadouCei care au căutat sau continuă să caută cu disperare un cadou pentru o persoană care are deja totul se pot consola cu gândul la cei a căror muncă de zi cu zi este de a găsi cadoul perfect pentru demnitarii lumii: serviciul de protocol al Departamentului de Stat.

“Elfii” de la serviciul de protocol al Ministerului american de Externe trebuie să aleagă şi să împacheteze în fiecare an sute, poate mii de cadouri, simboluri esenţiale ale vizitelor diplomatice. Ei trebuie, totodată, să inventarieze toate cadourile oferite preşedintelui Statelor Unite, vicepreşedintelui şi secretarului de stat, precum şi pe cele primite de soţiile lor, scrie La Libre Belgique, preluat de Agerpres.

“Pregătirea cadourilor diplomatice este o artă care merge mult înapoi în istorie şi care este luată foarte în serios de mulţi lideri şi de multe ţări, aşa că trebuie să fim pregătiţi pentru toate circumstanţele”, a declarat, pentru AFP, un responsabil al Departamentului de Stat.

În 2013, Barack Obama a primit vaze, picturi şi sculpturi, dar şi mobilier din Peru, un CD cu cele mai vândute cântece britanice din partea prim-ministrului britanic, David Cameron, un tambur lucrat manual din Senegal, o piele de zebră din Tanzania şi un serviciu de porţelan din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Şi soţia sa, Michelle, a primit, în acelaşi an, din partea reginei sultanatului Brunei un cadou estimat la peste 71.000 de dolari, constând în cercei, un inel şi un colier din aur alb cu safire galbene şi diamante în formă de floare. Acest cadou a fost acceptat pentru că un refuz ar fi pus-o pe cea care l-a oferit şi Guvernul Statelor Unite într-o situaţie stânjenitoare, conform listei oficiale a cadourilor prezentată la registrul federal şi publicată luna trecută.

Acesta este motivul dat pentru acceptarea tuturor cadourilor şi care, în temeiul legii, trebuie să fie declarate.

Un preşedinte american poate primi până la 15.000 de cadouri pe an, conform Arhivelor naţionale, care sunt responsabile cu inventarierea şi păstrarea a ceea ce este descris drept „embleme durabile ale cooperării şi prieteniei internaţionale”.

Dacă valoarea cadourilor primite depăşeşte 375 dolari, ele aparţin Guvernului american şi trebuie să fie predate unor structuri ad-hoc, cu excepţia cazului în care destinatarul decide să le achiziţioneze la valoarea lor de piaţă.

Astfel, fostul secretar de stat Hillary Clinton a plătit 970 de dolari pentru a păstra un colier de perle negru oferit de opozanta din Myanmar Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Şi Teresa Heinz Kerry, soţia actualului secretar de stat, a păstrat, contra a 425 dolari, o bijuterie din argint şi coral oferită de preşedintele yemenit, Abd Rabbo Mansour Hadi.

Descrierea şi valoarea cadourilor oferite de demnitarii americani liderilor străini sunt, în schimb, un secret bine păstrat; un secret de stat, ar spune unii.

O listă este, totuşi, stabilită, pentru a se evita ceea ce este mai rău – oferirea aceluiaşi cadou de două ori. Odată ce o deplasare diplomatică este confirmată, biroul de protocol începe căutarea de cadouri pentru toţi demnitarii cu care se va întâlni delegaţia americană. Alegerea finală aparţine celui care oferă cadoul. Serviciul de protocol face apoi cercetări cu privire la interesele celor care vor primi cadouri şi încearcă să evidenţieze produsele fabricate în Statele Unite ale Americii.

De exemplu, preşedintele Obama i-a oferit Papei Francisc o cutie cu nouă soiuri de seminţe din grădinile Casei Albe, sperând că vor fi plantate la Castel Gandolfo, reşedinţa suveranului pontif. Cutia a fost sculptată din lemn provenind de la Basilica Baltimore, prima catedrală din Statele Unite, şi decorată cu vopsea conţinând cupru din Statuia Libertăţii.

Dar, pot apărea şi gafe: Barack Obama a fost ridiculizat de presa britanică, în 2009, pentru că a oferit prim-ministrului Gordon Brown un set de 25 de filme americane clasice, pe DVD, într-un format nerecunoscut în Marea Britanie.

din aceeasi categorie