Acasă Analize Populismul politicienilor naște monștri: azi, cazul Ciolacu – Ponta – Tăriceanu, care vor să producă “un scurtcircuit feeric“ în toată economia

Populismul politicienilor naște monștri: azi, cazul Ciolacu – Ponta – Tăriceanu, care vor să producă “un scurtcircuit feeric“ în toată economia

de M G

Nepriceperea, ignoranța, populismul sau prostia unor politicieni poate naște monștri“! Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au venit cu o idee “creață: să se amâne la plată, pentru 3 luni, facturile la utilități ale tuturor consumatorilor, casnici și industriali, dacă aceștia o vor cere. Ceea ce arată că, pentru un vot în plus, ar fi în stare să sacrifice orice, printre altele, inclusiv economia românească! Pentru că asta s-ar întâmpla dacă proiectul lor ar deveni lege! Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat pentru Focus Energetic că această lege nu va fi pusă în practică!

Acum o săptămână, trioul Ciolacu – Ponta – Tăriceanu, președinții a trei partide aflate în Opoziție (PSD, Pro România și ALDE) a venit cu un proiect de lege care, printre altele, prevedea că “La cererea beneficiarului, persoane fizice și operatori economici , se amână la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) pentru toți beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României. (2) La expirarea perioadei de trei luni menționate la alin. (1), beneficiarii de servicii de utilități vor plăti sumele scadente, eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere. (3) Furnizorii de servicii de utilități vor eșalona debitele restante fără a depăși raportul de 1/12 pe lună”.

Proiectul de lege, adoptat de senatori cu 87 de voturi pentru, 40 împotrivă şi 3 abţineri, merge în Camera Deputaților, for decizional.

În expunerea de motive, printre altele, cei trei menționează: situația financiară dificilă în care se află multe gospodării din România din cauza coronavirusului, deficitul de lichiditate cu care se confruntă companiile din România și ponderea ridicată a cheltuielilor cu utilitățile etc. “Astfel, se impune stimularea companiilor să păstreze cât mai multe locuri de muncă în această perioadă economică dificilă, pentru a putea diminua impactul negativ asupra ocupării, la nivel economic și social”, se mai arată în Expunerea de motive.

Textul de lege este astfel conceput încât românii să fie păcăliți, manipulați! “Trioul conjugal de circumstanță“ a gândit, probabil, că românii sunt proști și că îi pot “ameți“ cu lucruri de genul “uite cum ne gândim la voi și vă lăsăm să aveți curent, gaze, internet, cablu fără să le plătiți“! Le-o plăcea românilor să primească “moca“, dar proști NU sunt! La ce le-ar folosi toate aceste gratuități, dacă nu le vor putea folosi? Pentru că, dacă această lege se aplică, toți vom rămâne fără curent electric! Și consumatorii casnici, și industriali!

Propunerea “Trioului conjugal de circumstanță“ sună cam așa: toată lumea consumă curent electric și gaze naturale, dar de plătit producătorilor, transportatorilor, distribuitorilor și bugetului de stat o vor face doar furnizorii. Altmineri spus, “turcul plătește“. Dar de unde să plătească?!

La o socoteală absolut simplistă, lucrurile stau cam așa: în România, lunar, se consumă aproximativ 5 TWh de curent electric (5.000.000 MWh). Să presupunem că, din cauza sistării activității unor companii, consumul s-a redus cu 20%, adică ajunge la 4.000.000 MWh. La un preț mediu al energiei de 100 euro/MWh (de remarcat, prețul final pentru populație este de circa 150 euro/MWh), ar însemna 400 milioane de euro lunar, efort financiar pe care ar trebui să-l facă numai furnizorii! Iar în trei luni, suma ar ajunge la 1.200 milioane de euro! Cine să aibă atâția bani?!

În aceste condiții, cei mai mulți dintre furnizori fie vor intra în insolvență, fie direct în faliment, fie pur și simplu nu vor plăti mai departe. În toate aceste situații, urmarea este una singură: producătorii, transportatorii și distribuitorii nu vor primi bani! Transportatori sunt Transelectrica și Transgaz (deținute majoritar de stat), distribuitori (cei mai mari) sunt Electrica (statul român fiind cel mai mare acționar, cu 47% din titluri), CEZ, E.On, Enel și Engie, iar cei mai mari producători sunt Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, ELCEN București (deținute majoritar de stat), OMV Petrom și regenerabilii.

Astfel, cele mai multe companii sunt deținute majoritar de statul român. Și tocmai în acestea s-a găsit trioul Ciolacu – Ponta – Tăriceanu “să dea cu biciul“!

Pentru că, dacă furnizorii nu vor avea bani suficienți și vor intra în insolvență sau faliment, primii care nu vor primi bani vor fi exact aceste companii de stat: Transelectrica, Transgaz, Electrica, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, ELCEN București!

Iar aceste companii, dacă n-au încasări, nu vor putea, la rândul lor, să-și continue activitatea! Pentru că nu vor avea bani! Urmarea: nu vor mai fi curent electric și gaze naturale în țară! Pentru că, chiar dacă, de exemplu, Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, cu banii din conturi, vor putea continua activitatea, nu vor fi suficiente gaze și curent ca să acopere consumul intern. Așa că, dacă nu vor cădea sistemul energetic național și sistemul național de gaze naturale, oricum multe companii nu vor avea curent și gaze, așa că sigur nu va mai munci prea multă lume! Și nu numai trei luni, ci vreme îndelungată!

Și-uite-așa, din populism sau ignoranță, trioul Ciolacu-Ponta-Tăriceanu reușește să producă “un scurtcircuit feeric“ în toată economia!

Propunerea legislativă nu se va aplica

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, pentru Focus Energetic, că propunerea legislativă nu se va aplica. “Parlamentarii PNL și, cel mai probabil, toți cei care cunosc ce înseamnă sistemul energetic național și implicațiile acestuia în întreaga economie românească vor vota împotriva acestei inițiative legislative. Dacă, cu toate acestea, vor fi mai mulți cei care nu înțeleg ce înseamnă securitatea energetică și siguranța în aprovizionarea cu energie și resurse energetice, iar proiectul va fi adoptat de către Camera Deputaților, atunci îl vom ataca la Curtea Constituțională. Acest proiect de lege NU se va pune în practică”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

din aceeasi categorie