Proiectul de lege al Guvernului privind interzicerea temporară a exportului de buşteni şi cherestea a căzut la votul deputaţilor din comisiile de specialitate, în urma acordului unanim din partea Opoziţiei, dar mai ales a Puterii. Ideea de a sista temporar exportul de lemn neprelucrat i-a venit premierului Victor Ponta în plin scandal pe Codul silvic şi al tăierilor ilegale de pădure.
Comisiile de mediu şi agricultură din Camera Deputaţilor au respins proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri temporare pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase. Dezbaterile care au avut loc, cu participarea tuturor factorilor implicaţi, de la Romsilva şi proprietarii de păduri private şi până la asociaţia producătorilor de mobilă şi a organizaţiilor neguvernamentale, au arătat că acest proiect de lege nu are ca rezultat scopul pentru care a fost promovat.
„Întâi trebuie rezolvată problema tăierilor ilegale şi apoi să ne gândim la interzicerea exporturilor de lemn”, a declarat Dan Trifu, vicepreşedintele organizaţiei neguvernamentale Eco-Civica. Potrivit acestuia, limitarea tăierilor ilegale duce automat la reducerea corespunzătoare a exporturilor de lemn neprelucrat, astfel că, primordială este rezolvarea exploatării pădurii. „Pentru a pune ordine în exportul de lemn, cerem ca în fiecare punct vamal să fie înfiinţat câte un inspectorat de regim silvic şi cinegetic (n.r. – are atribuţii de control)”, a completat Trifu.
În primăvara acestui an, în România s-a declanşat un adevărat război politic pe tema pădurilor. Puterea şi Opoziţia au avut dispute pe tema Codului silvic, continuate cu măsurile ce se impun pentru înlăturarea tăierilor ilegale. În centrul scandalului a fost firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, ce deţine supremaţia pe piaţa românească a lemnului, se pare şi încurajând tăierile ilegale. Ca să „ia faţa” adversarilor politici, premierul Victor Ponta a cerut o lege prin care să se interzică exportul de lemn neprelucrat, ameninţând cu demiterea pe cei care nu rezolvă problema legislativă.
În cele din urmă, proiectul de lege aprobat de Guvernul Ponta, a fost respins de toţi deputaţii, indiferent de culoarea politică, spre mulţumirea industriei de profil şi a organizaţiilor neguvernamentale.