Acasă Analize PNL a atacat la Curtea Constituțională legea privind amânarea la plată a utilităților. Dar nu face nimic pentru aplicarea coerentă a Ordonanței Militare prin care se plafonează prețurile acestora

PNL a atacat la Curtea Constituțională legea privind amânarea la plată a utilităților. Dar nu face nimic pentru aplicarea coerentă a Ordonanței Militare prin care se plafonează prețurile acestora

de M G

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat, pe pagina sa de facebook, că PNL a atacat la Curtea Constituțională legea adoptată de Parlament privind amânarea la plată a facturilor la utilități. Ceea ce era de așteptat, având în vedere declarația pentru Focus Energetic a ministrului Economiei, Virgil Popescu, care spunea același lucru. Ceea ce presupune că legea nu se va aplica. Pe de altă parte, rămâne în vigoare Ordonanța Militară prin care se plafonează prețurile la utilități, deși actul normativ, așa cum este el aprobat, nu se poate aplica! Cert este că autoritățile trebuie să ia măsuri astfel încât să fie ajutați românii și companiile care chiar au nevoie!

Reamintim, Camera Deputaților (for decizional) a modificat și adoptat, la sfârșitul săptămânii trecute, proiectul de lege „pentru acordarea unor facilități pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României”, promovat de trioul Ciolacu – Ponta – Tăriceanu și aprobat de Senat, prin care, printre altele, persoanele fizice afectate de situația actuală, precum și companiile ale căror venituri s-au diminuat cu minim 15% pot cere amânarea cu 3 luni a plății facturilor la utilități (curent electric, gaze, cablu etc.). Având în vedere că, practic, aproape oricine din țară ar putea cere amânarea plății facturilor, efectele asupra sectorului energetic, dar și asupra celui financiar – bancar și, în general, asupra întregii economii, ar putea să fie extrem de nocive.

În aceste condiții, PNL a atacat la Curtea Constituțională această lege adoptată de Parlament.

De altfel, chiar după ce Senatul a adoptat proiectul legislativ, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, pentru Focus Energetic, că propunerea legislativă nu se va aplica. “Parlamentarii PNL și, cel mai probabil, toți cei care cunosc ce înseamnă sistemul energetic național și implicațiile acestuia în întreaga economie românească vor vota împotriva acestei inițiative legislative. Dacă, cu toate acestea, vor fi mai mulți cei care nu înțeleg ce înseamnă securitatea energetică și siguranța în aprovizionarea cu energie și resurse energetice, iar proiectul va fi adoptat de către Camera Deputaților, atunci îl vom ataca la Curtea Constituțională. Acest proiect de lege NU se va pune în practică”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Pe de altă parte, rămâne în vigoare Ordonanța Militară nr. 4, aprobată pe 29 martie și aparută în Monitorul Oficial în aceeași zi, care prevede, la art. 8, că, “în perioada stării de urgență, prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă”. Nu scrie nicăieri în Ordonanța Militară că este vorba doar de prețurile plătite de populație. Mai mult, se vorbește despre cerere și ofertă, ceea ce presupune că actul normativ se referă și la companii. Imediat după publicare, Ordonanța a fost încălcată! Pentru că prețurile la energie electrică, cel puțin pe OPCOM, au fost mai mari pe 30 martie, față de 29 martie, când s-a publicat Ordonanța Militară în Monitorul Oficial!

Ministerul Economiei a anunțat că va veni cu norme de aplicare, dar, până în prezent, nu a lansat în dezbatere publică niciun act normativ.

Românii și companiile afectate în această perioadă grea trebuie ajutați! De aceea autoritățile trebuie să ia măsuri în acest sens. Dar cu cap! Să nu facă mai mult rău decât bine! Pentru că, până la urmă, “și iadul e pavat cu intenții bune“!

din aceeasi categorie