Acasă MediuDezvoltare Durabila Pleacă șeful de la Romsilva

Pleacă șeful de la Romsilva

de L M

sigla romsilvaTelenovela Romsilva este aproape de sfârșit, directorul general dându-și demisia, dar părăsește funcția abia peste două luni, că așa zice legea. Au fost mari presiuni pentru ca Adam Crăciunescu să părăsească funcția, după ce sectorul forestier a înregistrat mari probleme, acutizate în ultima perioadă.

Directorul general al Romsilva Adam Crăciunescu şi-a depus mandatul de directorul general al Regie Naţionale a Pădurilor, în cadrul Consiliului de Administraţie (CA) al RNP care a avut loc joi, informează Agerpres. ”Am notificat CA ca, începând cu 21 martie, să îmi înceteze contractul de mandat, respectiv în 60 de zile, conform OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. CA a luat act de notificarea făcută azi (joi), iar în această perioadă, până pe 21 martie, să poată să organizeze proceduri de determinare a directorului general, urmând ca în 30 de zile să numească un nou director. CA a fost de acord cu încetarea contractului de mandat, conform OUG 109, a declarat, joi, Adam Crăciunescu.

Miercuri, ministrul Mediului Cristiana Pașca Palmer a semnat ordinul prin care Adam Crăciunescu a fost revocat din Consiliul de Administrație, pentru că din cea de director general nu putea să-l dea afară pentru că ocupa funcția pe OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă. Ministrul a declarat, joi, într-o conferință de presă, că ordinul de revocare a fost o pură coincidență, având în vedere că, în prezent, între Romsilva și industria lemnului s-a pornit un adevărat război pe prețul de pornire a masei lemnoase vândută de RNP.

”Decizia de a-l revoca pe domnul Crăciunescu din Consiliul de Administraţie are la bază un motiv simplu, deşi nu a fost o decizie uşoară: cu toată prezumţia de nevinovăţie, nu este normal ca un om asupra căruia există suspiciuni să rămână într-o poziţie, pentru că acest lucru se resfrânge şi asupra Romsilva”, a menţionat ministrul Mediului. La ora actuală, Adam Crăciunescu este inculpat într-un dosar penal, ajuns deja în instanță, în cauza privind retrocedarea frauduloasă a 47.000 ha de pădure în Bacău.

Ministrul Mediului a subliniat, totodată, că la Romsilva există o problemă de guvernanţă. Membrii Consiliului de Administraţie sunt selectaţi printr-un proces transparent şi au responsabilitatea de a gestiona foarte bine această resursă. La Romsilva există o situaţie pe care am constatat-o, în sensul că, din şapte membri ai Consiliului de Administraţie, patru sunt angajaţi ai Romsilva, deci avem o problemă de guvernanţă proastă, a spus Paşca-Palmer.

Ministerul nu-i vinovat

Demiterea/demisia șefului RNP a venit în plin scandal pe prețul de pornire a licitațiilor organizate de Romsilva pentru masa lemnoasă. Industria lemnului acuză Romsilva că a majorat aceste prețuri până la nivelul celor de adjudecare de anul trecut, ceea ce conduce la cele mai mari prețuri la lemn din Europa. Pe de altă parte, Romsilva se apără cu un Regulament de vânzare a masei lemnoase din pădurea statului, adoptat prin HG, care conduce la astfel de prețuri. În scandal a intrat și Ministerul Mediului, acuzat de industria lemnului că nu modifică actul normativ care a dus la blocarea licitațiilor pe lemn.

”Este eronat ce se spune despre faptul că Ministerul Mediului este vinovat de preţurile la masa lemnoasă. În primul rând, Romsilva are responsabilitatea să stabilească preţurile pentru licitaţii şi nu este responsabilitatea Ministerului Mediului să facă asta. Oricine vă spune că ministerul este de vină pentru preţurile la lemn, este eronat. În clipa de faţă se încearcă blocarea acestor licitaţii. Este nevoie să se modifice această Hotărâre de Guvern, dar asta nu se poate face peste noapte. Avem o analiză făcută şi urmează să se ia o decizie”, a precizat ministrul Palmer în conferința de presă.

din aceeasi categorie