Acasă MediuDezvoltare Durabila Plăcuțe de înmatriculare cu numere verzi pentru mașini eco

Plăcuțe de înmatriculare cu numere verzi pentru mașini eco

de L M

Autoritățile pun la cale plăcuțe de înmatriculare cu numere de culoare verde, dar numai pentru mașinile cu zero emisii de CO2. Este considerată o măsură care să încurajeze trecerea la un transport prietenos cu mediul, pentru că aceste autovehicule vor fi mult mai ușor de observat în trafic. În plus, statul român are în vedere și alte măsuri de stimulare pentru mașinile cu zero emisii de CO2.

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică proiectul de Ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne privind atribuirea de plăcuţe de înmatriculare speciale autovehiculelor cu zero emisii de CO2.

„Se aprobă atribuirea de plăcuţe cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde pentru autovehiculele cu emisii zero de CO2, pe baza datelor tehnice comunicate Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor de către Registrul Auto Român”, se arată în proiectul de ordin.

Vor putea beneficia d aceste de plăcuțe de înmatriculare autovehiculele pur electrice și cele cu pilă de combustie cu hidrogen.

Ordinul intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Sectorul transporturilor este responsabil pentru aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană, se arată în Referatul de aprobare. „Prin urmare, este important să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră și riscurile legate de dependeța de combustibilii clasici în sectorul transporturilor prin recurgerea la o abordare cuprinzătoare pentru promovarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a eficienței energetice în transporturi, pentru promovarea transportului electric, pentru o trecere la moduri de transport mai durabile și pentru folosirea unor surse regenerabile de energie durabile în transporturi. Tranziția către o mobilitate cu emisii scăzute de dioxid de carbon, ca parte a unei tranziții mai ample către o economie sigură și durabilă cu emisii scăzute de dioxid de carbon, poate fi facilitată prin crearea unor condiții favorabile și a unor stimulente puternice, precum și prin elaborarea unor strategii pe termen lung, care pot stimula investițiile”, precizează documentul.

În aceste condiții, au fost dezvoltate tehnologii care au permis apariția mașinilor cu emisii zero de CO2. „Creșterea gradului de conștientizare și popularizare a segmentului de mașini cu emisii zero de CO2 și sublinierea caracterului special al acestora poate fi realizată prin scoaterea acestora în evidență în trafic sau parcări, folosind plăcuțe de înmatriculare speciale”, subliniază Referatul.

Sectorul transporturilor este responsabil pentru aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană. „Prin urmare, este important să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră și riscurile legate de dependeța de combustibilii clasici în sectorul transporturilor prin recurgerea la o abordare cuprinzătoare pentru promovarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a eficienței energetice în transporturi, pentru promovarea transportului electric, pentru o trecere la moduri de transport mai durabile și pentru folosirea unor surse regenerabile de energie durabile în transporturi. Tranziția către o mobilitate cu emisii scăzute de dioxid de carbon, ca parte a unei tranziții mai ample către o economie sigură și durabilă cu emisii scăzute de dioxid de carbon, poate fi facilitată prin crearea unor condiții favorabile și a unor stimulente puternice, precum și prin elaborarea unor strategii pe termen lung, care pot stimula investițiile”, precizează Referatul.

În aceste condiții, au fost dezvoltate tehnologii care au permis apariția mașinilor cu emisii zero de CO2. „Creșterea gradului de conștientizare și popularizare a segmentului de mașini cu emisii zero de CO2 și sublinierea caracterului special al acestora poate fi realizată prin scoaterea acestora în evidență în trafic sau parcări, folosind plăcuțe de înmatriculare speciale”, subliniază documentul.

Anul trecut, prin HG nr. 1.075/2021, a fost creat cadrul legal prin care vor putea fi atribuite autovehiculelor plăcuţe cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde în funcție de emisiile de CO2.

„Având în vedere faptul că autovehiculele ce vor deține plăcuțe cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi mai ușor de identificat, în baza acestei identități vizuale, autoritățile vor putea oferi anumite stimulente pentru aceste autovehicule, cum ar fi reduceri de taxe, accesul la benzile de autobuz, intrarea gratuită în zonele cu acces restricționat sau facilități când vine vorba de parcare”, arată Referatul de aprobare.

 

din aceeasi categorie