Acasă MediuDezvoltare Durabila Pichetare Silva la Ministerul Mediului din cauza concedierilor colective

Pichetare Silva la Ministerul Mediului din cauza concedierilor colective

de L M

Sindicaliștii de la Romsilva vor picheta Ministerul Mediului miercuri, din cauza deciziei Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva de a concedia peste 400 de angajați. Sindicatul Silva a făcut mai multe demersuri ca această decizie să nu fie pusă în practică, dar fără succes până acum. Situația a fost prezentată și în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Silvicultură, noul președinte al comisiei, deputatul Florin Barbu, solicitând analizarea deciziei și, ca prim pas, amânarea concedierii angajaților.

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva pichetează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în data de 8 decembrie 2021, se arată într-un comunicat de presă al federației. Principala solicitare a sindicaliștilor este ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor „să intervină pentru stoparea concedierii colective a unui număr de 415 salariați de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, din care 192 personal TESA și 223 de muncitori. Această concediere are la bază o Metodologie pentru stabilirea schemelor de personal la nivelul direcțiilor și ocoalelor silvice, document care a fost contestat inclusiv în instanță de către sindicate”, precizează comunicatul.

„Deși Federația Sindicatelor Silva a propus angajatorului un set de măsuri pentru a se evita concedierea colectivă, Romsilva a ignorat aceste propuneri și a decis, acum, în plină iarnă, disponibilizarea acestor salariați, mulți dintre ei fiind unici întreținători de familie”, arată documentul.

Sindicaliștii solicită sprijinul ministerului în vederea acordării alocațiilor prevăzute de Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, pentru susținerea activității de administrare a fondului forestier proprietate publică a statului, administrării ariilor naturale protejate, creșterii și ameliorării cailor de rasă, susținerii activităților de împăduriri, precum și pentru menținerea locurilor de muncă la Regia Națională a Pădurilor.

„Se solicită sprijinul conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aplicarea Statutului personalului silvic şi a Contractului Colectiv de Muncă, astfel încât personalul silvic din cadrul Romsilva, care desfășoară activități în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, să beneficieze de reglementările legale care îi conferă dreptul de reducere a vârstei standard de pensionare, precum și de majorarea punctajelor lunare de pensie. Silvicultorii au nevoie, mai mult ca oricând, de condiții decente de muncă, de salarizare și de pensionare”, susțin sindicaliștii.

Totodată, ei vor ca ministerul să inițieze o ordonanță de urgență prin care statul să asigure un venit de completare, suplimentar indemnizației de șomaj, în cazul persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, ca efect al reducerii activităților de producție din sectorul silvic. Un astfel de venit suplimentar ar reprezenta o măsură de protecție și de responsabilitate socială pentru lucrătorii afectați de desființarea locurilor de muncă.

Silva este preocupată și de asigurarea prin bugetul regiei pentru anul 2022 a fondurilor necesare pentru dotarea personalului silvic cu uniformă de serviciu, cu echipamente de protecție, cu armament de serviciu, cu mijloacele necesare pentru apărare și intervenție, cu mijloace de comunicație și de deplasare, așa cum sunt prevăzute de Statutul personalului silvic și Codul Silvic.

„Printr-o decizie aberantă a Guvernului (H.G nr. 11/2018), a fost interzisă utilizarea anumitor categorii de armament, între care și cel cu care era dotat personalul silvic din România, iar în prezent, doar jumătate dintre silvicultorii care apără pădurile statului sunt dotați cu armament de serviciu. În lipsa armamentului, silvicultorii pot oricând cădea victime ale infractorilor sau ale atacurilor animalelor sălbatice. Pe fondul înmulțirii alarmante a urșilor, au fost semnalate tot mai des atacuri asupra oamenilor, iar personalul silvic este, și din acest punct de vedere, în prima linie.

Nu trebuie uitat niciodată, faptul că, în ultimii ani, 6 pădurari au fost uciși, iar peste 700 de silvicultori au căzut victime ale violenței infractorilor surprinși în timp ce tăiau ilegal arbori, sustrăgeau lemn din păduri sau se aflau la braconaj”, arată documentul.

„Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor corectarea informațiilor transmise în spațiul public de către anumiți reprezentanți ai autorității publice, urmare a interpretării eronate a datelor din Inventarul Forestier Național, prin care s-a lansat teoria, total falsă, că din pădurile României dispar ilegal, anual, 20 milioane mc de lemn”, susține comunicatul.

Prin pichetare, sindicaliștii vor să atragă atenția asupra necesității reconsiderării rolului pe care îl au administratorii de păduri și personalul silvic în apărarea și paza pădurilor, pentru întărirea autorității silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, precum și pentru stoparea campaniei de denigrare a activităților și a lucrătorilor din sectorul silvic, susținută de unele grupuri de interese, care urmăresc accesul la administrarea pădurilor statului și achiziționarea pădurilor particulare la prețuri de nimic.

În plus, Federația Silve susține înființarea unei comisii, la nivelul Parlamentului României, care să analizeze toate cazurile de retrocedări de păduri pentru care există suspiciuni cu privire la legalitatea stabilirii dreptului de proprietate.

Și, ca la orice acțiune de protest, sindicaliștii de la Romsilva solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor elaborarea și adoptarea de acte normative coerente și aplicabile, conforme cu realitățile și necesitățile sectorului silvic. „Sectorul silvic din România are nevoie, mai mult ca oricând, de o legislație suplă și eficientă pentru restabilirea echilibrului între cele trei funcții ale pădurilor – funcția socială, funcția economică și funcția ecologică”, arată documentul.

„Revendicările susținute de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva au ca scop asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor, indiferent de forma de proprietate, consolidarea activității administratorilor de fond forestier, menținerea locurilor de muncă în sectorul silvic, precum și reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate”, completează comunicatul.

Marți, sindicaliștii din Regia Națională a Pădurilor au prezentat situația privind restructurarea regiei în cadrul Comisie pentru Agricultură și Silvicultură din cadrul Camerei Deputaților. Cea mai mare nemulțumire a lor se referă la disponibilizarea colectivă a 413 angajați, cei mai mulți silvicultori. Inițial, se avea în vedere că orice reducere de personal din Romsilva să se facă în contul posturilor neocupate, variantă agreată de conducerea regiei. În cele din urmă, nu a mai fost așa.

Toată problema a plecat de la metodologia de gradare a unităților și subunităților regiei, care a stat la baza deciziei de concediere colectivă. „Această metodologie a fost contestată în instantă; la fel și decizia de concediere colectivă”, a declarat Silviu Geană, președintele Silva, în cadrul lucrărilor Comisiei. „Nu cred că este bine să dai afară acum, când este mare lips de muncitori”, a punctat liderul de sindicat.

Pe 6 decembrie, angajații vizați de concediere au fost notificați, urmând în viitorul apropiat procedurile legale de desfacere a contractelor de muncă.

Florin Barbu, președintele Comisie pentru Agricultură, a fost de părere că situația ar trebui analizată. „Crec că ar trebui să mai așteptăm cu disponibilizările. Nu ar trebui făcute acum, de sărbători și în plină criză sanitară”, a spus deputatul Florin Barbu.

 

din aceeasi categorie