Acasă Stiri ExterneEuropa Piața gazelor din România este pregătită să se adapteze noilor politici de mediu

Piața gazelor din România este pregătită să se adapteze noilor politici de mediu

de M G

Actorii de pe piața de gaze naturale vor să se adapteze la noul mediu privind politicile de mediu. Strategia acestora este complet articulată și coerentă, dar trebuie să se miște mai repede, este concluzia profesorului Radu Dudău, directorul Energy Policy Group (EPG), un think-tank independent, specializat în analiza strategică a politicilor și piețelor de energie din regiunea Europei de Est și a bazinului Mării Negre, care a organizat Romanian International Gas Conference (RIGC) 2020. Viitorul gazului natural și contribuția semnificativă a acestuia la securitatea energetică a României au fost subiecte majore dezbătute la RIGC 2020, eveniment care a avut loc pe parcursul a patru zile de dezbateri online, în perioada 23-26 noiembrie.

Pentru România, gazul natural aduce o contribuție semnificativă la securitatea energetică națională și, în plus, în viitorul apropiat, va juca un rol important în înlocuirea energiei produse din combustibili fosili poluanți, în special cărbune, a spus Niculae Havrileț, secretar de stat la Ministerul Economiei.

În opinia lui Franck Neel, membru în Directoratul OMV Petrom, România va deveni principalul producător de gaze din Uniunea Europeană, odată cu începerea extracţiei zăcămintelor din Marea Neagră.

Discuțiile s-au concentrat și asupra finalizării Fazei I a gazoductului BRUA. Faza I a proiectului BRUA a fost finalizată, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare, ceea ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a României, a anunţat Dan Drăgan, secretar de stat la Ministerul Economiei.

Finalizarea conductei BRUA este un mare succes, în condiţiile în care acest gazoduct este esenţial pentru securitatea energetică a României, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Ion Sterian, directorul general Transgaz, a dat asigurări că cel puţin 200.000 de metri cubi pe oră vor fi asiguraţi, că BRUA este funcţională, iar pe relaţia cu Ungaria este funcţională de o lună, să asigure capacitatea de 1,75 miliarde de metri cubi pe an.

din aceeasi categorie