Acasă Stiri ExterneAfrica Peste un miliard de oameni nu au acces la electricitate

Peste un miliard de oameni nu au acces la electricitate

de GM

Deşi se discută din ce în ce mai aprins pe tema unei eventuale misiuni cu echipaj uman pe planeta Marte, dar şi cu privire la înfiinţarea unor baze miniere permanente pe Lună, la începutul secolului XXI, sute de milioane de oameni nu au, încă, acces la apă potabilă şi la electricitate, conform unui raport publicat de Fundaţia Thompson Reuters, transmite Agerpres.

Astfel, în întreaga lume, aproximativ 768 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă, iar 1,3 miliarde de oameni trăiesc fără electricitate. Situaţia riscă să devină şi mai gravă decât este, în contextul în care, până în 2050, necesarul de apă şi energie va creşte substanţial, conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Până la jumătatea acestui secol, omenirea va avea nevoie de 55% mai multă apă pentru industrie, pentru producţia de energie termică, irigaţii şi consum casnic. De asemenea, conform estimărilor ONU, până în 2050 omenirea va avea nevoie de 70% mai multă energie.

Pentru a răspunde creşterii acestor nevoi de bază este nevoie să ne îndreptăm atenţia asupra exploatării surselor regenerabile de energie. În prezent doar 5% din totalul energiei produse la nivel global provine din surse regenerabile – energie eoliană, biocombustibili, energie solară şi geotermală.

Hidrocentralele reprezintă cele mai importante surse de energie regenerabilă, producţia de hidroenergie reprezentând 16% din totalul producţiei mondiale de electricitate. Restul producţiei de electricitate este asigurat în mare parte de termocentrale, care poluează, şi de centrale nucleare, care prezintă riscuri de catastrofe majore, aşa cum s-a întâmplat la Fukushima sau la Cernobâl.

Pentru asigurarea activităţilor de pompare, tratare şi transportare a apei către utilizatori este nevoie de aproximativ 8% din volumul global de energie produsă în prezent.

din aceeasi categorie