Acasă Stiri ExterneAmerica Pesimism general

Pesimism general

de GM

Aproape jumătate (48%) dintre cei 1258 de directori generali din întreaga lume intervievaţi de PwC sunt de părere că perspectivele economiei globale se vor deteriora în acest an, potrivit celei de a 15-a ediţii a raportului PwC Global CEO Survey. Numai 15% au declarat că economia globală se va îmbunătăţi în 2012. Rezultatele sondajului, realizat pe baza interviurilor cu 1258 de directori generali din întreaga lume, au fost date publicităţii în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Cu toate acestea, directorii generali sunt mult mai încrezători în perspectivele de creştere ale propriilor companii în următoarele 12 luni, 40% dintre respondenţi mizând pe afaceri în creştere în 2012, ceea ce arată că directorii generali au învăţat cum să-şi gestioneze companiile în perioade dificile şi imprevizibile.

Directorii generali sunt mai pesimişti cu privire la perspectivele de creştere pe termen scurt ale companiilor lor decât la începutul anului trecut, atunci când 48% se declarau „foarte încrezători” că vor înregistra venituri în creştere. Cu toate acestea, nivelul de încredere rămâne mai ridicat decât în perioada 2008-2009, atunci când numai 20-30% dintre directorii generali credeau în perspectivele de creştere ale companiilor lor pe termen scurt.

În plus, mai mult de jumătate dintre directorii generali din întreaga lume se aşteaptă să facă angajări în următoarele 12 luni, deşi imaginea este diferită în funcţie de sector, industria media şi a divertismentului raportând cel mai mare număr de angajări potenţiale în 2012.

Deloc surprinzător, cei mai pesimişti s-au declarat directorii generali din Europa de Vest, preocupaţi de criza datoriilor suverane. Numai un sfert dintre respondenţii din această regiune s-au declarat foarte încrezători în creşterea veniturilor companiilor lor în 2012, în scădere puternică faţă de 40% anul trecut.

Încrederea în perspectivele pe termen scurt a scăzut şi în alte regiuni. În zona Asia-Pacific, 42% dintre directorii generali mizau pe creşterea veniturilor, faţă de 54% în 2011. China a înregistrat cea mai mare scădere a gradului de încredere în perspectivele de creştere pe termen scurt din această regiune, 51% dintre directorii generali chinezi mizând pe afaceri în creştere, faţă de 72% anul trecut.

În Statele Unite, scăderea fost mai temperată, 41% dintre directorii generali declarându-se optimişti, faţă de 45% anul trecut. Nivelul de încredere a crescut însă în Africa, acolo unde 57% dintre directorii generali s-au declarat optimişti cu privire la creşterea veniturilor companiilor lor, faţă de 50% anul trecut.

Incertitudinile îngrijorează

Conform studiului PwC, 80% dintre directorii generali se declară îngrijoraţi de incertitudinile privind creşterea economică, 64% de instabilitatea pieţelor de capital, 60% de modalităţile prin care vor încerca guvernele să rezolve chestiunea deficitelor bugetare şi a datoriei publice, 58% cu privire la volatilitatea cursului de schimb, iar 56% cu privire la supra-reglementare. De asemenea, 56% dintre directorii generali declară că actuala criză a datoriilor suverane din Europa le-a afectat deja companiile, însă 45% precizează că au luat deja măsuri de precauţie.

“Încrederea directorilor generali este clar pe un trend descendent, acum, când se confruntă cu urmările recesiunii. Aceştia sunt dezamăgiţi de evoluţia economiei globale şi de ritmul lent al redresării. Optimismul care a început să se refacă după căderea din 2008 începe să se estompeze”, a declarat Dennis Nally, preşedintele PwC International.

„Actuala criză a datoriilor suverane din Uniunea Europeană, împreună cu celelalte incertitudini economice, au surpat încrederea în creşterea economică globală. Acest fenomen se face simţit chiar şi la nivelul pieţelor dinamice din Asia şi America Latină”, a mai spus Dennis Nally.

“Vestea bună este că lungul ciclu al recesiunii i-a învăţat pe directorii generali cum să-şi eficientizeze companiile”, a adăugat Nally. „Aceştia se declară mai bine pregătiţi să gestioneze volatilitatea pieţelor globale, creşterea lentă din economiile dezvoltate şi incertitudinile pieţelor emergente. Mulţi directori generali sunt încrezători că pot să sporească veniturile companiilor lor, chiar şi în condiţii dificile”, a mai spus directorul PwC International.

Oportunităţile de creştere

Potrivit directorilor generali, cea mai bună oportunitate de creştere strategică în următoarele 12 luni va veni din extinderea cotelor de piaţă pe care activează deja, precum şi din dezvoltarea de noi produse şi servicii, ambele opţiuni fiind citate de aproximativ o treime dintre respondenţi. Pătrunderea pe noi pieţe a fost indicată de 18% dintre directorii generali drept opţiune de creştere, iar înfiinţarea de joint-venture-uri şi alianţe – de 10% dintre respondenţi. Numărul directorilor generali care intenţionează să se dezvolte prin fuziuni şi achiziţii rămâne relativ scăzut, relansarea pe piaţa de tranzacţii fiind încă o perspectivă îndepărtată. 

Pieţele emergente rămân o oportunitate vitală de creştere pentru directorii generali. În total, 59% dintre respondenţi au declarat că pieţele emergente sunt mai importante pentru viitorul companiilor lor decât pieţele mature. Aproape jumătate dintre directorii executivi din ţările dezvoltate au precizat acelaşi lucru. Principalele ţinte de creştere sunt ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), împreună cu Statele Unite şi Germania. Atunci când au fost întrebaţi care sunt primele trei ţări pe care le consideră prioritare pentru dezvoltarea companiilor lor, directorii generali au indicat 60 de ţări diferite.

70% dintre directorii generali intenţionează să ajusteze strategia companiilor lor în următorul an, în principal ca urmare a modificării cererii de consum şi a climatului economic. Reducerea costurilor reprezintă elementul cheie, însă procentul directorilor generali care au luat astfel de măsuri în ultimele 12 luni a scăzut la 76%, faţă de 84% în 2010. De asemenea, doar 66% dintre directorii generali au declarat că intenţionează să reducă cheltuielile în următoarele 12 luni.

din aceeasi categorie