Acasă Stiri ExterneAfrica Perspective sumbre pentru economia mondială

Perspective sumbre pentru economia mondială

de M G

Economia lumii se confruntă cu perspective sumbre, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, deoarece efectele pandemiei continuă să afecteze creşterea, în special în ţările sărace, transmite BBC, preluat de Agerpres. De asemenea, doar unul din 10 experţi mondiali intervievaţi de World Economic Forum consideră că redresarea globală se va accelera în următorii trei ani, în timp ce majoritatea experţilor crede că, în următorii trei ani, redresarea economică globală va fi volatilă şi neuniformă.

Cele mai recente previziuni ale Băncii Mondiale indică o încetinire a creşterii economiei globale la 4,1% în 2022, de la 5,5% în 2021. Încetinirea vine pe fondul ameninţărilor provocate de pandemie, a încetării măsurilor guvernamentale de sprijin şi a scăderii cererii, după redresarea iniţială.

David Malpass susţine că îngrijorarea cea mai are a sa o reprezintă adâncirea inegalităţii globale. „Cel mai mare obstacol este inegalitatea care s-a integrat în sistem”, fiind vulnerabile în special ţările mai sărace, din cauza eforturilor în combatere a inflaţiei.

„Perspectivele pentru ţările mai slabe sunt sumbre, ceea ce provoacă insecuritate”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, pentru BBC.

Perturbările din lanţurile de aprovizionare şi oprirea măsurilor guvernamentale de sprijin vor afecta evoluţiile economiei mondiale în 2022. Anul acesta, Banca Mondială se aşteaptă la „o încetinire pronunţată” şi avertizează că economia globală va înregistra în 2023 o creştere de doar 3,2%.

„Realitatea este că pandemia şi oprirea producţiei afectează semnificativ economia, de aceea perspectivele sunt sumbre, în special în ţările mai sărace”, avertizează Malpass.

China, a doua economie mondială, ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de doar 5,1%, de la 8% anul trecut, în timp ce SUA se estimează că va creşte cu 3,7% anul acesta, comparativ cu un avans de 5,6% în 2021. În zona euro, expansiunea va fi de 4,2% anul acesta, de la 5,2% în 2021, previzionează Banca Mondială. Singura veste bună este pentru India, a cărei economie ar urma să urce cu 8,7% în 2022, de la 8,3% în 2021.

Dar multe economii emergente continuă să se confrunte cu dificultăţi suplimentare, cum ar fi ratele de vaccinare mai scăzute.

Până în 2023, activitatea economică în toate economiile avansate, cum ar fi Statele Unite, zona euro şi Japonia, se va redresa, probabil, după loviturile din timpul pandemiei. Dar, în economiile emergente şi cele în curs de dezvoltare, economia va rămâne cu 4% mai scăzută faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, previzionează Banca Mondială.

Malpass a dat vina pe măsurile de stimulare din ţările bogate pentru majorarea inflaţiei globale. Şi, în timp ce oficialii din multe ţări, inclusiv SUA, ar urma să majoreze dobânzile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor, preşedintele Băncii Mondiale a avertizat că acele costuri de împrumut mai ridicate ar putea afecta activitatea economică, în special în ţările mai sărace.

Riscuri pentru economia mondială

Doar unul din 10 experţi mondiali intervievaţi de World Economic Forum consideră că redresarea globală se va accelera în următorii trei ani, iar majoritatea experţilor cred că, în următorii trei ani, redresarea economică globală va fi volatilă şi neuniformă, arată cea de-a 17-a ediţie a Global Risks Report, publicaţie realizată de World Economic Forum cu sprijinul Marsh McLennan.

Crizele climatice, accentuarea decalajelor sociale, riscurile cibernetice în creştere şi redresarea globală inegală, în condiţiile în care pandemia persistă, sunt principalele riscuri reliefate în raportul Global Risks Report din acest an.

„Liderii globali trebuie să se reunească şi să agreeze o abordare coordonată pentru provocările globale continue şi pentru a construi rezilienţa înainte să apară următoarea criză”, a declarat Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum.

Respondenţii consideră că „eroziunea coeziunii sociale”, „crizele mijloacelor de trai” şi „deteriorarea sănătăţii mentale” sunt trei dintre cele cinci riscuri accentuate cel mai mult la nivel global în contextul crizei sanitare. Aceste trei riscuri – şi pandemia în sine („boli infecţioase”) – sunt, de asemenea, văzute ca una dintre ameninţările globale iminente. Această cicatrice societală exacerbează provocările unei politici naţionale eficiente şi reduce atenţia şi concentrarea asupra cooperării internaţionale în faţa provocărilor globale.

De asemenea, „crizele datoriilor” au fost identificate ca ameninţări iminente la nivel global, în următorii doi ani, dar respondenţii la studiu consideră că acestea vor atinge punctul critic în trei până la cinci ani. Stimulentele guvernamentale au fost vitale pentru a proteja veniturile, pentru a menţine locurile de muncă şi pentru a ţine afacerile pe linia de plutire, dar povara datoriei este acum ridicată, iar bugetele publice vor continua să fie sub presiune şi după pandemie.

Aflat la cea de-a 17-a ediţie, Global Risks Report încurajează liderii să gândească în afara ciclurilor trimestriale de raportare şi să genereze politici care să gestioneze riscurile şi să modeleze agenda pentru anii următori. Ediţia din acest an detaliază patru zone de riscuri emergente: securitatea cibernetică, competiţia în spaţiu, tranziţia climatică dezordonată şi presiunea adusă de migraţie. Fiecare dintre acestea necesită coordonare globală pentru a fi depăşite cu succes.

Raportul se încheie cu reflecţii asupra anului doi al pandemiei de COVID-19, oferind perspective noi asupra rezilienţei la nivel naţional. Capitolul se bazează, de asemenea, pe concluziile furnizate de comunităţile de experţi în risc ale World Economic Forum – Chief Risk Officers Community şi Global Future Council on Frontier Risks – pentru a oferi sfaturi practice pentru implementarea rezilienţei în cadrul organizaţiilor.

Global Risks Report 2022 a fost elaborat cu sprijinul World Economic Forum’s Global Risks Advisory Board. De asemenea, beneficiază şi de colaborarea continuă cu partenerii săi strategici, Marsh McLennan, SK Group şi Zurich Insurance Group, precum şi consilierii săi academici de la Oxford Martin School (Universitatea din Oxford), Universitatea Naţională din Singapore şi Centrul de management al riscului şi proceselor de decizie Wharton (Universitatea din Pennsylvania).

din aceeasi categorie