Acasă Stiri ExterneAmerica Perspective economice

Perspective economice

de GM

“Suntem, în general, optimişti cu privire la perspectivele pe termen lung ale acţiunilor din pieţele emergente şi din cele de frontieră”, a declarat, într-un comunicat de presă, Mark Mobius (foto), preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, compania americană Franklin Templeton fiind cea care administrează şi Fondul Proprietatea.

“În opinia noastră, fundalul economic al multor pieţe emergente şi de frontieră este mai puternic decât cel existent în multe pieţe dezvoltate. Deşi cifrele estimate privind creşterea economică a pieţelor emergente în 2012 au scăzut în ultimele luni, acestea rămân, în general, mult mai bune decât estimările pentru pieţele dezvoltate. Mai mult, spre deosebire de pieţele dezvoltate, multe dintre pieţele emergente şi cele de frontieră mai au încă un spaţiu amplu pentru stimulare fiscală şi monetară. Deşi creşterea slabă din pieţele dezvoltate ar putea fi transmisă pieţelor emergente, în special prin declinul comerţului mondial, această influenţă ar putea continua să fie compensată în pieţele emergente de investiţii mai mari şi de o creştere a cererii interne”, a mai spus Mobius.

Conform acestuia, se aşteaptă ca economia chineză să aibă o creştere ceva mai puternică în 2013 decât în 2012, pe masură ce politicile de stimulare îşi fac efectul în sistem. În plus, se anticipează ca autorităţile să continue să repoziţioneze economia chineză spre o mai mică dependenţă de exporturi şi investiţii şi o mai mare dependenţă de cererea internă.

“Trecând la alte pieţe emergente şi de frontieră importante din întreaga lume, reformele economice anunţate în India, în cazul în care sunt duse până la capăt, ar putea elibera economia indiană de unele dintre blocajele administrative care au îngreunat activitatea. Brazilia a dat semne de adoptare a unor politici menite să pună mai mulţi bani în mâinile populaţiei cu venituri reduse, ceea ce ar trebui să îmbunătăţească industriile orientate către consum. De asemenea, industria resurselor minerale ar putea beneficia de pe urma activităţii în creştere a Chinei şi a cererii de materii prime. În Rusia, planurile de a exploata resursele naturale abundente din provinciile de est în scopul de a deservi piaţa chineză ar putea stimula creşterea în ambele ţări. Nu în cele din urmă, anumite pieţe de frontieră, în special din Africa sub-sahariană, au înregistrat progrese în materie de reformă economică şi liberalizare a pieţei, care s-au dovedit surse adiţionale de creştere economică”, mai arată Mark Mobius.

“Două teme specifice legate de investiţii ne sunt evidente: consumatorii şi materiile prime. Tema consumatorului apare din faptul că, în numeroase pieţe emergente, consumatorii devin din ce în ce mai bogaţi, în timp ce politica macroeconomică a ţintit din ce în ce mai mult trecerea de la modele bazate pe export, la unele bazate pe cerere internă. Tema materiilor prime reflectă aşteptările noastre în privinţa unei creşteri puternice a cererii de materii prime hard şi soft, pe măsură ce pieţele emergente se industrializează, se îmbogăţesc şi cresc investiţiile în infrastructură, fapt care înclină balanţa între cerere şi ofertă pentru astfel de produse în favoarea producătorilor. În termeni regionali, am găsit oportunităţi în multe pieţe, dar suntem în mod deosebit de încântaţi de potenţialul pe care îl descoperim în pieţele de frontieră, în special în Africa”, a mai spus preşedintele Templeton Emerging Markets Group.

din aceeasi categorie