Acasă Economie Perspective de la Deloitte

Perspective de la Deloitte

de GM

Perspectivele României se stabilizează, pe fondul îmbunătățirii încrederii în economia națională, a termenelor de plată a creanțelor și a planurilor de investiții, potrivit celei de-a cincea ediții a Deloitte Business Sentiment Index (DBSI). Pe de altă parte, nivelul de încredere s-a înjumătățit în ceea ce privește perspectivele de angajare și relaxarea reglementărilor în următoarele 12 luni.

De la ultima ediție a studiului, în trimestrul trei al anului trecut, numărul directorilor executivi optimiști a rămas în mare același (39%), în timp ce procentul pesimiștilor a scăzut de la 20% la 13%”, a declarat George Mucibabici, președintele Deloitte România. „În plus, directorii români sunt mai relaxați în privința termenelor de plată a creanțelor (84% dintre ei spun că facturile sunt plătite într-o perioadă de timp sigură sau relativ sigură, față de 70% la ediția anterioară; în același timp, numărul companiilor care spun că termenele de plată sunt excesive a scăzut de la 30% la 16%)”.

Cu toate acestea, deteriorarea încrederii pe anumite paliere, cu precădere în zona angajărilor, a adus României doar un punct în plus la indicele de țară (până la 115).

Nu este neapărat un lucru rău, ci mai degrabă efectul unor schimbări structurale în derulare sau necesare în contextul local de business. Calitatea forței de muncă și interesul limitat față de inovație sunt două exemple”, a mai spus Mucibabici.

La întrebarea privind perspectivele forței de muncă pe următoarele 12 luni, 58% dintre respondenții din România spun că își vor menține nivelul angajaților; un procent în scădere (de la 23% în T3 2010, la 10%) a indicat o creștere a numărului de angajați.

Pe de o parte, această statistică arată că directorii din România se concentrează pe restructurarea personalului actual, investind în dezvoltarea talentului și instrumente inovative de management al performanței”, a declarat, la rândul său, Doina Patrubani, director Coordonator al Deloitte Consultanță și expert pe consultanță în resurse umane. „Pe de altă parte, un astfel de răspuns poate sublinia dificila sarcină pe care o au toți angajatorii din România în acest moment – resurse limitate de candidați calificați, în condițiile în care interesul cade cu precădere pe angajarea de personal cu experiență și pe poziții cheie”, a mai spus Patrubani.

În acord cu sentimentul general, directorii din România sunt mai pesimiști cu privire la mediul de reglementare. Opinia generală rămâne negativă în regiune, procentul optimiștilor coborând de la 18% in T3 2010, la 8%. În mod similar, numai 10% dintre respondenții din România consideră că mediul de reglementare va fi relaxat în următorul an, față de 20% în T3 2010.

Toate economiile din lume au devenit mai prudente în privința reglementărilor, după ce un mediu prea relaxat a provocat cea mai mare criză economică și fiscală din istoria modernă. Nu este surprinzător, deci, că țările din Europa Centrală sunt la fel de atente când vine vorba de o liberalizare excesivă. În plus România are în aceste moment un acord cu FMI, ceea ce limitează și mai mult inițiativele guvernamentale”, a adăugat Mucibabici.

Prudența rămâne cuvântul cheie și pentru companii, majoritatea directorilor intervievați preferând să aplice în continuare modele de business tradiționale, în loc să apeleze la inovație. Fiind întrebați de rolul inovației în creșterea companiei, aproape un sfert (23%) consideră că acesta se va diminua în următorii trei ani, ceea ce reprezintă cea mai pesimistă perspectivă din rândul țărilor chestionate.

Rezultatele arată că 64% dintre executivii români chestionați nu știu (16%) sau nu au realizat investiții locale în activități de cercetare și dezvoltare (R&D) (48 % – cel mai ridicat procent comparativ cu restul țărilor participate la studiu) în 2010. De asemenea, un procent semnificativ, de 71% dintre participanți, spun că bugetul R&D se va diminua în următorii cinci ani. În strânsă legătură cu provocarea actuală de pe piața resurselor umane, o mare influență asupra cheltuielilor R&D o are, potrivit respondenților, disponibilitatea forței de lucru calificate (24%).

Perspectivă central-europeană îmbunătățită

Pe ansamblu, indicele principal pe regiune a urcat la 119, cu cinci puncte peste ediția din octombrie 2010. Indicele reflectă punctul de vedere al liderilor de afaceri din România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia și Croația. Rezultatele au la bază un studiu realizat la nivel executiv (CXO) în aproape 200 de companii. Eșantionul a fost selectat din rândul celor mai mari 200 de companii din fiecare țară.

Concluziile celei de-a cincea ediții DBSI arată că procentul directorilor dispuși să majoreze bugetele de investiții (CAPEX – capital expenditure) în următoarele 12 luni aproape s-a dublat, față de prima ediție a studiului, în septembrie 2009. Se remarcă, însă, diferențe de la țară la țară, apetitul fiind mai mare în Cehia, Slovacia și Polonia, față de Croația, Ungaria sau România. Reluarea exporturilor spre Germania, care traversează, la rândul său, un proces de revigorare economică, poate sta în spatele acestei perspective pozitive în țări unde industria prelucrătoare este în mare parte dependentă de exporturi.

din aceeasi categorie