Programul informatic privind trasabilitatea lemnului, numit SUMAL 2.0, dacă va fi aplicat așa cum se prezintă el acum, va duce la blocarea pieței lemnului, susțin forestierii prezenți la o dezbatere ce a vizat tocmai viabilitatea acestui sistem informatic. De aceea, o soluție ar fi o nouă prorogare de termen pentru intrarea în vigoare a softului, dar, ca imagine, ar fi un dezastru. De aceea, forestierii cred că programul va fi aplicat așa prost cum este. Apoi vor vedea autoritățile cum „vor drege busuiocul”. Ministrul Mediului consideră că SUMAL este principala armă de luptă împotriva tăierilor ilegale.
Forestierii s-au reunit pentru a analiza modul în care se va implementa programul informatic privind trasabilitatea lemnului, SUMAL 2.0, ce ar trebui să intre în vigoare din februarie. Concluzia tuturor este că programul nu este pregătit pentru o acțiune de asemenea amploare. Prin SUMAL 2.0 se vor introduce multe obligații ce cresc extrem de mult birocrația; pe de altă parte, programul nu răspunde unor situații concrete, precum transportul lemnului pe calea ferată sau pe apă. De aceea, forestierii se așteaptă ca, atunci cand se va pune în aplicare, SUMAL 2.0 să blocheze piața lemnului din România.
În decembrie 2016, a fost adoptată HG nr. 1004 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn. Prin acest an normativ s-a instituit obligația de a se elabora și implementa programul SUMAL 2.0, cu termen primăvara anului 2017. Nu s-a întâmplat mai nimic până anul trecut, motiv pentru care actul normativ a înregistrat mai multe prorogări, plus o ușoară cosmetizare a actului normativ, prin HG nr. 497/2020.
„SUMAL 2.0 este un program informatic mai mult pentru control și încarcă birocrația. Noi suntem ferm împotriva tăierilor ilegale de pădure, dar cei 90% corecți din industrie sunt afectați de aceste norme”, a declarat Cătălin Tobescu, președintele Prolemn, asociație a industriei lemnului. Potrivit acestuia, introducerea GPS în transportul lemnului ar fi rezolvat problema tăierilor ilegale de lemn, fără a introduce birocrația excesivă generată de SUMAL 2.0. Mai mult, noul soft are cerințe ce exced posibilitățile agenților economici. „Prin SUMAL 2.0 se impune urmărirea stocurilor online. Este utopie, este stupid. Sunt companii cărora le ia 2 săptămâni să-și facă inventarul. Ar trebui ca operatorii economici să se umple de senzori”, a spus Tobescu.
Pe de altă parte, evaluarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor arată că vor fi 100.000 de utilizatori în SUMAL. Prin aplicarea programului informatic, vor deveni utilizatori pensiuni care cumpără lemn pentru încălzire, orice șantier care folosește cherestea sau orice stație de benzină care vinde mangal. Peședintele Prolemn consideră că astfel de agenți economici nu ar trebui să devină utilizatori SUMAL.
Concluzii
Concluzia a tras-o Laura Bouriaud, profesor la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. „O nouă prorogare ar arunca o pată asupra SUMAL 2.0. De aceea, cine a avansat acest program informatic să și-l asume. SUMAL 1.0 (n.r.- apărut în 2008 și pus în practică în 2021) a creat portițe pentru nerespectarea legii. SUMAL 2.0 ar trebui să genereze modul GPS și APV (n.r. – act de punere în valoare). Acestea sunt soluții realizabile în câteva luni, cu IT-iști buni. SUMAL 2.0 se va aplica de la 1 februarie, se va bloca și se va face pe spinarea agenților economici”, a completat Laura Bouriaud.
SUMAL 2.0 a apărut ca o necesitate pentru înlăturarea fenomenului tot mai accentuat din România de tăieri ilegale de pădure. Din această cauză, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement, programul informatic figurând ca măsură de combatere a acestui fenomen. De remarcat, SUMAL 2.0 este dezvoltat de Serviciul de Transmisiuni Speciale.
Comunitatea Forestierilor – Fordaq a organizat, luni, o dezbatere publică online pe tema proiectului privind implementarea Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos – SUMAL 2.0. Evenimentul are loc sub egida Forumului Pădurilor, Industriei Verzi şi Economiei Lemnului.