Acasă MediuDezvoltare Durabila Perdele forestiere pentru paza A2

Perdele forestiere pentru paza A2

de GM

Primele perdele forestiere de după 1989, care să apere şoselele de viscol şi zăpadă, au început să fie plantate de-a lungul autostrăzii A2, la Feteşti, de către Romsilva. Planurile sunt mari şi promovate legal încă din 2002, dar până acum nu s-a făcut nimic. Începuturile sunt timide, cu perdele forestiere pe 11 km, fiind invocate greutăţile cu identificarea proprietarilor terenurilor pe care ar urma să se creeze aceste perdele forestiere.

“Este o mare problemă la ora actuală pentru că nu sunt efectuate aceste măsurători şi întabulări. Poziţionarea corectă a fiecărui proprietar este foarte greoaie, mai ales în zona întinsă de câmpie. Consider că paşii se vor face mai repede când se vor cadastra terenurile agricole. Ştiu că se găseşte în atenţia ANCPI (n.r. – Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) şi a Guvernului să se cadastreze majoritatea localităţilor, mai ales cele din câmpie, în aşa fel încât să putem realiza mai uşor aceste coridoare, pentru că din punct de vedere tehnic nu este nicio problemă”, a declarat Adam Crăciunescu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva.

Silvicultorii susţin că, pentru înfiinţarea unui hectar de perdele forestiere şi până la starea de masiv, costurile se ridică la aproximativ 2.500 de euro, care s-ar putea majora dacă este nevoie de lucrări speciale, precum desecarea terenurile.

Proiecte de autostrăzi fără protecţie

Potrivit lui Crăciunescu, ICAS are elaborate studii de fezabilitate pentru perdele forestiere de-a lungul a 600 km de drumuri. “Dacă am avea aceste coridoare puse la dispoziţie, în doi ani putem să le realizăm. Sunt bani, dar avem probleme legate de exproprierea şi de acordul proprietarilor. De aceea fac un apel la proprietarii de terenuri care au exploataţii agricole să insufle necesitatea înfiinţării perdelelor forestiere, necesare nu numai pentru infrastructură, ci şi pentru câmpurile agricole”, a spus Adam Crăciunescu.

Şeful Romsilva a mai precizat că în ultimii ani nu a existat interes pentru înfiinţarea acestor perdele forestiere deoarece toată lumea a fost preocupată mai mult de Legea 247 a retrocedării, “o lege care a avut atâtea imperfecţiuni încât s-au retrocedat în jur de un milion de hectare şi nu toate cu acte în regulă”.

Pe de altă parte, proiectele de autostrăzi, de exemplu, nu au avut prevăzută crearea perdelelor forestiere pentru protecţia la visol şi zăpadă, care îngreunează sau blochează traficul pe aceste drumuri. Adam Crăciunescu a precizat că studiul de impact asupra mediului, parte a proiectului pentru construirea de autostrăzi, este cel care trebuie să arate că trebuie create astfel de perdele de protecţie.

20 milioane de euro pentru trei luni

Directorul general al regiei a precizat că în programul de investiţii al Romsilva sunt prevăzute fonduri pentru achiziţionarea unor utilaje şi maşini pentru plantat perdele forestiere, astfel încât în primavară să se poate lucra deja cu ele. Potrivit datelor financiare, pe primele 9 luni ale anului, RNP a utilizat 51% din fondurile pentru investiţii, adică 94,53 milioane de lei; în total Romsilva mai are la dispoziţie, pentru ultimul trimestru 2014, peste 20 milioane de euro, adică 91 milioane de lei. Adam Crăciunescu a declarat că planul de investiţii va fi realizat, având în vedere că aşteaptă deconturile pentru lucrările de înlăturare a efectelor calamităţilor naturale şi pentru realizarea de drumuri forestiere.

“Avem în planul de investiţii să achiziţionăm utilaje şi maşini ca să putem realiza aceste perdele în zona de câmpie, astfel încât la primăvară să lucrăm cu utilaje noi. Vom lua trei tractoare cu ecartament mai mic ca să circule printre rândurile de puieţi, speciale pentru această zonă, trei maşini de plantat şi trei freze. Anual noi alocăm o sumă totală pentru utilaje şi maşini de circa 15 milioane de lei”, a spus Crăciunescu, care a precizat că procedurile de licitaţie sunt greoaie.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a demarat lucrările la prima perdea forestieră de protecţie din ultimii 25 de ani, realizată în estul judeţului Ialomiţa, de-a lungul autostrăzii A2, pe un tronson de 11 km.

din aceeasi categorie