Acasă Stiri InterneGaze Pentru prima oară, Romgaz ”bate” Petrom

Pentru prima oară, Romgaz ”bate” Petrom

de M G

De la înființarea celor două companii de petrol și gaze din România, Petrom și Romgaz, este pentru prima dată când Romgaz ”bate” Petrom: rezultatele la 9 luni sunt în favoarea celui mai mare producător de gaze din țară.

Deși ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, iar consumurile au scăzut nu numai din cauza opririi unor activități, ci și pentru că temperatura a fost destul de blândă, rezultatele la 9 luni ale Romgaz par să fie peste cele ale OMV Petrom.

Grupul OMV Petrom a obţinut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 826 de milioane de lei, în scădere cu 70% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat de presă. În acelaşi timp, veniturile din vânzări au scăzut cu 17%, până la 15,1 miliarde de lei.

De cealaltă parte, potrivit datelor preliminare prezentate, deși producția a scăzut cu 19%, având în vedere prețurile practicate, precum, cel mai probabil, și datorită unei politici comerciale adecvate, profitul Romgaz este pe cale să depășească 900 milioane de lei. Astfel, pentru prima dată de la înființarea celor două companii, rezultatele Romgaz le depășesc pe cele ale Petrom.

Poate și de aceea statul român vrea să preia, prin intermediul Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep, deţinută în prezent de ExxonMobil, potrivit declarațiilor recente ale ministrului Economiei, Virgil Popescu. Inițial, un consorțiu format din Romgaz, OMV Petrom și PGNIG (Polonia) voia să achiziționeze participația Exxon în acest proiect. Polonezii au anunțat că renunță, iar Romgaz vrea să preia nu numai cota PGNIG din consorțiu, ci și pe cea a Petrom.

„Am vrea să luăm noi tot pachetul de 50% (n.r. – al ExxonMobil), prin Romgaz. I-am anunţat şi pe cei de la Petrom că vrem noi să luăm tot”, a declarat Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Anul trecut, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

La începutul lunii octombrie, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă a elaborat un draft de modificare a Legii exploatărilor petroliere offshore, convenit cu investitorii din Marea Neagră, pe care îl va lansa în dezbatere publică înainte de alegeri și care va fi aprobat de următorul Parlament.

din aceeasi categorie